Πως μπορούν τα κατοικίδια να μας προσφέρουν καλύτερη υγεία

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα οφέλη του να έχουν ένα σκύλο, μια γάτα ή κάποιο άλλο ζωάκι, πιθανώς θα σκεφτούν τα συναισθήματα της άνευ όρων αγάπης που έχουν αυτά τα ζώα για τους ιδιοκτήτες τους. Τα κατοικίδια ζώα είναι συχνά σε θέση να ενισχύσουν τη διάθεσή μας και να καταπολεμήσουν τα συναισθήματα μοναξιάς. Είναι επίσης σε θέση να παράγουν ορισμένα άλλα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία που ενισχύουν τις κοινωνικές δεξιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και μειώνοντας την πιθανότητα αλλεργιών.

Ιστορικά, η δημοφιλής ιατρική πεποίθηση ήταν ότι οι ιδιοκτήτες μαλλιαρών ζώων συντροφιάς μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αλλεργιών, αλλά νέα δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες αμφισβητούν αυτό τον τρόπο σκέψης. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τα γούνινα κατοικίδια μειώνουν πραγματικά την ανάπτυξη αλλεργιών. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Turko στη Φινλανδία δείχνει πως η έκθεση σε γούνινα ζώα ίσως οδηγεί σε αλλαγές στη χλωρίδα του εντέρου και σε επακόλουθες αλλαγές στο ανθρώπινο σύστημα για να μπλοκάρει τις αλλεργίες.

Με την βοήθεια του Nutritional Therapist Χρήστου Τσεκούρα θα μάθουμε πως μπορούν τελικά τα κατοικίδια να μας προσφέρουν καλύτερη υγεία. 

Ερεύνες και δεδομένα:

Ο ρυθμός των αλλεργικών ασθενειών μεταξύ των αστικών πληθυσμών παγκοσμίως έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται ότι μπορεί να είναι υπεύθυνη η μείωση της έκθεσης σε φυσικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ένας από τους σημαντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να είναι η έκθεση σε ζώα, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε γούνινα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων επαφών με ζώα, έχει αναφερθεί ότι προστατεύει από το άσθμα και τις αλλεργίες. Ενώ οι περισσότεροι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στην άμεση ανοσολογική απάντηση σε αυτή την έκθεση, μπορεί να υπάρχει ένας άλλος παράγοντας – η αυξημένη έκθεση στη μικροβιακή ποικιλομορφία και η επίδρασή της στο ανθρώπινο μικροβιοκτόνο.

Νέα στοιχεία ερευνών:

Για να εξερευνήσουν τη σχέση με την έκθεση σε μαλλιαρά κατοικίδια και την ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών όπως το άσθμα, οι ερευνητές στη Φινλανδία εξέτασαν την εντερική χλωρίδα των παιδιών που συμμετείχαν σε μια συνεχή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό άσθματος, εκζέματος, αλλεργία.

Οι ερευνητές εντόπισαν βρέφη (n = 51) από οικογένειες με τουλάχιστον 1 μαλλιαρό κατοικίδιο ζώο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το πρώτο έτος της ζωής. Τα βρέφη (n = 64) από οικογένειες χωρίς κατοικίδιο επιλέχθηκαν ως έλεγχοι σε διαδοχική σειρά πρόσληψης. Για να προσδιοριστεί η εξέλιξη των αλλεργιών, διεξήχθησαν τεστ δοκιμής δέρματος (SPT) στην ηλικία των 6 μηνών. Τα αντιγόνα που δοκιμάστηκαν από την SPT περιλάμβαναν αγελαδινό γάλα, αβγά, αλεύρι σίτου και ρυζιού, μπακαλιάρο, σόγια, σημύδα, 6 χόρτα, γάτα, σκύλο, σκόνη, λάτεξ, πατάτα, καρότο και μπανάνα. Τα βρέφη με τουλάχιστον 1 θετική SPT αντίδραση χαρακτηρίστηκαν ως ατοπικά. Σε ηλικία έξι μηνών, 19 βρέφη είχαν αντιδράσεις σε τουλάχιστον ένα από τα αλλεργιογόνα που δοκιμάστηκαν.

Η ομάδα μελέτης συγκέντρωσε δείγματα κοπράνων από τις πάνες όταν τα μωρά ήταν ηλικίας ενός μηνός. Μία από τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν ήταν η ανάλυση DNA για δύο τύπους Bifidobacteria που βρίσκονται ειδικά σε γαστρεντερικές οδούς μαλλιαρών ζώων και όχι σε ανθρώπους: B. thermophilum και B. pseudolongum. Η παρουσία αυτών των βακτηριδίων συνδέθηκε με έκθεση σε σκύλο, γάτα ή κουνέλι ως κατοικίδιο ζώο. Το ένα τρίτο των βρεφών από την ομάδα που εκτέθηκε στο κατοικίδιο ζώο εμφάνισε στα δείγματα κοπράνων συγκεκριμένα ζώα bifidobacteria, σε σύγκριση με 14% της ομάδας σύγκρισης. Έτσι, ακόμη και μερικά βρέφη χωρίς γούνινα κατοικίδια ζώα στο σπίτι μπορούν να αποκτήσουν αυτά τα βακτήρια και να τα αναπτύξουν στο δικό τους μικροβιοκτόνο. Δεν είναι δύσκολο να εκτεθούν σε αυτά τα βακτήρια κατά τρόπο που να οδηγεί να αναπτυχθούν στο ανθρώπινο έντερο. Για παράδειγμα, όταν ένα σκυλί γλείφει το πρόσωπο ή το χέρι του βρέφους, τα βακτήρια που προέρχονται από κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταφερθούν στο στόμα του βρέφους και τελικά στο έντερο.

Τα αποτελέσματα από την ανάλυση έδειξαν ότι από τα 19 παιδιά με θετικά SPT, κανένα δεν είχε βακτήρια Β. Thermophilum στα δείγματα κοπράνων τους. Αυτή η συσχέτιση ήταν πέρα από τη σύμπτωση και δείχνει ότι η έκθεση σε κατοικίδια ζώα στην αρχή της ζωής τους μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σύνθεση του ανθρώπινου μικροβίου με τρόπο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργικών ασθενειών.

 

Σχολιασμός:

Η η χλωρίδα του εντέρου (μικροβιοκτόνο) παίζει τεράστιο ρόλο στην ορθή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη αλλεργιών. Επιπλέον,  η προβιοτική συμπλήρωση κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής όχι μόνο μείωσε την πιθανότητα αλλεργιών και λοιμώξεων αλλά και τη διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής (ADHD) και αυτιστικού φάσματος διαταραχών συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Asperger. Φαίνεται ότι εκτός από την προσθήκη προβιοτικών συμπληρωμάτων, η έκθεση σε γούνινα κατοικίδια μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση του ανθρώπινου μικροβίου. Ίσως  μερικά από τα οφέλη που αποδίδονται σε σκύλους θεραπείας (και άλογα) σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και σε άλλες καταστάσεις να οφείλονται εν μέρει στο να επηρεάσουν θετικά το μικροβιοκτόνο.

 

www.fisiokinesis.gr

Photo by Jari Hytönen

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up