Η Υπέρταση κι η Καθιστική Ζωή

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η καρδιά είναι ίσως το πιο σκληρά εργαζόμενο όργανο του σώματός μας το οποίο δεν έχει χρόνο “χάλασης” ή “παύσης” γιατί αυτό θα σήμαινε και το τέλος της ζωής μας.  Είναι μια μυώδης αντλία η οποία αντλεί το αίμα -μαζί με τα μεταβολικά παράγωγα που αυτό κουβαλάει- από τους ιστούς, το στέλνει στους πνεύμονες για να το καθαρίσουν και να το οξυγονώσουν, και το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα το παίρνει από τους πνεύμονες και το διοχετεύει με δύναμη προς όλο το σώμα.

Η μέτρηση της δύναμης που ασκεί η αιματική ροή στα τοιχώματα των αγγείων κατά τη διάρκεια της διαστολής της καρδιάς -ώστε να συλλέξει το φλεβικό αίμα από την περιφέρεια-  μας δίνει το μέγεθος της ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗΣ (η Μικρής) ΠΙΕΣΗΣ η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 80mmHg.  H μέτρηση της δύναμης που ασκεί η αιματική ροή στα τοιχώματα των αγγείων κατά τη διάρκεια της συστολής της καρδιάς – ώστε να στείλει το οξυγονωμένο αρτηριακό αίμα στην περιφέρεια-  μας δίνει το μέγεθος της ΣΥΣΤΟΛΙΚΗΣ  (η Μεγάλης) ΠΙΕΣΗΣ η οποία δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120mmHg.

Η Πίεση είναι κυμαινόμενο μέγεθος και παίρνει διάφορες τιμές -εντός των φυσιολογικών ορίων- μες την ημέρα.  Συχνά οι διακυμάνσεις της ξεφεύγουν από τις “κόκκινες γραμμές” αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά και διαρκεί πολύ λίγο.  Σε πείραμα που έγινε σε φοιτητές ιατρικής οι οποίοι έφεραν συσκευές οι οποίες μετρούσαν την πίεσή τους διαρκώς μες την ημέρα, διαπιστώθηκε οτι σε στιγμές αγωνίας, έντονης έκπληξης ή συγκίνησης μες την ημέρα, οι τιμές της πίεσης κινούνταν σε “κόκκινες ζώνες”.  Ωστόσο, αμέσως μετά επανέρχονταν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η Υπέρταση κάνει την εμφάνισή της συνήθως σαν Προϋπέρταση και στη συνέχεια ο ασθενής περνά στη φάση εκείνη κατά την οποία η ρύθμιση της Πίεσής του γίνεται με Φαρμακευτική Αγωγή.

Κύριοι επιβαρυντικοί παράγοντες έχει αποδειχτεί οτι είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης  και το κάπνισμα.  Ας τους δούμε με τη σειρά.

Η παχυσαρκία αυξάνει πολλαπλασιαστικά τον φόρτο της καρδιάς.  Σκεφτείτε μόνο οτι η δύναμη της Συστολικής Πίεσης αρκεί για να εκτοξευτεί ένα μπαλάκι του τέννις 2 χιλιόμετρα ψηλά.  Επίσης, σκεφτείτε οτι για κάθε κιλό λίπους ο οργανισμός δημιουργεί ένα πλούσιο δίκτυο τριχοειδών αγγείων για να το αιματώσει.  Αν ευθειάσουμε αυτά τα τριχοειδή αγγεία θα δημιουργήσουν μία ευθεία της οποίας το μήκος αρκεί για να καλύψει την απόσταση από τη δυτική μέχρι την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Η παχυσαρκία μπορεί με τη σειρά της να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε κακές διατροφικές συνήθειες και σε καθιστική ζωή.  Έχει αποδειχτεί οτι 30 λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα, κρατούν τα περιττά κιλά μακριά και προασπίζουν την καρδιακή υγεία.  Τα 30 λεπτά μπορούν να είναι και διασκορπισμένα σε τρία 10λεπτα διαλείμματα άσκησης μες την ημέρα. Ιδανική άσκηση θεωρείται το περπάτημα, το κολύμπι  και η ποδηλασία.

Για το κάπνισμα, όλοι γνωρίζουμε οτι μεταξύ των άμεσων επιπτώσεών του είναι ο σχηματισμός αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών γεγονός που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρυνση και σειρά αγγειοπαθειών.  Καθώς η ελαστικότητα των αγγειακών τοιχωμάτων χάνεται και στενώνει ο αυλός τους, η αιματική ροή γίνεται στροβιλώδης κι η πίεση αυξάνεται μαζί με τον κίνδυνο εμβολών.

Για να κρατήσουμε την υγεία μας μακριά από αυτά τα θλιβερά σενάρια, καλό είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας, να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας όποιες κι αν είναι οι συνήθειές μας και να παρακολουθούμε συστηματικά την πίεσή μας.

 

Σοφία Σταυροπούλου

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up