Στυτική δυσλειτουργία –  Πως συνδέεται με την υγεία της καρδιάς;

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

 Η στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η απώλεια επίτευξης ή διατήρησης ικανοποιητικής στύσης που να επιτρέπει την ερωτική επαφή εμφανίζεται συχνά με την πάροδο της ηλικίας και συνήθως αφορά  περισσότερους από τους μισούς άνδρες που έχουν ξεπεράσει τα 60 τους χρόνια.

Όπως μας εξηγεί ο ειδικός καρδιολόγος Αθανάσιος Αγγελής  δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το πρόβλημα εμφανίζεται και σε νεότερες ηλικίες, θίγοντας την ποιότητα ζωής και συνθέτοντας μαζί με νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων βασικά προβλήματα υγείας του μεσήλικα ανδρικού πληθυσμού.

Καθώς η στύση είναι το αποτέλεσμα ομαλής συνέργειας ζωτικών οργάνων που περιλαμβάνουν τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό, και την καρδιά με τελική κατάληξη τα αγγεία, βλάβη σε οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του στυτικού μηχανισμού.

Η ιδιαίτερη ανατομία των πεϊκών αγγείων με τη μικρή διάμετρο και το πλούσιο ενδοθήλιο  τα καθιστούν ευαίσθητους εκφραστές της  αγγειακής βλάβης που προκαλεί η αθηροσκλήρωση. Έτσι, σε υψηλό ποσοστό που μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και το 50% η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια  πρώιμη  εκδήλωση αγγειακής νόσου.

Ουσιαστικά εκεί βρίσκεται και η σύνδεση της με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αποτελώντας ένα καμπανάκι κινδύνου για πιθανά μελλοντικά δυσάρεστα για τη υγεία αποτελέσματα.

Αυτό επιβεβαιώνουν και μελέτες ιδιαίτερου επιστημονικού κύρους  όπου ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συμμετοχή των Ελλήνων καρδιολόγων στο ερευνητικό και κλινικό έργο είναι πλούσια με έμφαση στην αξία της μεσογειακής διατροφής στην αθηρωμάτωση, αγγειακή λειτουργία αλλά και τα επίπεδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη που φαίνεται να σχετίζεται με την γενικότερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Βάσει των ανωτέρω, η διερεύνηση της λειτουργίας της καρδιάς, των αγγείων  αλλά και ο στοχευμένος εργαστηριακός και  ορμονικός έλεγχος καθίστανται πρωταρχικής σημασίας στη προσέγγιση και λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

Σήμερα πληθώρα επιλογών, φαρμακευτικών και μη, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας. Η έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος, ο διάλογος με τον γιατρό και η σωστή συμβουλευτική αποτελούν θεμέλιο λίθο για περαιτέρω  αποτελεσματική αντιμετώπιση και βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Το λεπτομερές ιστορικό, οι εξειδικευμένες εξετάσεις και η εξατομικευμένη προσέγγιση  στοχεύουν στην κατάλληλη θεραπεία με τη μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

 

 

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up