Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες των πονοκεφάλων;

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Ο πονοκέφαλος είναι ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των ανθρώπων που μπορεί να χαλάσει μια ολόκληρη ημέρα, να δημιουργήσει προβλήματα σε πρακτικά θέματα ενός ανθρώπου, να μας προκαλέσει νεύρα και ξεσπάσματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαμε. Γενικά ο πονοκέφαλος αποτελεί πρόβλημα στην σύγχρονη κοινωνία και δυσκολεύει τη ζωή μας. Ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία επηρεάζουν την υγεία και τη διάθεση μας. Συνήθως δεν εμφανίζεται στο ίδιο σημείο ούτε και κάθε φορά  για τους ίδιους λόγους.

Ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένα σημάδι άγχους ή συναισθηματικής δυσφορίας, ή μπορεί να οφείλεται σε ιατρική διαταραχή, όπως η ημικρανία ή υψηλή αρτηριακή πίεση, άγχος ή κατάθλιψη ακόμα και ελλείψεις σημαντικών βιταμινών από τον οργανισμό.

Γιατί όμως πονάει το κεφάλι μας;

Η γιατρός  Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Νικολέττα Κοίνη μας εξηγεί τους λόγους που πονάει το κεφάλι μας “Διάφορες ανισορροπίες σε χημικές ενώσεις του εγκεφάλου μπορεί να εμπλέκονται στην εμφάνιση του πονοκεφάλου. Σημαντικοί επίσης κρίνονται και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ευαισθησίες σε τρόφιμα, χημικές ουσίες, αλκοόλ, στρες, μεταβολές στον ύπνο, φυσικούς παράγοντες όπως οι αλλαγές στον καιρό ή τη βαρομετρική πίεση. Επιπλέον μεγάλη σημασία πρέπει δίνεται και στο ρόλο του εντέρου με έμφαση στο μικροβίωμα του καθώς στο διαφορετικό συνδυασμό των βακτηρίων που μπορούν για παράδειγμα να καταστήσουν τα άτομα πιο ευαίσθητα σε ορισμένα τρόφιμα. Μερικές φορές, ένας πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται και σε ανεπάρκεια συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας ή θρεπτικών ουσιών, ειδικά μαγνησίου και ορισμένων βιταμινών συμπλέγματος Β. Τέλος, οι ημικρανίες μπορεί να σχετίζονται και με τον εμμηνορροϊκό κύκλο στις γυναίκες με συχνότερες τις προεμμηνορροϊκές ημικρανίες. Αυτές μπορούν να συμβούν είτε κατά την έναρξη της περιόδου ή κατά την ωορρηξία.

Υπάρχουν δύο είδη πονοκεφάλων

Η Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας (IHS) κατηγοριοποιεί τους πονοκεφάλους ως πρωτογενείς, όταν δεν προκαλούνται από άλλη κατάσταση, ή δευτερογενείς, όταν υπάρχει μια περαιτέρω υποκείμενη αιτία. Οι κοινές πρωτογενείς κεφαλαλγίες περιλαμβάνουν ημικρανίες, αθροιστικούς πονοκεφάλους και πονοκεφάλους υπέρτασης. Οι δευτερογενείς πονοκέφαλοι από την άλλη πλευρά προσδίδουν συμπτώματα κεφαλαλγίας που μπορούν να αποδοθούν σε άλλη αιτία. Αυτά περιλαμβάνουν αλκοόλ, όγκος στον εγκέφαλο, θρόμβοι αίματος, αιμορραγία γύρω ή στον εγκέφαλο, δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, διάσειση, αφυδάτωση, γλαύκωμα, γρίπη, υπερβολική χρήση παυσίπονων, κρίσεις πανικού.

Θεραπευτική αγωγή

Πως μπορούμε όμως να θεραπεύσουμε τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους; H κ.Κοίνη μας εξηγεί “Η συμβατική θεραπεία ορίζει τη άμεση χρήση φαρμάκων μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Δυστυχώς, όλα αυτά τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και δεν υπόσχονται οριστική θεραπεία. Με βάση τους προαναφερθέντες αιτιολογικούς παράγοντες θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούν μερικές από τις πιο χρήσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις πάνω στην πρόγνωση και την αντιμετώπιση της ημικρανίας. Η εκτίμηση και η εξισορρόπηση των ορμονών κρίνεται αναγκαία σε συνδυασμό πάντα με έναν ορθό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει την σωστή διατροφή, τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, χρήση βοτάνων και τις φυσικές ορμόνες”.

 

unctionalmedsystem

 

 

 

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up