Η μάσκα προσώπου παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε σύγκριση με τα εμβόλια

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

 Διανύουμε μια από τις δυσκολότερες εποχές, με την αγωνία να χτυπάει καθημερινά κόκκινο και τους επιστήμονες να προσπαθούν να ανακαλύψουν όσο περισσότερα μπορούν σχετικά με τον κορωνοϊό.

Από την μια το άνοιγμα των σχολείων, από την άλλη οι αντιδράσεις μιας μερίδας πολιτών για τη χρήση μάσκας έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στον κόσμο που καρδιοχτυπά στην ιδέα ενός δεύτερου lockdown που θα «διαλύσει» κατά πάσα πιθανότητα  την οικονομία της χώρας.   O καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό, κ. Σύψας έστειλε το μήνυμα λέγοντας  «Θα δώσουμε 10 ημέρες ή δύο εβδομάδες στα νέα μέτρα που ελήφθησαν για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, τότε ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο». Ευτυχώς εξήγησε ότι τυχόν νέο lockdown «θα είναι μικρότερης διάρκειας».

Έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια τονίζοντας οτι τα πράγματα σοβαρεύουν.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνει οτι η μάσκα προσώπου παρέχει μεγαλύτερη εγγυημένη προστασία κατά του κορωνοϊού σε σύγκριση με τα εμβόλια, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Όπως λέει υπάρχουν περισσότερες έρευνες που δείχνουν σαφέστατα ότι οι μάσκες αποδίδουν στην αναχαίτιση της διασποράς μολυσμένων σωματιδίων, ενώ τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού είναι ακόμη στη φάση των δοκιμών και η πραγματική αποτελεσματικότητά τους δεν θα είναι εντελώς σαφής παρά μόνον όταν θα έχουν εμβολιαστεί  μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Αλλά και η κυρία Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού εξηγεί οτι «…δεν  μπορούμε να προσδιορίσουμε αριθμούς αυτή τη στιγμή, όντως τα πράγματα είναι άσχημα και όντως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, ακόμα κι αν εφαρμοστούν πλήρως, πιθανόν να μην είναι αρκετά για να μειώσουν ή να ελέγξουν την επιδημία του κορωνοϊού. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι  θα μειώσουν τον ρυθμό αύξησης»

Η κυρία Λινού έκανε λόγο για την ανάγκη να τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης για τον ιό και να περιοριστούν οι επαφές των ανθρώπων ενώ προτείνει την καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, οπουδήποτε δηλαδή εκτός σπιτιού.

Πάντως στην τελευταία ενημέρωση που έγινε από τους ειδικούς ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε  οτι από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων δείχνει τάσεις υπέρβασης των 300 την ημέρα με επίκεντρο την Αττική, και  σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων από την τελευταία εβδομάδα.

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up