Γιόγκα: Η μόδα που έγινε τρόπος ζωής

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

21η ΙΟΥΝΙΟΥ –  Παγκόσμια ημέρα γιόγκα

Μια ιδιαίτερη ημέρα είναι η σημερινή αφού εκτός από τους μπαμπάδες γιορτάζει και η Γιόγκα! Η γιόγκα που τα τελευταία χρόνια από απλή μόδα έγινε  ένας φρέσκος και αναζωογονητικός τρόπος ζωής.

Η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί εδώ και μερικά χρόνια, ως η Παγκόσμια Μέρα Γιόγκα και γιορτάζεται με πολλές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ολόκληροι δρόμοι κατακλύζονται από στρωματάκια και ασκούμενους της γιόγκα που κάνουν την πρακτική τους ,θέλοντας να γιορτάσουν και να αναδείξουν τη γιόγκα, ως τρόπο εκγύμνασης του σώματος και του πνεύματος, αλλά και ως τρόπο ζωής.

Η Άντα Μακρή, δασκάλα vinyasa yoga στο studio Yin Yang Center, στον Πειραιά μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η γιόγκα μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.  

«Σίγουρα πολλοί από εσάς, θα έχετε σκεφτεί να δοκιμάσετε έστω και μια φορά ένα μάθημα γιόγκα. Θα σας πρότεινα να μη χάνετε άλλο χρόνο και να ξεκινήσετε ακόμα και σήμερα.

Η γιόγκα αποτελεί μία σημαντική παράδοση και όχι απλά ένα είδος άσκησης. Απαριθμώντας χιλιάδες χρόνια ζωής, η γιόγκα είναι μία διαδρομή χωρίς τέλος, μέσα από την οποία ανακαλύπτει κανείς τον εαυτό του, αλλά και τη σχέση του με τον κόσμο. Βαθιά διαλογιστική, η πρακτική της έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τον συναισθηματικό κόσμο του ασκούμενου. Η αυτοσυγκράτηση, ο αλληλοσεβασμός, η πειθαρχία και η αρμονία του ανθρώπου με τη φύση, είναι μερικές μόνο από τις αξίες της γιόγκα. Σε σωματικό επίπεδο, η γιόγκα θα αλλάξει τα πάντα. Θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, την αντοχή, τη δύναμη και την ευλυγισία σας, θα ανανεώσει το δέρμα σας, θα σας αποτοξινώσει και θα σας βοηθήσει να δείτε τον κόσμο από μία άλλη οπτική γωνιά, πολύ πιο ευαίσθητη και ειλικρινή. Ακόμα και ρυθμός της αναπνοής σας θα αλλάξει, καθώς οι βαθιές αναπνοές (pranayama) αποτελούν το θεμέλιο λίθο της πρακτικής της γιόγκα.

Μακριά από τη φιλοσοφία των γυμναστηρίων και των προπονήσεων που εξαντλούν το σώμα, η γιόγκα θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελεί έναν ναό συναισθημάτων, σκέψεων και δράσεων που απαιτεί σεβασμό και φροντίδα. Έναν ναό που οφείλει να ζει σε αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον και μακριά από αρνητικά ή αγχωτικά συναισθήματα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα στρωματάκι και η ίδια σας η διάθεση για πρακτική και για μία μικρή στροφή προς τον εσωτερικό σας κόσμο.

Φυσικά, όλα αυτά θα χρειαστούν καιρό για να γίνουν κατανοητά. Καθ’όλη τη διάρκεια των πρακτικών σας όμως, θα έχετε διανύσει μια υπέροχη πορεία μέσα από την οποία θα ανακαλύψετε και τη δύναμή σας. Πολλές στάσεις (asanas) θα σας δυσκολέψουν, ενώ θα υπάρξουν και αυτές που πιθανόν δε θα μπορείτε αρχικά να κάνετε, όπως είναι οι στηρίξεις στο κεφάλι ή οι θέσεις ισορροπίας. Δεν έχει καμία σημασία όμως, αφού θα συνειδητοποιήσετε και εσείς ότι αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια. Έξαλλου στη γιόγκα, δεν υπάρχουν ανταγωνισμοί ή ντροπές, παρά μόνο σεβασμός στο σώμα και αποδοχή.

Εκ πείρας, μπορώ να σας πω ότι από το πρώτο κιόλας μάθημα, θα νιώσετε αυτό το ‘κάτι’ της γιόγκα, αυτό που θα σε φέρει και δεύτερη και τρίτη φορά στο στρωματάκι σου. Από την πρώτη κιόλας πρακτική, θα σας μαγέψει η ηρεμία και η γαλήνη που θα νιώσετε στο τέλος του μαθήματος, αλλά και η ένταση των στάσεων κατά τη διάρκειά του. Ενας ολοκαίνουριος κόσμος θα ειναι δικός σας, έτοιμος για εξερεύνηση και αναζήτηση, ένας κόσμος χαλαρότητας, θετικότητας και ισορροπίας».

Η Άντα Μακρή είναι δασκάλα vinyasa yoga στο studio Yin Yang Center, στον Πειραιά.

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up