Δράσεις του Ιπποφαούς

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Αντιμικροβιακή δράση

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το Η. rhamnoides (Ιπποφαές) έχει αντιμικροβιακή δράση. Φαινολικές ενώσεις του Η. rhamnoides αναστέλλουν την ανάπτυξη των Gram-αρνητικών βακτηρίων, (π.χ. του σταφυλόκοκκου, του στρεπτόκοκκου, του τυφοειδούς βακίλου, του Ε. coli και του Bacillus dysenteriae).

Αντιελκώδης – αντιφλεγμονώδης δράση

Θεραπευτικά και προληπτικά αποτελέσματα του Ιπποφαούς σε γαστρικά έλκη σε αρουραίους έχουν αναφερθεί σε διάφορες μελέτες. Επίσης έχει αναφερθεί επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης του γαστρικού έλκους που προκαλείται από το οξικό οξύ του στομάχου και των ελκών του δωδεκαδάκτυλου. Βοηθά στην ελκώδη κολίτιδα, στην οισοφαγίτιδα, στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στη διάρροια, στη λαρυγκοφαρυγγίτιδα, στην ουλίτιδα και στα αφθώδη έλκη.

 Αντιοξειδωτική δράση

Διάφορες in vitro και in vivo μελέτες δείχνουν σαφώς ότι το ιπποφαές έχει αντιοξειδωτική δράση. Το εκχύλισμα των φύλλων του φυτού προστάτευσε σε μεγάλο βαθμό αρσενικούς αρουραίους albino από οξειδωτική βλάβη (τροφοδοτούμενη με χρώμιο). Επίσης προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη νικοτίνη στα ερυθροκύτταρα. Βοηθά στη θεραπεία του κρυολογήματος και του πυρετού. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (αύξηση της ενεργητικότητας).

 Ανοσορυθμιστική δράση

Το εκχύλισμα των φύλλων του ιπποφαούς φαίνεται να ενεργοποιεί την κυτταρική διαμεσολάβηση στην ανοσολογική απάντηση. Σε επαγόμενη με χρώμιο ανοσο-καταστολή σε αρουραίους, το εκχύλισμα των φύλλων του παρεμπόδισε τη δημιουργία διεγερμένων ριζών οξυγόνου (ROS), και διατήρησε το μέγεθος του κυττάρου στα επίπεδα των υγειών κυττάρων του ελέγχου. Επιπλέον, το εκχύλισμα των φύλλων (100 mg/ml) και μόνο, προώθησε την παραγωγή ιντερλευκίνης IL-2 και προφλεγμονώδους παράγοντα γ-IFN.

 

Δερματολογική δράση

Προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο, το ξηρό αέρα και τον άνεμο. Συμβάλλει στη θεραπεία των εγκαυμάτων, των εξελκώσεων, του εκζέματος, και του τραυματισμού από ακτινοβολία. Υποστηρίζει την αναγέννηση του δέρματος και παρεμποδίζει τη γήρανση του. Πολύ χρήσιμο στις κατακλίσεις ασθενών. Βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής του δέρματος, στην αποκατάσταση των σημαδιών και τη 75 ψωρίαση. Η ευεργετική επίδραση του Η. rhamnoides στις δερματολογικές διαταραχές έχει δείξει εξίσου καλά αποτελέσματα στην ατοπική δερματίτιδα (έλαιο των καρπών του).

Καρδιαγγειακή δράση

Το Ιπποφαές χρησιμοποιείται και ως αντικαρδιαγγειακό φάρμακο. Η προσθήκη του σε χυμό (με βιταμίνη C, άλφα-τοκοφερόλη, β-καροτίνη και φλαβονοειδή) αύξησε τις συγκεντρώσεις πλάσματος HDL- (καλής) χοληστερόλης και τριακυλογλυκερολών κατά 20% και 17%, αντίστοιχα, σε υγιείς άνδρες εθελοντές. Επιπλέον, η χορήγηση συμπληρωμάτων είχε ως αποτέλεσμα μια μέτρια μείωση της ευαισθησίας της LDL-χοληστερόλης (κακή) στην οξείδωση. Τα ολικά φλαβονοειδή των φρούτων του παράλληλα μείωσαν την ανάπτυξη θρόμβωσης στα ποντίκια. Σε μια άλλη μελέτη φάνηκε πως παράλληλα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μυοκαρδίου. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης του αίματος και στις στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις. Τα φλαβονοειδή που περιέχει, μπορούν να αυξήσουν τη στεφανιαία ροή του αίματος και να εμποδίσουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

 

Αντικαρκινική και αντικαρκινογόνος δράση

Οι κλινικές μελέτες στη Κίνα, για τις λειτουργίες του ελαίου κατά του όγκου, είναι θετικές (η 5-υδροξυτρυπταμίνη που απομονώθηκε από το φλοιό του φυτού, εμπόδισε την αύξηση όγκων. Παρεμποδίζει τη δράση των ελευθέρων ριζών και τις οξειδωτικές ζημίες του μιτοχονδριακού συστήματος. Τα έλαια των σπόρων και του πολτού, ενίσχυσαν τη δραστηριότητα των NKs και της ιντερλευκίνης I, σε ποντίκια που έφεραν όγκους. Προστατεύει τους καρκινοπαθείς από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Το αλκοολικό εκχύλισμα του Ιπποφαούς (φλαβονοειδή), βοηθάει στην προστασία του μυελού των οστών από βλάβες που οφείλονται στην ακτινοβολία και βοηθάει τα κύτταρά του να αναπληρωθούν γρηγορότερα. Σε ένα ζωικό μοντέλο, τα ποντίκια που τρέφονταν με το έλαιο αυτό παρουσίασαν γρηγορότερη ανάκτηση του αιμοποιητικού τους συστήματος μετά από χημειοθεραπεία υψηλών δόσεων.

Αθλητισμός

Ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για τους αθλητές και για τα άτομα που προπονούνται ή γυμνάζονται σκληρά. Το Ιπποφαές αναπληρώνει γρήγορα τα μέταλλα που χάνονται μέσω της εφίδρωσης, τονώνοντας έτσι το μυϊκό και νευρικό σύστημα (Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Σελήνιο, Σίδηρο, Φώσφορο, Χαλκό, και Ψευδάργυρο). Συμβάλει στην απομάκρυνση του Γαλακτικού Οξέος, το οποίο συσσωρεύεται στους μύες κατά την έντονη άσκηση. Επιπλέον τα ευεργετικά του συστατικά αυξάνουν τις αντοχές του οργανισμού, μειώνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση της εξάντλησης ή της καταπόνησης που δημιουργούνται συχνά από μια σκληρή δοκιμασία και αυξάνει θεαματικά τις επιδόσεις των αθλητών. Πολλοί Ρώσοι και Κινέζοι αθλητές χρησιμοποιούν μόνο το Ιπποφαές ως συμπλήρωμα διατροφής.

Χρήσεις στη διατροφή

Το πιο σύνηθες καταναλωτικό προϊόν που υπάρχει στη αγορά είναι ο καρπός του φυτού σε αποξηραμένη μορφή. Ο καρπός έχει όξινη γεύση και είναι δυσάρεστος να φαγωθεί για αυτό καταναλώνεται συνήθως αναμιγμένος με άλλα φρούτα, γιαούρτι, κτλ. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί σαν έγχυμα ή αφέψημα μαζί με αποξηραμένα φύλλα του φυτού.

Δύο άλλα προϊόντα που προκύπτουν από τη μεταποίηση του καρπού είναι τα έλαια του ιπποφαούς (έλαιο της σάρκας του καρπού και έλαιο των σπόρων). Τα έλαια του φυτού, που προκύπτουν από την έκθλιψη των καρπών του περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του οργανισμού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό). Υπάρχει επίσης συμπυκνωμένος χυμός, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο.

Τέλος σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα κυκλοφορούν κάψουλες ιπποφαούς. Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.

 

Χρήσεις στη βιομηχανία καλλυντικών Το έλαιο του ιπποφαούς χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία για παράγωγη προϊόντων όπως: Αντηλιακά, αντιρυτιδικά, αντιγηραντικά , σαμπουάν ,ενυδατικές λοσιόν, κρέμες προσώπου, κραγιόν, αντιπιτυριδικά, κρέμες για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών, για την φροντίδα του στήθους των γυναικών που θηλάζουν και για κρέμες μετά το ξύρισμα.

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up