Τα βήματα για ένα καλό αποτέλεσμα στις σχολικές εξετάσεις

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Όσο πλησιάζει ο καιρός που θα ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις, τόσο παιδιά και γονείς αγχώνονται για το αν θα καταφέρουν να πετύχουν το ιδανικό αποτέλεσμα.

Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη χρονική στιγμή για όλη την οικογένεια. Μια περίοδος που όλοι είναι αγχωμένοι, κουρασμένοι και βιώνουν μεγάλη αγωνία.

Αυτό που όμως έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι τελικά τα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να είναι καλά ψυχολογικά για να μπορέσουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στις εξετάσεις. Πρέπει να νιώθουν οτι μπορούν να μοιραστούν με τους γονείς τους τις ανασφάλειες τους χωρίς να φοβούνται. Πρέπει να αισθάνονται οτι όσοι είναι γύρω τους είναι σύμμαχοι και όχι μόνο γονείς  που περιμένουν άριστα αποτελέσματα.

Με τις πανελλήνιες τα παιδιά βιώνουν αυξημένο στρες και αυτό τα κάνει ευερέθιστα, προκαλεί αϋπνίες και μειωμένη όρεξη, ενώ είναι σχεδόν φυσιολογικό να υπάρξουν πονοκέφαλοι και πόνοι στο στομάχι.  

Η κοινωνιολόγος Δώρα Φούντα μοιράζεται μαζί μας ορισμένες σημαντικές συμβουλές για αυτές τις δύσκολες ήμερες.

• Δημιουργήστε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον χωρίς συγκρούσεις και εντάσεις.
• Αποφύγετε τις συνεχείς επιπλήξεις και νουθεσίες διότι λειτουργούν αντιπαραγωγικά και φορτώνουν τα παιδιά με παραπάνω εκνευρισμό.
• Ενθαρρύνετε, αγκαλιάστε τα και προσπαθείτε να μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
• Αφήστε τους ελεύθερο χρόνο διότι η ισορροπία μεταξύ διαβάσματος και άλλων δραστηριοτήτων είναι σημαντική στην απόδοσή τους στο διάβασμα.

Τέλος εξηγήστε στο παιδί ότι οι εξετάσεις είναι μια διαδικασία που θα τα οδηγήσει στο επόμενο στάδιο της σχολικής ή της ακαδημαϊκής ζωής τους και δεν είναι – όπως ξέρουμε και οι ίδιοι πολύ καλά – ούτε η αρχή ούτε το τέλος του κόσμου!

Dora founta 

Photo by Siora Photography
Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up