Πρωτοχρονιά και ψυχική διάθεση – Μήπως έχουμε υψηλές προσδοκίες;

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Τα  Χριστούγεννα έχουν ήδη περάσει. Οι δρόμοι και τα σπίτια είναι ακόμα στολισμένα  και οι άνθρωποι ανταλλάσσουν ευχές καθώς αναμένουν την έλευση του νέου έτους. Κάθε τόσο ακούμε την ευχή, «να περάσεις τέλεια!». Υπάρχουν όμως άνθρωποι που η ευχή αυτή τους δημιουργεί υπερβολικές προσδοκίες, ή μάλλον καλύτερα τους δημιουργεί την υποχρέωση ή την απόλυτη προσδοκία πως πρέπει να περάσουν φανταστικά την Πρωτοχρονιά.

Ο ψυχολόγος – coach Βαγγέλης Βερτόπουλος μας εξηγεί γιατι τελικά είναι λάθος να έχουμε υψηλές προσδοκίες για τις γιορτινές μέρες. “Αυτό πολύ συχνά δεν είναι εφικτό. Προσωπικές δυσκολίες, πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις ή η έλλειψη κοινωνικού κύκλου και φίλων, μπορούν να συντελέσουν στο να περάσουμε τελικά  τις γιορτές πιο μοναχικά, πιο λιτά και απλά από όσο θα θέλαμε. Η ζωή απέχει για τους περισσότερους από εμάς από το να είναι τέλεια!

Αν όμως έχουμε δημιουργήσει προσδοκίες, θεωρώντας πως το να περάσουμε με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο τις γιορτές δεν είναι απλώς κάτι που θέλουμε πολύ (και καλά κάνουμε!) αλλά κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί, τότε η απογοητευσή μας είναι σίγουρα μεγαλύτερη όταν βλέπουμε οτι στην πραγματικότητα αυτό δε συμβαίνει. Έτσι θα αρχίσουμε να καταστροφολογούμε για το πόσο άσχημο και τραγικό είναι που δεν περνάμε καλά στις γιορτές ή που δεν περνάμε  όπως θα έπρεπε και στο τέλος θα   δημιουργήσουμε μέσα μας θλίψη.

Δεν είναι μόνο προσδοκίες όμως που δημιουργούμε θεωρώντας πως είναι αυτονόητο και μονόδρομος το να περάσουμε καταπληκτικά στις γιορτές. Είναι και μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Οι ευχές που ανταλλάσσουμε, είναι εγκάρδιες ευχές και δείχνουν την αγάπη μας και το νοιάξιμο μας για τους άλλους. Δεν δείχνουν την πραγματικότητα στην οποία μάλιστα αν δεν ταιριάζουμε θα είμαστε παράταιροι.

Είτε όμως οι γιορτές για εμάς είναι μία αποκάλυψη ευτυχίας είτε μερικές συνηθισμένες μέρες, είτε ακόμα και μερικές πιο μοναχικές και λιτές, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Και αυτή είναι πως ακόμα και όταν τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε, μπορούμε να αποδεχτούμε αυτά τα οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε (ακόμα και αν δε μας αρέσει – και καλά κάνουμε) και να βάλουμε μπρος τις προσπάθειές μας για να αλλάξουμε αυτά που μπορούν να αλλάξουν.

Παρόμοιες σκέψεις και συναισθήματα μπορεί να μας δημιουργηθούν και σε σχέση με την επαγγελματική μας πορεία, καθώς οι εορταστικές περίοδοι είναι οι περίοδοι που οι στόχοι που βάλαμε την προηγούμενη χρονιά φτάνουν στο σημείο που θα αξιολογηθούν και όλα είναι υπέροχα αν έχουμε κατακτήσει τους στόχους μας. Αν όμως δεν τους έχουμε κατακτήσει, τότε μπορεί να υπάρξει μια πικρή γεύση. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η όποια απογοήτευση είναι μεν ανθρώπινη, όμως θέλουμε να μην μείνουμε με την απογοήτευση και μόνο. Η απογοήτευση είναι η ανθρώπινη πρώτη αντίδραση. Χρειάζεται αμέσως μετά, 1ον να αξιολογήσουμε το τι δεν πήγε καλά και 2ον να εντοπίσουμε το τι συγκεκριμένα εμείς χρειαζόταν να κάνουμε διαφορετικά. Και 3ον, το επόμενο βήμα θα είναι να κάνουμε το νέο μας πλάνο αναβαθμισμένο με όσα μάθαμε από τη χρονιά που πέρασε.

Ακόμα και τότε όμως κάτι θα λείπει. Χρειάζεται (4ον) να έχουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πλάνο μας. Πλάνο χωρίς χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένους στόχους και προθεσμίες, είναι σαν ένας πιλότος να βάζει στην τύχη μία ποσότητα καυσίμων στο αεροπλάνο του. Ξέρεις πως δεν μπόρεσες να πετύχεις τους στόχους σου, διότι λειτούργησες με αναβλητικότητα και κατέληξες να ονειροβατείς αντί να δρας και στο τέλος σου έμεινε η πικρή γεύση της απογοήτευσης. Καλώς ή κακώς, η δράση είναι το καλύτερο φάρμακο. Ο προγραμματισμός και η οργάνωση από μόνα τους δεν αρκούν. Και η περίοδος των εορτών, μπορεί και χρειάζεται να είναι μια μικρή ανάπαυλα και μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με κάποιους δικούς μας ανθρώπους, είναι όμως ταυτοχρόνως μια καλή ευκαιρία για νέα ξεκινήματα με προϋποθέσεις που εμείς οι ίδιοι θα τις κάνουμε καλύτερες.

Στις γιορτές ή σε όλον τον υπόλοιπο χρόνο λοιπόν, οι χαρές, οι απογοητεύσεις, οι διασκεδάσεις και οι πλήξεις, η παρέα και η μοναξιά μπορούν να υπάρχουν με τον ίδιο τρόπο. Και εμείς συνεχίζουμε και τις βιώνουμε, απολαμβάνοντας αυτό το προνόμιο που η ζωή μας δίνει και βάζουμε ρότα για να τη βελτιώσουμε”

Βαγγέλης Βερτόπουλος Ψυχολόγος  – Αθλητικός Ψυχολόγος – coach

www.coaching-therapy.gr 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up