5 σημαντικές αλήθειες για τη γονιμότητα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Αν είστε και εσείς μια γυναίκα που λαχταράει να κάνει οικογένεια αλλά δεν είναι σίγουρη για την γονιμότητά της μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει και αυτός δεν είναι άλλος από το γυναικολόγο σας.

Αλήθεια εσείς πόσο συχνά κουβεντιάζετε μαζί του θέματα γονιμότητας;

Αν πραγματικά θέλετε να γίνετε μητέρα ρωτήστε όλα όσα έχετε ανάγκη να μάθετε και κάντε συστηματικά τις απαραίτητες εξετάσεις για να βγάλετε τα σωστά συμπέρασματα και να κάνετε τα σωστά βήματα.

Ο μαιευτήρας – χειρουργός και γυναικόλος αναπαραγωγής Δρ Γεώργιος Ιωαννίδης απαντάει σε 5 σημαντικές ερωτήσεις  και μοιράζεται μαζί μας όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για τη γονιμοτητά της. 

Η γονιμότητα μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε από την αρχή ότι ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τις πιθανότητες για σύλληψη είναι η ηλικία της γυναίκας.

Όταν η γυναίκα γίνεται 36 ετών η πιθανότητα φυσιολογικής σύλληψης έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την πιθανότητα που είχε σε ηλικία των 20 ετών. Στην ηλικία των 41 ετών η πιθανότητα για φυσιολογική σύλληψη πέφτει μόλις στο 4%! Αυτό δηλαδή είναι το μηνιαίο ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης στα ζευγάρια που προσπαθούν μόνα τους όταν η γυναίκα είναι ηλικίας 41 έως 42ετών

Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η δραματική μείωση στη γονιμότητα μετά την ηλικία των 36, είναι ότι ο αριθμός των υγιών ωαρίων που παράγεται κάθε μήνα μειώνεται απότομα. Επίσης, ο αριθμός των υγιών ωαρίων που θα προχωρήσουν σε φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης και γονιμοποίηση θα είναι ακόμα χαμηλότερος αν η γυναίκα μπεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση ή χρειαστεί για κάποιο λόγο να λάβει χημειοθεραπεία.

 

Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται με την ηλικία;

Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, τα ωάρια αρχίζουν να διαιρούνται ακανόνιστα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα για γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Αυτό σημαίνει ότι για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι απλά πιο δύσκολο να επιτύχουν εγκυμοσύνη, αλλά υπάρχει και μεγαλύτερος κίνδυνος αποβολής καθώς και να γεννήσουν ένα παιδί με γενετική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Down.

 

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να βοηθήσει;

Τα καλά νέα είναι ότι με την εξέλιξη της αναπαραγωγικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τις άλλες τεχνικές υποβοήθησης αναπαραγωγής, μπορούμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Έτσι αν η γυναίκα είναι ηλικίας 36 έως 40 ετών, η πιθανότητα για εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι 35-50%, σε σύγκριση με το 10% αν το ζευγάρι προσπαθεί με φυσικό τρόπο.

 

Τι είναι ο γενετικός έλεγχος (Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση PGD) ;

Η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD) είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται στην εξωσωματική γονιμοποίηση με την οποία ελέγχουμε το DNA  των εμβρύων για συγκεκριμένες γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες πριν την εμφύτευση. Έτσι μπορούμε να επιλέξετε το έμβρυο με τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας κυήσεως.

 

Υπάρχει τρόπος να διατηρήσει μια γυναικα τη  γονιμότητα της ;

Η πιο γόνιμη ηλικία της γυναίκας είναι μεταξύ 20-34 ετών. Με τις σημερινές τεχνικές είναι δυνατό να καταψύξουμε ωάρια σε νεότερες ηλικίες με σκοπό τη χρήση τους στο μέλλον. Αυτό είναι σημαντικό για γυναίκες που για κοινωνικούς λόγους αναβάλλουν την τεκνοποίηση, ή για γυναίκες των οποίων η γονιμότητα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω άλλης σοβαρής ασθένειας, όπως ο καρκίνος.

 

Δρ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, MD Diplomat, BSCCP, DFFP

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής

Διευθυντής Γυναικολογικού Κέντρου Αναπαραγωγής gonimotis

αν. Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

 

 gonimotis

Photo by Drew Hays

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up