Φαγόπυρο. Μία super τροφή που κερδίζει συνεχώς έδαφος

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Το φαγόπυρο είναι ένας καστανός σπόρος που φημίζεται για την θρεπτικότητα του καθώς βρίσκονται σε αυτό πολλά διαφορετικά πολύτιμα συστατικά, ωφέλημα για την υγεία του ανθρώπου. Το αυτοφυές φυτό που κατάγεται από την Ασία και την Βόρεια Ευρώπη καλλιεργήθηκε συστηματικά πρώτη φορά στην Κίνα για να διαδοθεί στην συνέχεια σε Ρωσία, Ολλανδία και Γαλλία ενώ αργότερα πέρασε και στις ΗΠΑ.

Το εξαιρετικό αυτό τρόφιμο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για αυτό και πολλοί  διατροφολόγοι δυσκολεύονται να το κατατάξουν στα δημητριακά, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καθώς και πλήθος βιταμινών ενώ πολλές από αυτές ανήκουν στο σύμπλεγμα Β, που συνήθως συναντάμε στα ζωικά τρόφιμα, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο , κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Στο εμπόριο μπορούμε να το βρούμε σε μορφή αλεύρου, όπου μπορούμε με αυτό να φτιάξουμε ψωμί, κέικ, πίτες, κρέπες η και ζυμαρικά αλλά και σε μορφή σπόρων όπου το χρησιμοποιούμε όπως το ρύζι. Μπορούμε ακόμη να το βράσουμε και αφού το σουρώσουμε να το προσθέσουμε σε σαλάτες η στο γιαούρτι. Πολλοί χρησιμοποιούν το αλεύρι για να φτιάξουν πουρέ συνοδεύοντας με αυτόν φαγητά κατσαρόλας η ψητά. Το βρίσκουμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και αξίζει πραγματικά να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Δεν περιέχει γλουτένη ενώ μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

Συνταγή : ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΦΑΓΟΠΥΡΟ

 

ΥΛΙΚΑ : 1 φλιτζάνι μεγάλες φακές

1/2 φλιτζάνι φαγόπυρο σε σπόρους

2 καρώτα κομμένα σε μεγάλους κύβους

1ντομάτα κομμένη σε κύβους

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλους κύβους

1 κρεμμύδι

1-2 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι

λίγο ξύδι

λίγη ρίγανη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βράζουμε τις φακές με το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε και το φαγόπυρο μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την δάφνη και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 5 με 6 λεπτά. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το ξύδι και την ρίγανη.

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up