Τι έδειξε η μελέτη του Χάρβαρντ για τον κορωνοϊό

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να βρουν απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του covid 19. Μάλιστα σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόρδα σημαντική μελέτη  που έρχεται  από το Χάρβαρντ και τη Ζυρίχη ρίχνει φως και φαίνεται πως διευκολύνει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τους μηχανισμούς της λοίμωξης. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πλέον έγκυρα διεθνή περιοδικά το Lancet και αναφέρεται στην εξέταση ιστικών δειγμάτων από ασθενείς που έπασχαν από τον ιό. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν τον εντοπισμό του ιού στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων πολλών οργάνων, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το ήπαρ, το έντερο και την υπαγωγή προγραμματισμένου θανάτου σε αυτά τα κύτταρα  λόγω της παρουσίας του ιού.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι «η έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 συνεχίζεται και σε αυτήν συμβάλλουν, επίσης, ιατρικές ειδικότητες, που δεν φαίνονται, εκ πρώτης όψεως, να εμπλέκονται με την διάγνωση της λοίμωξης αυτής, όπως οι παθολογοανατόμοι, που είναι υπεύθυνοι για την διάγνωση πολλών νόσων (κυρίως καρκίνων) με την εξέταση ιστικών δειγμάτων».

Και ενώ τα νέα που προκύπτουν από τις έρευνες είναι αρκετά ενθαρρυντικά, η επόμενη μέρα της καραντίνας φαίνεται πως δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις παλιές, ξέγνοιαστες στιγμές της καθημερινότητά μας.

Μετά την άρση των μέτρων θα πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά και ευλαβικά  οι κανόνες υγιεινής που οι ειδικοί επαναλαμβάνουν τους τελευταίους μήνες σχεδόν καθημερινά. Η απόσταση θα γίνει μέρος της ζωής μας τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Η υγιεινή των χεριών μας θεωρείται δεδομένη και απολύτως απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αγκαλιές, φιλιά και χειραψίες ανήκουν στο παρελθόν ενώ οι μάσκες φαίνεται πως θα γίνουν υποχρεωτικές τουλάχιστον σε χώρους που έχουν συνωστισμό.

Και επειδή οι ειδικοί εξηγούν οτι η υπέρ μετάδοση του ιού γίνεται σε κλειστούς χώρους θα πρέπει μάλλον να μας γίνει συνήθεια και να καθόμαστε μόνο έξω.  Στις παραλίες η απόσταση των δύο μέτρων θα πρέπει να τηρείται από όλους με υπευθυνότητα ενώ εικόνες στρυμωγμένων ανθρώπων για να πάρουν ένα ποτό από το  beach bar μάλλον θα εκλείψουν.  Τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά μαντηλάκια δεν θα πρέπει ποτέ να λείπουν από την τσάντα μας ενώ καλό θα είναι ακόμα και στην παραλία  να απολυμαίνουμε αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι πριν από εμάς.

Πάντως στα θετικά είναι οτι όπως όλα δείχνουν  θα υπάρξουν μεγάλης κλίμακας επιστημονικές μελέτες άμεσα που ενδέχεται να ρίξουν επιπλέον φως στην αντιμετώπιση του covid 19.

 

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up