Η ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή έχει πολλές επιπτώσεις στον οργανισμό, ειδικά όταν αποτελεί τρόπο ζωής και ακολουθείται επί χρόνια. Ανάμεσα στα όργανα που υποφέρουν εξαιτίας της συμπεριλαμβάνεται το δέρμα, η υγεία του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με βασικά θρεπτικά συστατικά.
Ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), εξηγεί ποια συμπτώματα στο δέρμα και στα εξαρτήματά του (νύχια, μαλλιά) μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έλλειψη βιοτίνης διατρέχουν οι έγκυοι, οι μανιώδεις καπνιστές και οι πάσχοντες από νοσήματα του πεπτικού όπως η νόσος του Crohn. Παράγοντα κινδύνου αποτελεί επίσης η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών και ορισμένων αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έλλειψη βιοτίνης διατρέχουν και όσοι τρώνε ωμά ασπράδια αυγού, γιατί το λεύκωμα των αυγών περιέχει αβιδίνη (είναι μία πρωτεΐνη που δεσμεύει τη βιοτίνη και μειώνει την απορρόφησή της).
Αντίστοιχα, η γωνιακή χειλίτιδα (προκαλεί ρωγμές στις άκρες των χειλιών) μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β (κυρίως ριβοφλαβίνη). Μπορεί, βέβαια, να οφείλεται και στην αφυδάτωση ή στην αυξημένη σιελόρροια.
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι πιο συχνή τον χειμώνα και έχει κληρονομική προδιάθεση. Τόσο αυτή όσο και η πιτυρίδα έχουν πολλές πιθανές αιτίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το στρες και η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου, νιασίνης (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) ή/και πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6) μπορεί να παίξει ρόλο και στις δύο δερματοπάθειες. Η προσθήκη αυτών των συστατικών στην ημερήσια διατροφή ενδεχομένως μπορεί να καταπραΰνει την πιτυρίδα και τις φολίδες.
Η νιασίνη, π.χ., είναι απαραίτητη για υγιή μαλλιά και η αλωπεκία είναι πιθανό σύμπτωμα της ανεπάρκειάς της. Αντίστοιχα, το λινολεϊκό οξύ είναι απαραίτητο για ανάπτυξη και διατήρηση των μαλλιών.
Η θυλακική υπερκεράτωση έχει κληρονομική συνιστώσα, αλλά παρατηρείται και σε άτομα με διατροφή φτωχή σε βιταμίνες Α και C. Γι’ αυτό τον λόγο συχνά συνιστάται στους πάσχοντες να αυξάνουν την κατανάλωση αυτών των θρεπτικών συστατικών.
Τα νύχια μπορεί επίσης να εμφανίσουν εγκάρσιες αύλακες ή να αρχίσουν να αποχωρίζονται από τη «βάση» τους (την κοίτη). Εκτός από την έλλειψη σιδήρου, ρόλο μπορεί να παίξει η χαμηλή κατανάλωση πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α, Β6, C και D.
«Οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλούν κοινά συμπτώματα. Σε ένα άτομο που ακολουθεί μια φτωχής ποιότητας διατροφή, είναι πιθανό να συνυπάρχουν διάφορες διατροφικές ανεπάρκειες και να μην έχει μόνο μία», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Αν και η συχνότερη διατροφική ανεπάρκεια στις δυτικές κοινωνίες είναι αυτή που αφορά τη βιταμίνη D, δυστυχώς βλέπουμε πολλούς ασθενείς που έχουν και άλλες, όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, σιδήρου, βιταμίνης Α, C κ.λπ. Η προσεκτική αξιολόγηση του ιστορικού του ασθενούς, η κλινική αξιολόγηση και οι αιματολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να γίνει σωστή διάγνωση και να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία».
Σχόλια