Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας – Κάθε 40΄΄ένας άνθρωπος δίνει τέλος στη ζωή του

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών είναι μια από τις σημαντικότερες ημέρες του έτους καθώς οι ψυχικές ασθένειες κυριολεκτικά «μαστίζουν» τον πληθυσμό.

Ο βασικός σκοπός καθιέρωσης της σημερινής ημέρας  είναι η προωθήση ανοικτών συζητήσεων σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες αλλά και η προσεγγίση επενδύσεων στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2019 εστιάζει σε ένα αυξανόμενο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας: Την αυτοκτονία και τους τρόπους που μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του, που κάνει αυτοκτονικές σκέψεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο χάνει τη ζωή του διαπράττοντας αυτοκτονία. Αυτό αντιστοιχεί σε 800 χιλιάδες ανθρώπους τον χρόνο. Αν συνυπολογίσουμε και τις απόπειρες αυτοκτονίας που δεν έχουν μοιραία κατάληξη, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Η αυτοκτονία εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Αν και σε γενικές γραμμές η αυτοκτονία σχετίζεται με τις ψυχικές διαταραχές υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που αυτοκτονίες συμβαίνουν παρορμητικά. Η αθλητική ψυχολόγος Φρόσω Πατσού μας μιλάει για τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα των ψυχικών διαταραχών. « Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, διαταραχές σχετιζόμενες με τη χρήση ουσιών αλλά και άλλες διαταραχές, αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με τα ποσοστά να είναι αρκετά υψηλά τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και παγκόσμια. Δυστυχώς, διαφαίνεται τουλάχιστον για τη χώρα μας, ότι πολλοί από αυτούς αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό εξαιτίας της έλλειψης γνώσεων αλλά και του φόβου για τον κοινωνικό στιγματισμό, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής τους να είναι κακή και να υποφέρουν αρκετά, ιδιαίτερα τα άτομα νεαρότερης ηλικίας. Πολλές φορές τα άτομα αυτά, εξαιτίας της δυσφορίας που βιώνουν στην καθημερινότητα τους, φτάνουν να είναι αυτοκαταστροφικά με χειρότερη κατάληξη την αυτοκτονία. 

Αυτό που έχουμε να κάνουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία είναι να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στους συνανθρώπους μας οι οποίοι βιώνουν οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή, να μην τους φοβόμαστε και να μην τους απομονώνουμε, αλλά, να αντιληφθούμε ότι χρειάζονται βοήθεια και στήριξη. Στη θέση τους θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε δικός μας άνθρωπος, φίλος ή συγγενής ή ακόμη και εμείς οι ίδιοι». 

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 4 βασικές παρεμβάσεις για να αποτραπεί η αυτοκτονία:

  1. Να μην μπορεί να βρει το άτομο τα μέσα για να διαπράξει αυτοκτονία.
  2. Βοήθεια στους νέους ώστε να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της ζωής.
  3. Έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των ατόμων που κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας, ή που έχουν κάνει μια απόπειρα.
  4. Η συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης για τη σωστή κάλυψη μιας αυτοκτονίας.

Η αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί, γι αυτό όλες οι προσπάθειες  πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη. 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up