Η ιερή σημασία του νονού στη ζωή του παιδιού

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Όπου να ‘ναι το Πάσχα πλησιάζει και τόσο τα βαφτιστήρια όσο και οι νονοί/ νονές έχουν την τιμητική τους. Λαμπάδες, δώρα, τσουρέκια…και όχι μόνο!  Ο ρόλος του νονού στην ουσία περιλαμβάνει  μεγαλύτερες ευθύνες. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που οι νονοί  ονομάζονται και πνευματικοί γονείς των παιδιών. Είναι ένα δύσκολος ρόλος στον οποίο δεν μπορούν όλοι να ανταποκριθούν με την ίδια επιτυχία. Γιαυτό και βλέπουμε άλλους να το έχουν κάνει κάτι σαν επάγγελμα και άλλοι να έχουν αποφασίσει να δεσμευθούν  σοβαρά απέναντι σε αυτή την ευθύνη.

Πρόκειται για μια σχέση στοργής, που απαιτεί δουλειά απ’ όλες τις πλευρές.  Ο ρόλος άλλωστε της νονάς είναι παιδαγωγικός και πνευματικός, για αυτό και πρέπει να είναι δίπλα στα βαφτιστήρια από την παιδική ηλικία, να τα συμβουλεύουν και να τα βοηθάνε όταν εκείνα το έχουν ανάγκη. Ο «σωστός» νονός θα πρέπει να είναι δίπλα στο παιδίΠρέπει να είναι ο καλύτερος και πιο έμπιστος φίλος του. Άλλωστε στην περίπτωση που πάθει κάτι ο γονιός, αναλαμβάνει εκείνος ως πνευματικός.

Το παιδί θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια να εκφράσει τις σκέψεις του και τις ανησυχίες του στο νονό και στη νονά του, ακριβώς όπως θα έκανε και με τους γονείς του. Αντίστοιχα εκείνος/η, εκτός της αγάπης προς το βαφτιστήρι του, θα πρέπει παράλληλα να δράσει πιο αποστασιοποιημένα από τους γονείς, διότι αποτελεί πρότυπο για εκείνο. Έχει καταλυτικό ρόλο στη ζωή του, χωρίς να το καταλαβαίνει εκείνη τη στιγμή, για αυτό και τα έθιμα του Πάσχα δεν είναι τυχαία.

Η λαμπάδα συμβολίζει την πίστη και την προσευχή, το αυγό συμβολίζει την ζωή εν τάφω, η οποία φτάνει την Ανάσταση, ενώ το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής.

Όλα αυτά φυσικά έχοντας ως δεδομένο οτι ο νονός και η νονά δεν θα  εμφανίζονται μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα. Πριν λοιπόν πάρετε την απόφαση να γίνετε και εσείς νονά πρέπει να έχετε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικός θα είναι ο ρόλος σας απέναντι σε αυτό το μικρό παιδί και να καταλάβετε ότι θα έχετε ουσιαστική επαφή πλέον μαζί του. Αν πείτε το «ναι», δεν υπάρχει επιστροφή. Προπάντων όμως, πρέπει να θυμάστε πως δεν γίνεστε νονοί με το ζόρι. Αν είναι να το κάνετε σαν υποχρέωση, καλύτερα να μην το κάνετε καθόλου.

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up