Ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα και ψυχικά νοσήματα

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Πολλές φορές παρασυρόμαστε από το άγχος, την ένταση, την ανησυχία και άλλα αρνητικά συναισθήματα αγνοώντας το πόσο πολύ μειώνουμε την ποιότητα ζωής μας.  Όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα και διατρέχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με ψυχικά υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και τους ίδιου φύλου στο γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, παρουσιάζουν δύο έως και τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη και μόλις το ένα 1/3 έχει φυσιολογικό βάρος.

Ποια είναι όμως η συσχέτιση των ψυχικών ασθενειών με τα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα;

Η ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου μας εξηγεί  αναλυτικά τις επιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών στον οργανισμό μας.

«Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που υπεραναλύουν τις σκέψεις τους (overthinking) με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούν μια «μαύρη πλευρά» στο μυαλό τους, ακόμα και χωρίς κάποιο πραγματικό λόγο. Η υπερβολική σκέψη αρέσκεται στη δημιουργία προβλημάτων, μας οδηγεί στην αυθυποβολή, στις εμμονές και τον ψυχαναγκασμό και αποτελεί τη βασικότερη πηγή δυστυχίας και κακής διάθεσης.

Η υπερανάλυση δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέται κανείς. Αποτελεί μια συνήθεια που αποκτάται με τον καιρό, πιθανότατα ως αμυντικός μηχανισμός έναντι στην πιθανότητα αποτυχίας.

Στο ιατρικό σκέλος, η υποχονδρίαση που προκύπτει μέσα απο την υπερανάλυση, πέρα απο την σωματοποίηση των ψυχολογικών νοσημάτων, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την διάγνωση. Δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κατά φαντασία ασθενών, που έχουν καταφέρει να πείσουν τον εαυτό τους ότι πάσχουν από κάποιο παθολογικά νόσημα για να δικαιολογήσουν την ψυχολογική κατάσταση τους. Κάποιοι ασθενείς αρνούνται να δεχτούν την προέλευση του προβλήματος τους δίνοντας ελλειπή στοιχεία του ιστορικού τους στον γιατρό και πολλές φορές δεν ακολουθούν την φαρμακευτική αγωγή που έλαβαν. Η σωστή αντίληψη του προβλήματος και η παραδοχή του, καθώς και η σωστή συνεργασία με τον γιατρό είναι το ασφαλές μονοπάτι για την επίλυση οποιασδήποτε κατάστασης.

Η κακή ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κακής διατρόφης και της έλλειψης άσκησης, έχει ως επακόλουθο της αύξηση κρουσμάτων και στον τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας. Για παράδειγμα, η αλλεργική ρινίτιδα, που οδηγεί και σε ιγμορίτιδα, ειδικά σε ασθενείς με προδιαθεσικό παρελθόν, ταλαπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τόσο ενήλικες όσο και μικρά παιδιά.

Το άγχος και η κατάθλιψη έχει αυξήσει κατά πολύ τα περιστατικά εμβοών και ιλίγγων, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγω σε υπερβολική λήψη καφείνης και νικοτίνης καθώς και σε διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, λόγω υπερβολικού σφιξίματος των δοντιών.

Το πρόχειρο φαγήτο που έχει εισβάλει στην ζωή μας σε καθημερινή βάση καθώς και η λήψη τροφής σε ακατάλληλες ώρες, όπως πολύ αργά το βράδυ, έχουν προκαλέσει έκρηξη του φαινομένου της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ), γεγονός που επηρεάζει άμεσα το φάρυγγα-λάρυγγα και την χροιά της φωνής. Μπορεί πολλές φορές η βραχνή φωνή να ακούγεται γοητευτική αλλά παράλληλη μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Ανεπηρεάστοι από την γενικότερη κατάσταση δεν θα μπορούσαν να μείνουν και οι μικροί μας φίλοι. Η κακή διατροφή, η αύξηση βάρος σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή έχουν αυξήση τα κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας και αμυγδαλίτιδας, που οδηγεί σε εμφάνιση απνοιών στον ύπνο. Πολλές φορές τα παιδιά παίζουν τον ρόλο των παθητικών καπνιστών, κατί που μπορει να δημιουργήσει ακόμα και περιστατικά ωτίτιδων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δωθεί στους χώρους που τα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους. Χώροι με χαλιά και πολλά λούτρινα κουκλάκια επιβαρύνουν την κατάσταση σε περίπτωση αλλεργιών, ειδκότερα την άνοιξη.

Ακόμα, τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί άυξηση των κρουσμάτων καρκίνου λάρυγγα-φάρυγγα (HPV) με βασικότερους λόγους του φαινομένου αυτού να είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι στην κατηγορία του καπνίσματος δεν ανήκει μόνο το τσιγάρο αλλά το πούρο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το πούρο δεν είναι καθόλου αθώο, καθώς μία ώρα καπνίσματός του ισοδυναμεί με το κάπνισμα ενός ολόκληρου πακέτου τσιγάρων, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει ένα μιγμα χημικών και νικοτίνης του οποίου η επίδραση είναι ακόμη υπό έρευνα.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τον περιορισμό των συμπτωμάτων των παθήσεων αυτών, χωρίς φυσικά να υποκαθιστά άλλες θεραπείες ή μεθόδους αντιμετώπισης. Η υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής, η κατανάλωση ψαριών, φρούτων, λαχανικών καθώς και η αποφυγή των τηγανητών είναι μερικές πολύ σημαντικές συμβουλές για την βάση της διατροφής μας.

Επίσης, η άσκηση, σε οποιαδήποτε μορφή της είτε είναι κάποιο άθλημα, ο χορός ή το περπάτημα, μας βοηθάει, πέρα απο τον τομέα της σωματικής υγείας, να αναπτερώσουμε και την ψυχολογίας μας, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στους στόχους που θέτουμε και κρατώντας μακριά από τον μυαλό μας τις αρνητικές σκέψεις και τις νευρώσεις.

Είναι πολύ λυπηρό ότι σε μια εποχή που η πρόσβαση στην τεχνολογία και στην πληροφορία είναι εύκολη, οι ασθενείς συχνά παραπληροφορούνται και οδηγούνται σε αυτοδιαγνώσεις και μερικές φορές και σε λήψη φαρμάκων χωρίς την έγκριση του ιατρού. Σε περίπτωση όπου αντιμετωπίζετε κάποιο επίμονο σύμπτωμα, όπως μπούκωμα, βήχας, πονόλαιμος ή πυρετός, ένα ραντεβού με τον ειδικό ιατρό, τον Ωτορινολαρυγγολόγο, και μια απλή ανώδυνη και πλήρης εξέταση θα σας δώσουν τις απαντήσεις σε όλες σας τις απορίες».

www.pataridou.gr

Photo by Yoann Boyer

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up