Φωτοθεραπεία : Νέα μέθοδος αντιμετώπισης αλλεργικής ρινίτιδας & φλεγμονών στη μύτη

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Τα τελευταία χρόνια Ρινίτιδες (αλλεργική ρινίτιδα και μη), ρινοκολπίτιδες και χρόνιες φλεγμονές της μύτης προκαλούν σε αρκετό κόσμο ενοχλητικά συμπτώματα  που δυσκολεύουν  την καθημερινότητά τους και υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. 

 Συνεχές μπούκωμα μύτης ή αλλιώς  μόνιμα βουλωμένη μύτη, τα συνηθισμένα δηλαδή προβλήματα που δημιουργούν τέτοιου είδους παθήσεις- χρήζουν νέων τρόπων αντιμετώπισης με δραστικά και μόνιμα αποτελέσματα, όπως η ενδορινική φωτοθεραπεία.

 Όπως μας εξηγεί η ωτορινολαρυγγολόγος, Γεωργία Κατσούλη, η ενδορινική φωτοθεραπεία με υπέρυθρο φάσμα φωτός είναι η νέα εξελιγμένη μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων της μύτης, εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη, καθώς συνιστάται ακόμη και για εγκυμονούσες.

Η διάρκεια κάθε συνεδρίας ενδορινικής φωτοθεραπείας καθορίζεται από το θεράποντα ωτορινολαρυγγολόγο και δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.

 Μετά την ολοκληρωμένη θεραπεία -στην περίπτωση για παράδειγμα της Αλλεργικής Ρινίτιδας η θεραπεία διαρκεί περίπου 2-3 εβδομάδες (5-8 συνεδρίες) – τα συμπτώματα της νόσου ελαττώνονται σημαντικά ανακουφίζοντας τον ασθενή.

 Συνεχές μπούκωμα μύτης Ρινίτιδα , καταρροή & χρόνιες φλεγμονές μύτης: Αντιμετώπιση με Ενδορινική Φωτοθεραπεία

Σύμφωνα με την ειδικό η χρήση του Υπέρυθρου φάσματος φωτός στην ιατρική είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη, ειδικά στο χώρο της Πλαστικής Χειρουργικής και Δερματολογίας, με εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Στην ωτορινολαρυγγολογία συχνές παθήσεις με αρκετά θορυβώδη συμπτώματα που οδηγούν σε ένα συνεχές μπούκωμα μύτης – μια μόνιμα βουλωμένη μύτη είναι : 

 • Αλλεργική Ρινίτιδα
 • Ρινική συμφόρηση
 • Ρινική καταρροή
 • Κνησμός στη μύτη
 • Πταρμοί 

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων της μύτης με ρινικά spray και αντισταμινικά πολλές φορές δεν είναι αποτελεσματική,

 Επίσης υπάρχουν και ομάδες ασθενών με αντένδειξη σε αγωγές αυτού του είδους, όπως είναι οι γυναίκες σε φάση εγκυμοσύνης ή θηλασμού. 

 Η χρήση της Υπέρυθρης Φωτοθεραπείας της μύτης έρχεται να λύσει αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες ή για εκείνους που δεν επιθυμούν να λάβουν μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές.

H ενδορινική φωτοθεραπεία στο ιατρείο

Πριν την εφαρμογή της φωτοθεραπείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη μύτη πραγματοποιείται στο ιατρείο μια πλήρης ΩΡΛ εξέταση η οποία περιλαμβάνει : 

 • Πλήρη ενδοσκόπηση της μύτης με κάμερα και καταγραφή
 • Λαρυγγοσκόπηση 
 • Ωτομικροσκόπηση 

Με αυτό τον τρόπο καταγράφεται με τον καλύτερο τρόπο η ολοκληρωμένη αρχική κλινική εικόνα του ασθενούς και στη συνέχεια ο Εξειδικευμένος Ωτορινολαρυγγολόγος κρίνει πόσες συνεδρίες χρειάζεται ο ασθενής -ανάλογα με το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει- και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες πριν την έναρξη της θεραπείας.

Πριν τη φωτοθεραπεία στη μύτη

Πριν την έναρξη των συνεδριών φωτοθεραπείας στη μύτη διακόπτεται η χρήση ρινικού spray και η λήψη αντισταμινικών ή κορτιζόνης από το στόμα και το μόνο που οφείλει να ακολουθήσει ο ασθενής είναι η εφαρμογή ρινικών πλύσεων και η χρήση ρινικής ενυδατικής αλοιφής.

Η διάρκεια κάθε συνεδρίας ενδορινικής φωτοθεραπείας καθορίζεται από το θεράποντα ωτορινολαρυγγολόγο και δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Ο ασθενής ξαπλώνει αναπαυτικά στο εξεταστικό κρεβάτι και τοποθετούνται μέσα στη μύτη του, από το γιατρό, οι διπλοί ανιχνευτές που εκπέμπουν κόκκινο φως φάσματος (660nm -810nm) και η ρινική κοιλότητα ακτινοβολείται στο μεγαλύτερο μέρος της με αποτέλεσμα πολύ γρήγορη διέγερση των τριχοειδών της αγγείων.

Φωτοθεραπεία για αντιμετώπιση παθήσεων της μύτης : Αποτελέσματα ολοκληρωμένης θεραπείας

Μετά την ολοκληρωμένη θεραπεία που στην περίπτωση της Αλλεργικής Ρινίτιδας έχει διάρκεια περίπου 2-3 εβδομάδες (5-8 συνεδρίες)  τα συμπτώματα της νόσου ελαττώνονται και ο ασθενής ανακουφίζεται σημαντικά. 

Συγκεκριμένα παρατηρείται ελάττωση συμπτωμάτων σε σύγκριση με το βαθμό εκδήλωσής τους προ θεραπείας όπως: 

 • Ο κνησμός της μύτης
 • Η  ρινική συμφόρηση
 • Η  ρινική καταρροή
 • Το ροχαλητό
 • Συμπτώματα από τα μάτια ( κνησμός – επιπεφυκίτιδες)
 • Μόνιμα βουλωμένη μύτη – συνεχές μπούκωμα

 Ενδοσκοπικά ευρήματα σε σύγκριση με τα ευρήματα προ θεραπείας :

 • Μείωση οιδήματος και φλεγμονώδους εικόνας ρινικού βλεννογόνου
 • Βελτίωση της απομάκρυνσης των ρινικών εκκρίσεων
 • Μείωση της υπερτροφίας των ρινικών κογχών

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη, καθώς συνιστάται στην περίπτωση γυναικών σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλασμού , που η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής είναι αρκετά περιορισμένη.

 Η μοναδική παρενέργεια που  έχει αναφερθεί, σε ελάχιστες περιπτώσεις, είναι μια σχετική ξηρότητα στον ρινικό βλεννογόνο , η οποία με τη χρήση μιας ρινικής ενυδατικής αλοιφής, αντιμετωπίζεται εύκολα. 

www.facebook.com/pg/georgiakatsouli.ent/posts/

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • chat
  Προσθήκη σχολίου
  keyboard_arrow_up