Υποφέρετε από “burnout”; – Πως θα το αντιμετωπίσετε

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή για τους περισσότερους επαγγελματίες η ανάγκη για ξεκούραση είναι πάρα πολύ μεγάλη και επιτακτική. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς, οι αγωνίες, τα εξαντλητικά ωράρια προκαλούν απόλυτη ψυχολογική και σωματική εξάντληση. Οι χειρότερες βέβαια περιπτώσεις είναι εκείνες που τους χτυπάει το «burnout», το λεγόμενο κάψιμο. Είναι ένα σύνδρομο πολύ συχνό στην εποχή μας και το αντιμετωπίζουν αρκετοί πολυάσχολοι επαγγελματίες.

 Ωστόσο οι ειδικοί δίνουν μια σειρά από συμβουλές που είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η βασικότερη επίπτωση που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό το burnoutείναι η κατάθλιψη. Μετά από έντονη  σωματική, συναισθηματική και πνευματική κόπωση τελικά οι άμυνες του οργανισμού μας πέφτουν με αποτέλεσμα να είμαστε σωματικά και ψυχικά αδύναμοι.

Το Harvard Business Review σημειώνει τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε burnout και μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως ο εκφοβισμός και η αγένεια από τους συναδέλφους και τα ανώτερα στελέχη αποτελούν αίτια εξάντλησης.

Τα καλά νέα είναι οτι  πάντα υπάρχουν κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπιστεί το  burnout τα άσχημα όμως νέα είναι οτι τελικά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας δημιουργώντας  προβλήματα βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση και αύξηση χοληστερόλης. 

Πώς θα εντοπίσετε το πρόβλημα; Αν ισχύουν τα παρακάτω συμπτώματα τότε κάτι πρέπει να κάνετε άμεσα.

Συχνούς πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι

Έλλειψη διάθεσης για δημιουργικότητα

Δύσκολος ύπνος

Ξαφνική αδιαφορία για τη δουλειά

Έλλειψη υπομονής με του γύρω σας είτε αυτοί είναι συνεργάτες είτε πελάτες

Δυσκολία να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας

Έλλειψη συγκέντρωσης

Αίσθημα απογοήτευσης

Επιλέγετε να πίνετε πολύ αλκοόλ και να  τρώτε πολύ φαγητό

Δεν νιώθετε καμία ικανοποίηση οτι και αν πετυχαίνετε

Πως να αντιμετωπίσετε το burnout

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Μην πάρετε τα σημάδια ως κάτι απλό και ανώδυνο. Μην αμελήσετε την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τολμήστε να πείτε «όχι». Βάλτε προτεραιότητες. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Χαλαρώστε κάνοντας γυμναστική και ανοίξτε την καρδιά σας στους γύρω σας για να νιώσετε πιο όμορφα. Μοιραστείτε όλα όσα αισθάνεστε.

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up