Το πλάνο που θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε το βάρος μας στις γιορτές αρχίζει από σήμερα!

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Συνήθως λίγο πριν τις γιορτές αποφασίζουμε να περιορίσουμε το φαγητό έτσι ώστε να προλάβουμε να χάσουμε λίγα κιλά και στα εορταστικά τραπέζια να τα «ξαναβάλουμε» χωρίς ενοχές. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Είναι γνωστό άλλωστε οτι οι στερητικές δίαιτες μόνο τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν φέρνουν. Συνήθως λειτουργούν αρνητικά και μας ωθούν να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού για να αναπληρώσουμε τις ημέρες που στερηθήκαμε τα πάντα. Η Φανή Πρεβέντη, MSc κλινική διαιτολόγος και  αθλητική διατροφολόγος μας εξηγεί και μας προετοιμάζει  έτσι ώστε να μην πέσουμε και φέτος στην ίδια παγίδα.

«Δύο σημαντικά στοιχεία για να μπορέσουμε να επιτύχουμε έλεγχο του βάρους μας είναι η προετοιμασία και η οργάνωση. Έτσι λοιπόν τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές πρέπει να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε γι’ αυτές τις ιδιαίτερες και συχνά απρόβλεπτες συνθήκες. Αν νομίζετε πως η στερητική “δίαιτα” μία εβδομάδα πριν τις γιορτές θα μας βοηθήσει… κάνετε λάθος. Όσο πιο μεγάλη στέρηση τροφής βιώνει ο οργανισμός μας, τόσο πιο ισχυρό είναι το αίσθημα της πείνας. Οπότε όταν θα βρεθούμε μπροστά στο πλούσιο γιορτινό τραπέζι θα έχουμε έντονο, ίσως και βουλιμικό   ξέσπασμα. Η κατανάλωση τροφής θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη απ’ ότι αν είχε προηγηθεί απλά ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Καλό είναι λοιπόν,  πριν τις γιορτινές ημέρες να τρώμε ισορροπημένα γεύματα συνοδεία σαλάτας, να καταναλώσουμε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, να πίνουμε άφθονο νερό και αφεψήματα, να τρώμε πρωινό και  γενικά να μην παραλείπουμε γεύματα».

Εκτός όμως από τα καθημερινά μας γεύματα, τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα υπάρχει πάντα και ένας επιπλέον πειρασμός. Τα γλυκά! Διότι κανένας μας δεν περιμένει να φτάσει η μέρα των Χριστουγέννων για να τα δοκιμάσει. Σχεδόν όλοι μας φροντίζουμε να είναι γεμάτο  το τραπέζι μας αρκετές ημέρες νωρίτερα με μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Η διατροφολόγος μας συμβουλεύει:

«Δεν χρειάζεται να υπάρχουν χριστουγεννιάτικα γλυκά πριν τα Χριστούγεννα. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, θα πρέπει να απομακρύνουμε από την καθημερινότητά μας τους “πρόωρους” πειρασμούς. Αυτοί οι πειρασμοί είναι κυρίως τα γλυκά. Αγοράστε ή φτιάξτε γλυκά  1-2 ημέρες πριν τις γιορτές και σε μικρές ποσότητες. Αυτά τα γλυκά βρίσκονται συνήθως επί 15 ημέρες πάνω σε ένα τραπέζι σε κοινή θέα. Εδώ χρειάζεται μία κάποια αντίσταση. Μην απαγορεύσετε στον εαυτό σας να τα  ακουμπήσει γιατι αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Απλά οριοθετείστε την κατανάλωσή τους. Προτιμήστε να καταναλώσετε γλυκά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και όχι σε καθημερινή βάση. Ακούγεται δύσκολο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές μπορεί να αποδώσει 100-300 Θερμίδες ανά τεμάχιο».
Extratip: Πώς θα σας φαινόταν να τρώγατε ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ για πρωινό;

Συμβουλές για τα γιορτινά τραπέζια από τη διατροφολόγο Φανή Πρεβέντη

«Στα γιορτινά τραπέζια κινηθείτε με μία σχετική ελευθερία. Είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε ένα γεμάτο πιάτο φαγητό παρά να τσιμπολογάμε δεξιά κι αριστερά.  Συνοδέψτε το γεύμα σας με 1 ποτήρι κρασί και ένα μικρό επιδόρπιο. Αν έχουμε δύο τραπέζια την ίδια ημέρα, όπως είναι λογικό, θα πρέπει στο ένα από αυτά να είμαστε πολύ μετρημένοι. Τις ημέρες που μεσολαβούν  μεταξύ των καλεσμάτων ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή και όχι στερητικά  γεύματα.

Και επειδή χωρίς σωματική δραστηριότητα ο έλεγχος του βάρους γίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση αυτές τις ημέρες που οι ρυθμοί εργασίας μας είναι πιο χαλαροί και αρκετοί εργαζόμενοι είμαστε σε διακοπές είναι ιδανική ευκαιρία για να βγούμε στην ύπαιθρο, να περπατήσουμε ή να ασχοληθούμε με κάποιο σπορ της αρεσκείας μας. Έτσι θα νιώσουμε ευεξία και συνάμα θα δαπανήσουμε τις επιπλέον θερμίδες των εορταστικών γευμάτων»!!

Φανή Πρεβέντη

MSc, Κλινική Διαιτολόγος- Αθλητική Διατροφολόγος
www.nutristeps.gr

photo by rawpixel
Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up