Τι συμβαίνει σε μια γυναίκα όταν ξεκινάει η εμμηνόπαυση

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η εμμηνόπαυση ουσιαστικά είναι ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη ζωή  μιας γυναίκας και μαζί μ’ αυτό ξεκινάει μια καινούρια διαδρομή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «δρόμος μετ’ εμποδίων»… Είναι αυτός ο δρόμος που φέρνει στη ζωή της γυναίκας πολλές αλλαγές.

 Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά που μας εξηγεί όσο πιο απλά μπορεί ο  καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας πανεπιστημίου Stony Brook N.Y. USA Γιώργος Φαρμακίδης «Εμμηνόπαυση είναι η στιγμή κατά την όποια η περίοδος σας θα σταματήσει φυσιολογικά. Αυτό συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σχεδόν σταματάνε να παράγουν οιστρογόνα. Ο μέσος Όρος ηλικίας για την εμμηνόπαυση είναι 51 ετών ενώ τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση λέγονται προ εμμηνόπαυση.

Η προ εμμηνόπαυση αρχίζει στη δεκαετία των 40 όπου η παραγωγή οιστρογόνων ξεκινάει να έχει διακυμάνσεις. Η περίοδος της γυναικάς μπορεί να γίνει μικρότερη ή μεγαλύτερη, με περισσότερο αίμα ή λιγότερο. Επίσης ο κύκλος μπορεί να γίνει μικρότερος ή μεγαλύτερος . Προσοχή κάθε ανωμαλία της περιόδου πρέπει να την αναφέρουμε στο γιατρό μας γιατί μπορεί να υποκρύπτει προβλήματα. Υπάρχει όμως και η πρόωρη εμμηνόπαυση όταν σταματήσει η περίοδος μεταξύ 30-45 ετών».

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης από γυναίκα σε γυναίκα διαφέρουν. Άλλοτε μπορεί να είναι ελαφριά και άλλοτε βαριά.

 Πρώτο και βασικότερο σύμπτωμα είναι οι εξάψεις. Εκεί που έχεις φυσιολογική θερμοκρασία και είσαι μια χαρά ξαφνικά φουντώνεις και νιώθεις οτι αν δεν αφαιρέσεις κάποιο από τα ρούχα που φοράς θα εκραγείς. Γι’ αυτό και στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης καλό είναι να φοράμε όσο γίνεται λιγότερα ρούχα. Ο καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας Γιώργος Φαρμακίδης μας αποκαλύπτει και τα υπόλοιπα που θα πρέπει να αναμένουμε όταν πια έχουμε μπει στην εμμηνόπαυση για τα καλά «Οι γυναίκες αισθάνονται ζέστη στο άνω μέρος του σώματος και στο πρόσωπο. Μπορεί να είναι από μερικές εξάψεις την εβδομάδα μέχρι αρκετές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης πολύ συχνά έχουν εξάψεις κατά την διάρκεια της νύχτας με έντονη εφίδρωση και δυσκολίες στον ύπνο. Αϋπνίες που μπορούν να οδηγήσουν στο να νιώθουν έντονη κούραση το πρωί. Επίσης η έλλειψη οιστρογόνων προκαλεί λέπτυνση του τοιχώματος του κόλπου και ξηρότητα ενώ χάνει σε μεγάλο βαθμό την ελαστικότητά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πόνο κατά την επαφή αλλά και συχνές μολύνσεις. Παράλληλα η ουρήθρα γίνεται ξηρή και ευερέθιστη γεγονός που προκαλεί συχνοουρία αλλά και κυστίτιδες σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις και ακράτεια ούρων».

Τα πρώτα λοιπόν χρόνια της εμμηνόπαυσης είναι γεμάτα αλλαγές και παύσεις…πολλές παύσεις… Ξαφνικά μια σειρά από πράγματα μπαίνουν στο pause…Για πολλούς και διάφορους λόγους, κυρίως όμως γιατί δεν είναι εύκολο για καμία γυναίκα να αντιμετωπίσει αυτή την αλλαγή χωρίς να της κοστίσει ψυχολογικά και σωματικά.

Καταρχήν σύμφωνα με τους γιατρούς στα 6 χρόνια εμμηνόπαυσης συνήθως λόγω έλλειψης οιστρογόνων χάνεται μεγάλο μέρος της μάζας των οστών που οδηγεί στην οστεοπόρωση. Η συνέπεια είναι να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για κατάγματα κυρίως στον μηρό, λεκάνη και καρπό. Και όπως λέει ο καθηγητής «Τα οιστρογόνα προστατεύουν την γυναίκα από καρδιακά επεισόδια. Στην εμμηνόπαυση αυτή η προστασία θα σταματήσει. Εάν λάβουμε υπόψη και τους άλλους παράγοντες που αναπτύσσονται σε αυτήν την ηλικία (πίεση, χοληστερίνη, και μείωση της δραστηριότητας) αυξάνουν οι πιθανότητες καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ξαφνικά βλέπεις σιγά-σιγά το δέρμα σου να γίνεται λεπτό και αρκετά ξηρό. Αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο που θα το συζητήσουμε αναλυτικά σε διαφορετικό άρθρο και μάλιστα σύντομα γιατί πραγματικά η επιδερμίδα αλλάζει ανάγκες και η φροντίδα της είναι εξαιρετικά σημαντική. Μόνο με τα κατάλληλα προϊόντα μπορεί να διατηρήσει τη ζωντάνια της.

«Ψυχολογικά μπορεί να έχουμε ελάττωση της μνήμης, άγχος, αλλαγές στην διάθεση μας, και μερικές φορές κατάθλιψη» συμπληρώνει ο γιατρός.

Αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τον γιατρό η θεραπεία θα μπορούσε να είναι η αναπλήρωση των ορμονών. Δηλαδή οιστρογόνα.

«Η χορήγηση μπορεί να γίνει με πολλές μεθόδους. Χάπι , επιδερμικά επιθέματα, ορμόνες χωριστά ή μαζί. Εάν έχουμε μόνο ξηρότητα μπορεί να δοθεί μόνο κολπική κρεμά. Οι ορμόνες πηγαίνουν στα όργανα που τις χρειάζονται και προλαμβάνουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Προσοχή όμως γιατί η μακροχρόνια χορήγηση αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου. Επίσης υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης, καρδιακών νοσημάτων και κίνδυνος παθήσεων της χοληδόχου κύστεως . Βεβαία αυτοί οι κίνδυνοι είναι μικροί.

Άλλα φάρμακα είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα όποια ελαττώνουν τις εξάψεις καθώς και τα φάρμακα SERMS.

Πολλοί χρησιμοποιούν διάφορα φυτικά σκευάσματα. Φάρμακα τα όποια παράγονται από φυτά, τα λεγόμενα φυτό οιστρογόνα. Βοηθούν αρκετά αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπό τις οδηγίες του ιατρού.

Αυτά μπορούν να βοηθήσουν συγκεκριμένες γυναίκες πάντοτε υπό την επίβλεψη επαγγελματιών υγείας που γνωρίζουν τη σωστή τους χρήση. Πολλές φορές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολπικά Gel τα οποία ενυδατώνουν τον κόλπο και ειδικά πριν την επαφή».

Πως όμως μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία μας όταν έχουμε μπει στην εμμηνόπαυση;

Αν θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου μια καλή αρχή θα ήταν η σωστή διατροφή. Μάλιστα ένας διαιτολόγος είναι πάντα μια καλή ιδέα σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς θα διαπιστώσετε και εσείς όταν φτάσει εκείνη η ώρα οτι χάνεις πλέον δύσκολα βάρος και οποιαδήποτε έλλειψη βιταμίνης δημιουργεί αυτόματα πρόβλημα στην ενέργειά σου. Η γυμναστική είναι πλέον απαραίτητη σε όλες τις μορφές της ενώ το περπάτημα θεωρείτε επιβεβλημένο. Όσο για το κάπνισμα όλοι οι γιατροί υποστηρίζουν οτι πρέπει να το σταματήσεις άμεσα.

Σωστή διατροφή λοιπόν, διακοπή καπνίσματος, συχνή παρακολούθηση με εξετάσεις κάθε χρόνο και φυσικά καλή ψυχολογία είναι τα βασικά που μπορείς να κάνεις για να βάλεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται την εμμηνόπαυση στη ζωή σου.

Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση της ζωής σου θα πρέπει να κάνεις και έναν απολογισμό των ανθρώπων που έχεις γύρω σου και επιτέλους να πετάξεις από πάνω σου οτι σε βαραίνει ….διότι η εμμηνόπαυση είναι από μόνη της ένα βάρος που δεν μπορείς να το αποφύγεις, δεν έχεις λοιπόν λόγο να είσαι «φορτωμένη» και με άλλα…

http://www.farmakides.gr

Photo by Corinne Kutz

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up