Τι λένε οι ειδικοί για τη συμπεριφορά των εφήβων

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η εφηβεία είναι μια φάση της ζωής μας που όλα αλλάζουν μέσα μας αλλά και γύρω μας. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της αλλαγής που γίνεται στη ζωή μας είναι το να ταλαιπωρούνται όλοι όσοι είναι γύρω μας. Η ζωή με έναν έφηβο στο σπίτι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αν ο έφηβος έχει και αδέλφια σε κοντινές ηλικίες τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, ξενύχτια με συμμαθητές σε πλατείες, σπίτια ή ακόμα και στο τηλέφωνο και καμία διάθεση συνεργασίας.

Είναι γνωστό οτι όσο και να εξηγείς σε έναν έφηβο κάποια πράγματα εκείνος έχει άλλα στο μυαλό του.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι χαρακτηριστικές αντιδράσεις των εφήβων και πως τις σχολιάζουν οι ειδικοί.

Η έντονη μυρωδιά του ιδρώτα τους

Σύμφωνα με την παιδίατρο δρα Αννα Παρδάλη, επιμελήτρια στο νοσοκομείο Ιασώ Παίδων, η αιτία της έντονης μυρωδιάς του ιδρώτα των εφήβων είναι ο συνδυασμός της υπερπαραγωγής του λόγω ανάπτυξης και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας με τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και ορισμένες ορμόνες που εκκρίνει το δέρμα τους.

 Αποφεύγουν το μπάνιο

Επιστήμονες από Πανεπιστήμιο της Δανίας ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι έπειτα από μια δυο ημέρες απλυσιάς δεν μυρίζουν την άσχημη μυρωδιά που αναδύεται από το σώμα τους.

Σύμφωνα με  σχετική μελέτη ο ένας στους επτά δεν αναγνωρίζει τη μυρωδιά του ιδρώτα.

Ψηλώνουν  αρκετά

Στα κορίτσια η απότομη ανάπτυξη αρχίζει στα 10 έτη, κορυφώνεται στα 12 και επανέρχεται σε βραδύτερο ρυθμό στα 13, ενώ στα αγόρια όλα αυτά συμβαίνουν 2-3 χρόνια αργότερα όπως μας  λέει η δρ Παρδάλη. Το εφηβικό σώμα αναπτύσσεται με πολύ γρήγορο ρυθμό, φθάνει τα 9 εκατοστά τον χρόνο στα αγόρια και τα 8 στα κορίτσια. Μάλιστα επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια υποστηρίζουν οτι οι έφηβοι είναι αδέξιοι και με έλλειψη συντονισμού των κινήσεων τους καθώς ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις τόσο απότομες και περίεργες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους.  

 Μελέτες έχουν δείξει πως όταν ο έφηβος ασχολείται με πράγματα που τον ευχαριστούν (π.χ. φαγητό, ηλεκτρονικά παιχνίδια) ενεργοποιούνται απευθείας και εντονότερα τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου απ’ ό,τι στους ενηλίκους με συνέπεια να παρακινούνται να επαναλάβουν τη συμπεριφορά.

Ρόλο παίζει επίσης το οξυμμένο στρες που έχουν και το οποίο μετριάζουν οι εθιστικές συμπεριφορές και ουσίες, κατά την δρ Παρδάλη.

Επίσης έχουν άγνοια κινδύνου αφού ο εγκέφαλός τους δεν είναι ακόμα πλήρως σχηματισμένος και έτσι δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους από τις μεγάλες ταχύτητες, τις κοπάνες στο σχολείο, το κάπνισμα, το ποτό, τη χρήση ουσιών κ.λπ.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται πλήρως γύρω στην ηλικία των 24-25 ετών (στα κορίτσια λίγο νωρίτερα).

Και τέλος το γεγονός οτι οι έβηφοι είναι ανυπάκουοι σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ αποδίδεται στο γεγονός οτι τους μαλώνουν ενεργοποιούνταν τα τμήματα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά απενεργοποιούνταν εντελώς οι περιοχές που ελέγχουν το συναίσθημα και μας επιτρέπουν να δούμε τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου ατόμου.

Δηλαδή όταν  μαλώνουμε έναν έφηβο ο εγκέφαλός του αρνείται να δεχτεί αυτό που του  λέμε.

annapardali

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up