Την υγειά μας να έχουμε και όλα θα γίνουν

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η ευχή «Την υγειά μας να έχουμε και όλα θα γίνουν» την έχουν ψιθυρίσει ή φωνάξει δυνατά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτό γιατι όλοι μας γνωρίζουμε καλά οτι η υγεία μας είναι πάνω απ’ όλα. Ή τουλάχιστον οτι η υγεία μας πρέπει να είναι πάνω απ΄ όλα. Δυστυχώς όλοι μας κατά καιρούς έχουμε αμελήσει τον εαυτό μας. Δεν βρήκαμε χρόνο να πάμε για τις καθιερωμένες εξετάσεις μας, δεν πήγαμε να κάνουμε προληπτικά κάποιες άλλες, προσπεράσαμε το βήχα που μας ταλαιπωρούσε και την αδυναμία που νιώσαμε μετά από μια κουραστική ημέρα. Αν και θα έπρεπε να είναι όλα αυτά στις προτεραιότητές μας δεν συμβαίνει πάντα. Μήπως έχει φτάσει η ώρα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να τον προσέξουμε λίγο παραπάνω;  

Την Κυριακή  είναι η παγκόσμια ημέρα υγείας. Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο. Ουσιαστικά  αποτελεί την επέτειο της ίδρυσης του ΠΟΥ και χρησιμοποιείται κάθε χρόνο ως ευκαιρία για την ανάδειξη ενός σημαντικού ζητήματος σχετικά με την υγεία. Θέμα του φετινού εορτασμού,είναι η καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού (Universal Health Coverage). 

Πως όμως προσδιορίζει το καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την υγεία.

 Σύμφωνα λοιπόν με το Καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

  • Η υγεία είναι η κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας, όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.
  • Η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου, χωρίς διάκριση ως προς τη φυλή, θρησκεία, πολιτική πεποίθηση, οικονομική ή κοινωνική κατάσταση.
  • Η υγεία όλων των λαών είναι θεμελιώδης για την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας και εξαρτάται από την πληρέστερη συνεργασία των ατόμων και των κρατών.

 Αν αναλογιστούμε λοιπόν οτι υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη που στερούνται το δικαίωμά τους στην υγεία ίσως αναθεωρήσουμε τη στάση αδιαφορίας που μπορεί να δείχνουμε κατά περιόδους για τη δική μας φροντίδα. Ας γίνει η Παγκόσμια ημέρα υγείας η αφορμή να δεσμευτούμε απέναντί σε εμάς τους ίδιους πως θα αγαπήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας και θα τον προσέχουμε.

Να έχουν υγεία λοιπόν όλοι άνθρωποι και να γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα με ευγνωμοσύνη και αγάπη.

 

Photo by Fineas Gavre

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up