Τα ινομυώματα και οι σύγχρονες τεχνικές

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν μια πολύ συχνή καλοήθη πάθηση, η οποία απασχολεί κυρίως γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα συμπτώματα που προκαλούν ποικίλλουν αναλόγως του μεγέθους τους και του εντοπισμού τους στη μήτρα.

Έτσι μεγάλα ινομυώματα κοντά στην κοιλότητα της μήτρας μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγικές διαταραχές, δυσκολίες στη σύλληψη ή αποβολές, ενώ αντίστοιχα όταν αυτά βρίσκονται προς το εξωτερικό του τοιχώματος της μήτρας μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακούς πόνους.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις στο εσωτερικό μεγάλων ινομυωμάτων μπορεί να παρατηρηθούν κακοήθεις εξαλλαγές.

Πως μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί η χειρουργική αφαίρεση τους; Ο γυναικολόγος Ιωάννης Ράπτης μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα ινομυώματα.

«Όταν αυτά βρίσκονται κοντά στην κοιλότητα της μήτρας τότε μπορούν να αφαιρεθούν υστεροσκοπικά. Μέσω δηλαδή της φυσικής διόδου του κόλπου και της εισόδου της μήτρας και με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής κάμερας και ειδικών μικροεργαλείων.

Όταν όμως τα ινομυώματα βρίσκονται στα εξωτερικά στρωματά της μήτρας τότε η αφαίρεση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά μέσω εξαιρετικά μικρών οπών στην κοιλιά με τη βοήθεια ενδοσκοπίου.

Και οι δυο παραπάνω ενδοσκοπικές μέθοδοι, πραγματοποιούνται από χειρουργούς με ειδική εκπαίδευση στην ενδοσκοπική μικροχειρουργική και αποτελούν την ασφαλέστερη και ριζικότερη θεραπεία στις μέρες μας».

 Στόχος των παραπάνω μικροχειρουργικών επεμβάσεων είναι η ριζική αφαίρεση των ινομυωμάτων, η εξάλειψη των ενοχλήσεων και των συμπτωμάτων και η αποκατάσταση της γονιμότητας των νεαρών γυναικών.

Οι επεμβάσεις αυτού του είδους πραγματοποιούνται με ολική αναισθησία και διαρκούν από λίγα λεπτά ως και λίγες ώρες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Πως όμως σχετίζονται τα ινομυώματα με την εγκυμοσύνη; O γιατρός μας εξηγεί:

«Με τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους επιτυγχάνεται ατραυματική αφαίρεση των ινομυωμάτων, πλήρης αποκατάσταση της ανατομίας της μήτρας και διατήρηση αλλά και υποστήριξη της γονιμότητας της ασθενούς.

Μετά την επέμβαση συνιστάται η αποφυγή εγκυμοσύνης για ένα διάστημα 3 έως 6 μηνών. Ακολούθως η σύλληψη μπορεί να προκύψει εντελώς φυσιολογικά.

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή  μετά από αφαίρεση ινομυωμάτων

 Σαφής κατευθυντήρια οδηγία ή κάποιος γενικός κανόνας δεν υπάρχει.

Σημαντικό ρολό παίζει το μέγεθος, ο αριθμός και η τοποθεσία των ινομυωμάτων που έχουν αφαιρεθεί, καθώς επίσης και η ικανότητα του χειρουργού να πραγματοποιεί το μικρότερο δυνατό τραύμα στο τοίχωμα της μήτρας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να επιτευχθεί ένας φυσιολογικός τοκετός. Σε περιπτώσεις ωστόσο που έχουν αφαιρεθεί ινομυώματα μεγάλου μεγέθους είναι δυνατόν να απαιτείται η πραγματοποίηση καισαρικής τομής.

drraptis.gr

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up