Σχολική τσάντα: Τι πρέπει να προσέξετε

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σε λίγες ημέρες το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά και τα παιδιά θα ξεκινήσουν μια ακόμα σχολική χρονιά με αρκετές υποχρεώσεις και ευθύνες. Όπως κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι θα ξεκινήσουμε την αναζήτηση της σχολικής τσάντας. Ο ορθοπεδικός Αντώνιος Αγγουλές μας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επιλέξουμε σχολική τσάντα.

«Η βαριά σχολική τσάντα προκαλεί πόνους στη μέση και τη ράχη των παιδιών ιδιαίτερα σε παιδιά με κάποια προδιάθεση για εμφάνιση οσφυαλγίας. Για παράδειγμα σε παιδιά με υπολειπόμενη ανάπτυξη μπορούν να εμφανιστούν πόνοι μυοσκελετικού τύπου, ήπιας ευτυχώς έντασης από καταπόνηση των μυοσυνδεσμικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης. Εκτός από την περιοχή της μέσης (οσφυαλγία) ενοχλήσεις μπορούν να υπάρχουν και στον αυχένα ή τη μέση των παιδιών.

Όσο βαρύτερη είναι η τσάντα του παιδιού και όσο περισσότερη ώρα την κουβαλάει στην πλάτη του, τόσο πιο συχνά εμφανίζονται οι πόνοι αυτοί.

Να σημειωθεί όμως ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα η σχολική σάκα όσο βαριά και να είναι δεν μπορεί να προκαλέσει σκελετικές παραμορφώσεις όπως σκολίωση ή να επιβαρύνει προϋπάρχουσες παραμορφώσεις.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το βάρος της σχολικής τσάντας είναι καλό να είναι μικρότερο από το 10 % του σωματικού βάρους του παιδιού και σε καμία περίπτωση μην υπερβαίνει το 15 %.

Η τσάντα να κρεμιέται και στους δύο ώμους και να έχει τόσο ενισχυμένα λουριά στους ώμους όσο και μία ζώνη γύρω από τη μέση ώστε να μην επιβαρύνονται από το βάρος μόνο οι ώμοι αλλά κάποιο από αυτό να μοιράζεται και στη μέση.

Τα βιβλία να είναι όσο το δυνατό ελαφρότερα, να μεταφέρονται μόνο τα απαραίτητα κάθε φορά από αυτά, και αν είναι δυνατόν, να μένουν κάποια από αυτά στο σχολείο. Τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα διδασκαλίας όπως τα CD, DVD κτλ μπορούν να βοηθήσουν στη σημαντική μείωση του βάρους της σχολικής τσάντας.

Επίσης τσάντες με ρόδες και από ελαφρύ υλικό ( πχ ύφασμα αντί για δέρμα) είναι χρήσιμες.

Σε κάθε περίπτωση επειδή στα παιδιά αναφερόμενα προβλήματα όπως η οσφυαλγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου σοβαρού -σπάνια ευτυχώς- αιτίου αν οι ενοχλήσεις είναι έντονες και επιμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα, πρέπει να ζητείται η συμβουλή κάποιου ειδικού».

 

orthotrauma

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up