Στη λίστα με τις υποχρεώσεις της νέας χρονιάς ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η νέα χρονιά ξεκινάει με θετικές σκέψεις, καλή διάθεση και σωστή οργάνωση. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχουμε νέους στόχους και προγραμματίζουμε μια σειρά από ενέργειες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι οτι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε με επιτυχία όλα όσα έχουμε στο μυαλό μας, ωστόσο η προσπάθεια μετράει.

Συνήθως στα πλάνα της νέας χρονιάς έχουμε και τις ιατρικές μας εξετάσεις. Εξετάσεις ρουτίνας που όμως είναι πολύτιμες για την προσωπική μας φροντίδα και την πρόληψη που είναι επιβεβλημένη. Έτσι λοιπόν αν υπάρχει κάτι μέσα σ’ όλα αυτά που βάζουμε στο πρόγραμμα και δεν χωράει αναβολές ή ακυρώσεις, αυτό είναι ο ετήσιος γυναικολογικός μας έλεγχος.

Ο μαιευτήρας-γυναικόλογος Ιωάννης Ράπτης μας εξηγεί τα στάδια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου που είναι απαραίτητα για την υγεία κάθε γυναίκας.

 «Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελεί ένα θεμελιώδες κομμάτι της ιατρικής φροντίδας της γυναίκας. Η αναγνώριση διαφόρων παραγόντων κινδύνου, οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, η διάγνωση παθολογιών αλλά και η θεμελίωση της ξεχωριστής σχέσης μεταξύ γυναίκας και γυναικολόγου αποτελούν πολύτιμες διαδικασίες στην προσπάθεια υποστήριξης της γυναικολογικής υγείας.

Μια ετήσια επίσκεψη παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να παρέχουμε πληροφορίες στις ασθενείς για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αλλά και συμβουλές για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τη γυναικολογική υγεία.

Ο έλεγχος ξεκινά από την ακρόαση όχι μόνο των προβλημάτων αλλά και των προβληματισμών της γυναίκας. Στη συνέχεια η αξιολόγηση περιλαμβάνει μία πυελική εξέταση, έναν διακολπικό υπέρηχο και θα ολοκληρωθεί με την κλινική εξέταση του μαστού, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκτίμησης».

Η ΑΚΡΟΑΣΗ

Η γυναικολογία είναι από τους λίγους κλάδους της ιατρικής που η διάγνωση και η θεραπεία (οφείλει να) διαμορφώνεται με βάση όχι μόνο το αντικειμενικό ιατρικό εύρημα αλλά και τις ψυχοκοινωνικές ιδιαιτερότητες της ασθενούς. Η ίδια η φύση των προβλημάτων, τα οποία αφορούν μία τόσο ευαίσθητη περιοχή απαιτεί την επιδέξια αναγνώριση και αντιμετώπισή τους.

Ο γυναικολόγος πολλές φορές καλείται πέρα από τα ιατρικά δεδομένα να αξιολογήσει και τα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Να αφουγκραστεί δηλαδή πάνω απ΄όλα τις ανησυχίες, τις ανάγκες αλλά και την στάση που έχει η ασθενής απέναντι στο πρόβλημά της. Η αφιέρωση χρόνου στην διαδικασία αυτή αποκτά έτσι ιδιαίτερη αξία και δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικολογικής φροντίδας αποτελεί η γυναικολογική συμβουλευτική, η οποία προσαρμόζεται στην ηλικία, το ιστορικό και την ιδιοσυγκρασία της κάθε γυναίκας.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στην ενημέρωση της ανήλικης ασθενούς. Έτσι επιτυγχάνεται η θεμελίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον γυναικολόγο, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα γυναικολογικής υγείας και πρόληψης.

Σε μεταγενέστερη ηλικία η γενική γυναικολογική συμβουλευτική, η καθοδήγηση πάνω σε θέματα γονιμότητας και η συμβουλευτική της εμμηνόπαυσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικολογικής φροντίδας.

ΠΥΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Η πυελική εξέταση περιλαμβάνει 3 στοιχεία:

1) Την επισκόπηση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, της εισόδου του κόλπου και ολόκληρης της περιοχής του περινέου, 2) την εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας με τη βοήθεια κολποδιαστολέα, και 3) τη ψηλάφηση της μήτρας, του τραχήλου και των περιοχών των ωοθηκών αμφοτερόπλευρα μέσω του κόλπου.

Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν στο πλαίσιο αυτό οι εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (τεστ-Παπ, τεστ HPV high risk), ενώ ειδική εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί και για την ανίχνευση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Παράλληλα η μέτρηση του κολπικού PH θα αποτελέσει ένδειξη παρουσίας ή απουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι προκαλούν κολπίτιδες.

ΤΟ ΔΙΑΚΟΛΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Μελέτες έχουν δείξει πως η διακολπική (μέσω του κόλπου) ψηλάφηση έχει χαμηλή ευαισθησία όσον αφορά την ανίχνευση μορφωμάτων των ωοθηκών, τα οποία μπορεί να μην προκαλούν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Για τον λόγο αυτό ο διακολπικός υπέρηχος, ως μία απλή, μη επιβαρυντική και ιδιαίτερα ευαίσθητη διαγνωστική εξέταση αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Όταν η εξέταση πραγματοποιείται από έμπειρο γιατρό και με τη βοήθεια σύγχρονου υπερηχογραφικού συστήματος αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο αξιολόγησης του έσω γεννητικού συστήματος χωρίς να οδηγεί σε υπερδιαγνώσεις και περιττές επεμβατικές ή μη εξετάσεις.

Η ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η ψηλάφηση του στήθους αποτελεί πολλά περισσότερα από μία απλή διαγνωστική εξέταση. Η ευαισθητοποίηση της γυναίκας πάνω στο θέμα του καρκίνου του μαστού καθώς και η εκμάθηση του τρόπου αυτοεξέτασης δίνει στην ασθενή ενεργητικό ρολό στη διαφύλαξη της υγείας της. Σε συνδυασμό με τον υπέρηχο μαστού ή τη μαστογραφία, όποτε αυτά θεωρηθούν απαραίτητα, αυξάνεται σημαντικά η ευαισθησία στην ανίχνευση παθολογιών.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ

Η ετήσια γυναικολογική επίσκεψη παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για να διαπιστώσουμε έγκαιρα ενδεχόμενες παθολογίες αλλά και για να αφουγκραστούμε με προσοχή τη γυναίκα, προκειμένου στη συνέχεια να τη συμβουλέψουμε για θέματα με ιατρικές αλλά και ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις. 

Στόχος είναι όχι μόνο μία παθητική φροντίδα της υγείας της γυναίκας αλλά και η ανάληψη ενός ενεργητικού ρόλου από μέρους της στη διαδικασία αυτή.

Το άρτιο επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών εκτός των γνώσεων του γιατρού και του σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού προϋποθέτει την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του γυναικολόγου και της γυναίκας, γεγονός, το οποίο καθιστά τη γυναικολογική εξέταση τόσο ξεχωριστή.

Ιωάννης Ράπτης 

photo by Cathryn Lavery

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up