Πώς να αναγνωρίσετε τη νόσο των ούλων

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δύο κύριες μορφές της νόσου των ούλων, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα δεν προκαλούν πόνο και  έτσι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα με τα ούλα τους μέχρι να διαγνωστεί από τον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος Κωνσταντίνος Δέδες μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο των ούλων. 

Τι είναι όμως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα; 

• Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια και στο σημείο που τα δόντια ενώνονται με τα ούλα. Τα βακτήρια της πλάκας προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, τα οποία και γίνονται κόκκινα και μπορεί να αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα των δοντιών.
• Η περιοδοντίτιδα είναι μία πιο σοβαρή μορφή νόσου των ούλων, και συνήθως αναπτύσσεται μετά από αρκετά χρόνια. Τα ούλα υποχωρούν (έτσι τα δόντια φαίνονται μακρύτερα), το οστό που συγκρατεί τα δόντια σταδιακά καταστρέφεται, και τα δόντια μπορεί να γίνουν χαλαρά.

Έχω πρόβλημα με τα ούλα μου: τι κάνω;

Αν έχετε πρόβλημα με τα ούλα σας, θα πρέπει να μιλήσετε στον οδοντίατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για τη διαχείριση της κατάστασής σας. Οι περισσότερες περιπτώσεις  ουλίτιδας είναι αναστρέψιμες με σωστή στοματική υγιεινή και επαγγελματικό καθαρισμό.

Στην περιοδοντίτιδα, η καταστροφή των ιστών συνήθως δεν είναι ανατρέψιμη, και ο στόχος της θεραπείας είναι να αποτραπεί επιπλέον καταστροφή. Ο οδοντίατρός σας θα σας συμβουλέψει για την καλύτερη θεραπεία για εσάς, και ίσως να απαιτείται τακτικός οδοντιατρικός καθαρισμός.

Το κλειδί στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των νόσων των ούλων είναι η σκληρή προσπάθεια από μέρους σας για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής με στόχο  την καθημερινή απομάκρυνση της πλάκας. Ο οδοντίατρός σας θα σας συμβουλέψει σχετικά.

Συμβουλές για ένα υγιές στόμα

• Βουρτσίζετε τα δόντια σας προσεκτικά δύο φορές την ημέρα για να απομακρύνετε την βακτηριακήπλάκα από τα δόντια, ώστε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.
• Καθαρίζετε τα σημεία ανάμεσα στα δόντια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με νήμα ή βουρτσάκια μεσοδοντίων για να απομακρύνεται την πλάκα.
• Χρησιμοποιείται φθοριούχο οδοντόκρεμα με αντιβακτηριδιακή ή/και αντιφλεγμονώδη δράση.
• Επισκεφθείτε το οδοντίατρό σας τακτικά, ώστε να μπορεί να ελέγξει την υγεία των δοντιών και των ούλων σας και να θεραπεύσει εγκαίρως τυχόν προβλήματα, πριν προχωρήσουν αρκετά.
• Το κάπνισμα επιδεινώνει πολλά από τα προβλήματα υγείας. Έτσι, αν καπνίζετε, ζητήστε υποστήριξη για την διακοπή του.
Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up