Πότε χρειάζεται ένα δόντι παιδική απονεύρωση

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Για κάθε παιδί η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν είναι και πολύ ευχάριστη. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Μάλιστα για κάποια παιδιά είναι απαραίτητο να κάνουν εκτός από τα κλασικά σφραγίσματα και παιδική απονεύρωση. Η απονεύρωση στα παιδικά δόντια ονομάζεται από τους ειδικούς πολφοτομή. Η πολφοτομή  γίνεται συνήθως στους παιδικούς τραπεζίτες, δηλαδή τους νεογιλούς γομφίους όπου εμφανίζεται συχνά επιθετική μορφή τερηδόνας, η εξέλιξη της οποίας μπορεί να προσβάλει και το νεύρο του δοντιού.

Η διαδικασία της πολφοτομής αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και δεν διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ότι ένα απλό σφράγισμα. Όπως μας λέει η παιδοδοντίατρος Λίλα Παπαδοπούλου «Σκόπος του οδοντιάτρου είναι να κάνει τη διαδικασία αυτή όσο το δυνατόν ανώδυνη, ώστε το παιδί να μην αποκτήσει μια αρνητική εμπειρία με τον ιατρό για το υπόλοιπο της ζωής του».

 Πότε  όμως χρειάζεται πολφοτομή  ένα δόντι; 

Η γιατρός μας εξηγεί «Όταν η τερηδόνα έχει εξαπλωθεί μέχρι και στο εσωτερικό του δοντιού, προσβάλλοντας πλέον και το νεύρο, τότε το παιδικό δόντι χρειάζεται πολφοτομή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το απλό σφράγισμα δεν μπορεί να διορθώσει την κατάσταση του δοντιού.  Αντίθετα, αν γίνει σφράγισμα χωρίς να γίνει πολφοτομή, υπάρχει κίνδυνος πρηξίματος, φλεγμονής και έντονου πόνου που θα ταλαιπωρήσει αρκετά τον ασθενή.

Η πολφοτομή γίνεται ως άμεση θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων τερηδονισμού  με στόχο να διατηρήσει το νεογιλό δοντάκι υγιές μέχρι να ανατείλει το μόνιμο. Αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία και σε μόνιμα δόντια, των οποίων η ανάπτυξη της ρίζας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

 Διαδικασία πολφοτομής 

Στο Happy Tooth ,  της παιδοδοντιάτρου Λίλας Παπαδοπούλου, η διαδικασία της πολφοτομής είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη για τους μικρούς ασθενείς, αποφεύγοντας την ανάπτυξη φόβου για τον οδοντίατρο. Ουσιαστικά, καθαρίζεται το μέρος του δοντιού όπως ακριβώς και στο σφράγισμα φτάνοντας όμως όσο πιο βαθιά γίνεται στον πολφό του δοντιού και τοποθετώντας μία αντισηπτική ύλη που θα μπορέσει τελικά να εμποδίσει την εξέλιξη της τερηδόνας και να προστατεύσει το δόντι για όσο χρειαστεί. Η τοπική αναισθησία είναι απαραίτητη για την διαδικασία της πολφοτομής και υποχρεωτική καθώς δουλεύουμε αρκετά βαθιά στο δόντι. Τέλος ο παιδοδοντίατρος τοποθετεί ένα ειδικό αντιμικροβιακό υλικό που στεγανοποιεί το σημείο. Κατά τη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης, μπορεί να τοποθετηθεί και το σφράγισμα ή η θήκη.  Βάσει της περίπτωσης του μικρού ασθενούς, ο παιδοδοντίατρος θα κρίνει εάν χρειάζεται η λήψη αντιβιοτικών για λίγες ημέρες.

 Υπάρχουν επιπλοκές από την πολφοτομή; 

Τις περισσότερες φορές η πολφοτομή δεν συνοδεύεται από επιπλοκές, ενώ έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, έως και 95%. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να σχηματιστεί κάποιο απόστημα στα ούλα, για το οποίο πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο ιατρός.

 Πως μπορούμε να αποφύγουμε την πολφοτομή ;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η πολφοτομή μπορεί να αποφευχθεί αν δεν έχουμε καθυστερημένη διάγνωση τερηδόνας.

Happy Tooth ,  

Photo by S&B Vonlanthen

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up