Πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά για ένα βρέφος

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Τα νεογέννητα αναζητούν την αγκαλιά της μητέρας τους αμέσως μετά τον τοκετό.

Είναι το λεγόμενο skin to skin touch!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της κορτιζόλης που αυξάνεται λόγω του στρες του τοκετού και την αύξηση της ωκυτοκινης, της ορμόνης της αγάπης, καθώς και των ενδορφινών.

Η πρώτη επικοινωνία μητέρας – μωρού είναι ουσιαστικά η πρώτη αγκαλιά. Είναι η στιγμή που οδηγεί   με επιτυχία σ’ έναν ασύλληπτα μοναδικό δεσμό που κρατά για πάντα!

Όπως μας εξηγεί η μαία Κατερίνα Μοτσάκου «Η αγκαλιά είναι τόσο απαραίτητη για την ανάπτυξη του νεογνού όσο και η τροφή! Δεν  κακόμαθαίνει αντίθετα ενισχύεται μέσω αυτής η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση στην πορεία της ζωής του. Επίσης δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στο βρέφος ανάλογο με αυτό που ένοιωθε στην μήτρα, σταθεροποιεί τον καρδιακό Ρυθμό και την αναπνευστική λειτουργία του και έτσι προσαρμόζεται ταχύτατα στο νέο απαιτητικό περιβάλλον του! Αντίστοιχα χρησιμοποιείται η μέθοδος καγκουρό στα πρόωρα νεογνά καθώς η συχνή αγκαλιά χωρίς ρούχα πάνω στους γονείς βελτιώνει θεαματικά τα ζωτικά τους σημεία και την αναπνοή τους που αποτελεί βασικό πρόβλημα στα πρόωρα!

Η αγκαλιά αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι ανάπτυξης και των  μεγαλύτερων παιδιών καθώς και των  εφήβων!

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπευτρια Virginia Satir χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε 8 για να συντηρηθούμε και 12 για να αναπτυχθούμε. Χαρίζουμε λοιπόν  την αγκαλιά μας με την πρώτη ευκαιρία!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up