Πως να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να πετύχουμε τους στόχους μας

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η επίτευξη των στόχων δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και προϋποθέτει το σωστό καθορισμό τους προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να βάζουν στόχους και προσπαθούν να αλλάξουν όλα εκείνα που την προηγούμενη χρονιά τους εμπόδισαν να ολοκληρώσουν ή ακόμη και να ξεκινήσουν τα όνειρα τους.

Για κάποιους ο στόχος μπορεί να είναι ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα, για κάποιους άλλους αποφάσεις που αφορούν στην προσωπική και οικογενειακή ζωή ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς όπως το ξεκίνημα μιας δίαιτας, η ενασχόληση με τη φυσική δραστηριότητα, η συμμετοχή σε κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα και οτιδήποτε άλλο έχει αφήσει κανείς σε εκκρεμότητα και θα ήθελα να το κάνει πράξη.

Ο σωστός καθορισμός των στόχων είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να παραμείνουμε προσκολλημένοι στην αρχική μας δέσμευση παρά τις όποιες αντιξοότητες και να είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας στο τέλος της χρονιάς καθώς θα έχουμε καταφέρει αυτό που αρχικά έχουμε θελήσει. Πολλές φορές ο υπερβολικός ενθουσιασμός μας κάνει να βάζουμε ανέφικτους, μη ρεαλιστικούς, αόριστους ή γενικούς στόχους οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν μας κινούν το ενδιαφέρον για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μας ωθούν στην πρώτη αποτυχία να τα παρατήσουμε και να μην συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Αντίθετα, οι συγκεκριμένοι, χρονικά οριοθετημένοι, εφικτοί, δύσκολοι αλλά συνάμα και πραγματοποιήσιμοι στόχοι είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρούν υψηλό το ενδιαφέρον και το κίνητρο μας και τελικά να μας κάνουν να πετυχαίνουμε αυτό που αρχικά σκεφτήκαμε. Η P.hd Ψυχολόγος – Αθλητική Ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα της Εθνικής Ομάδας Στίβου μας εξηγεί πως μπορούμε να κάνουμε τους στόχους μας πραγματικότητα. 

“Πολλές φορές είναι καλό να θέτουμε τους στόχους μας σε συνεργασία με φίλους ή και την οικογένεια μας προκειμένου να μας βοηθήσουν να μείνουμε πιστοί και να μας ενθαρρύνουν τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι να τα παρατήσουμε γιατί κάτι αρνητικό μπορεί να έχει συμβεί.  Η δέσμευση απέναντι σε αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να λειτουργήσει σαν κίνητρο τη δύσκολη στιγμή.  Επιπλέον, πολλές φορές οι στόχοι μπορεί να είναι περιγραφικοί και όχι στόχοι αποτελέσματος π.χ. να μάθω να διατρέφομαι σωστά και να γυμνάζομαι επαρκώς και όχι αναγκαστικά να χάσω 20 κιλά και η έμφαση και η εστίαση να δίνεται στην αυτό-βελτίωση και όχι αποκλειστικά στο αποτέλεσμα. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στον έλεγχο του άγχους για τα άτομα εκείνα τα οποία δυσκολεύονται να δεσμευτούν αλλά αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουν.

Σε ότι αφορά στη σαφήνεια και στον καθορισμό του βαθμού δυσκολίας των στόχων οι έρευνες δείχνουν ότι οι σαφείς στόχοι ακόμη και αν είναι δύσκολοι είναι περισσότερο αποτελεσματικοί από τους ασαφείς και εύκολους στόχους, γιατί το άτομο έχει υψηλότερο το αίσθημα της αυτό-πραγμάτωσης και υποκινείται περισσότερο στο να προσπαθήσει παραπάνω. Όταν ο στόχος είναι σαφής, μετρήσιμος, ξεκάθαρος και υπάρχει καθορισμένος χρόνος για την επίτευξη του τότε μπορεί να παρακινήσει περισσότερο το άτομο και να διεγείρει αποτελεσματικές συμπεριφορές για την ολοκλήρωση και επίτευξη του. Ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές ότι η πρόκληση, δηλαδή η δυσκολία του έργου, πρέπει να είναι τέτοια που το άτομο πρέπει να νιώθει ότι είναι ικανό να φτάσει στην κορυφή του στόχου με την κατάλληλη προσπάθεια αλλιώς θα οδηγηθεί σε απογοήτευση, δυσαρέσκεια και θα εγκαταλείψει.

Σε όποια κατηγορία ανθρώπων και αν ανήκετε οι στόχοι είναι βοηθητικοί γιατί βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων συγκέντρωσης και προσοχής, στην οργάνωση του χρόνου και της καθημερινότητας μας, στην αύξηση της αυτοπεποίθησης αλλά και στη μείωση του άγχους. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουμε τεράστιες πιθανότητες να καταφέρουμε τους στόχους που βάλαμε στην αρχή της χρονιάς ό,τι και αν αφορούν αυτοί. Κατά συνέπεια:

  • Θέτουμε βραχυπρόθεσμους, υψηλούς και επιτεύξιμους στόχους προκειμένου να φτάσουμε στην κατάκτηση των μακροπρόθεσμων στόχων μας.
  • Κάνουμε συνεχή ανατροφοδότηση και επανακαθορισμό των βραχυπρόθεσμων στόχων ανάλογα με την πορεία επίτευξης τους. Αν κάτι δεν το καταφέρνουμε δεν απογοητευόμαστε και δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια αλλά τροποποιούμε τη διαδικασία προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Βάζουμε χρονικά όρια προκειμένου να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης.
  • Κατανοούμε ότι τα λάθη είναι κομμάτι της διαδικασίας και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε.
  • Εστιάζουμε στο τι «πρέπει» να κάνουμε και όχι στο τι «δεν πρέπει».
  • Κάθε φορά που πετυχαίνουμε ένα βραχυπρόθεσμο στόχο, επιβραβεύουμε τον εαυτό μας προκειμένου να αισθανθούμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση και να συνεχίσουμε με αμείωτο το ενδιαφέρον”.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Ευχαριστούμε την ΦΡΟΣΩ ΠΑΤΣΟΥ

P.hd Ψυχολόγος – Αθλητική Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου

Τηλ.: 6982.89.28.32

www.idealpsychology.gr

photo by rawpixel

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up