Που οφείλονται τα θηλώματα που έχουμε στο σώμα μας;

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Τα θηλώματα είναι καλοήθεις επιθηλιακά ογκίδια του δέρματος.Είναι μικρά, άμισχα ή με μίσχο επάρματα της επιδερμίδας μεγέθους 1-5cm. Έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος αλλά μπορεί όμως να είναι καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα καφέ με επιφάνειά λεία ή μυρμηγκιώδης (σαν κουνουπίδι).

Θηλώματα έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι μετά την ηλικία των 25-30 ετών με το 60% των ανθρώπων περίπου να τα εμφανίζουν μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Ο γιατρός γενικής & λαπαροσκοπικής χειρουργικής Θόδωρος Τσαβολάκης  μας εξηγεί που οφείλονται τα θηλώματα που εντοπίζουμε στο σώμα μας. 

Τα θηλώματα οφείλονται στους ιούς HPV (Human Papilloma Virus), τους ιούς δηλαδή που προκαλούν τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα. Οι κύριοι υπεύθυνοι ιοί HPV που προκαλούν τα θηλώματα είναι οι HPV 6 και HPV 11. Πρόκειται ουσιαστικά για χαμηλού κινδύνου ιούς και δεν μεταδίδονται με την ίδια ευκολία όπως τα κονδυλώματα. Τα θηλώματα εξαπλώνονται μετά από τρίψιμο ή τραυματισμό της πάσχουσας περιοχής.Τα θηλώματα συνήθως δεν προκαλούν ενοχλήσεις. Εμφανίζονται σε θερμές και υγρές περιοχές του δέρματος όπου δημιουργούνται πτυχές, στο πρόσωπο, στο λαιμό, τις μασχάλες, μηροβουβωνικές πτυχές, κάτω από το στήθος οπου ευνοεί την ανάπτυξη των ιών HPV εξαιτίας της αυξημένης τριβής δέρμα με δέρμα.Συμπτώματα εμφανίζονται σε περίπτωση συστροφής του μίσχου ή τριβή των θηλωμάτων από ρούχα, εσώρουχα, στηθόδεσμο οπότε δημιουργείται φλεγμονή η οποία παρουσιάζεται ως ερυθρότητα, καύσος, κνησμός και τοπική ευαισθησία ή και πόνο. Ενοχλήσεις αναφέρονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά από έντονη σωματική άσκηση, σε συνθήκες έντονης εφίδρωσης. Αρκετές φορές ο ασθενής αναζητά ιατρική βοήθεια μετά από τραυματισμό και αιμορραγία των θηλωμάτων.Ακόμα και ο ήπιος τραυματισμός όπως το τρίψιμο με σφουγγάρι κατά το μπάνιο, καθώς και το στέγνωμα με πετσέτα, το ξύρισμα της περιοχής που πάσχει από θηλώματα ευνοεί την μετάδοση του ιού καθώς μεταφέρει τον ιό σε νέες περιοχές όπου εισέρχεται στο δέρμα.

Πρόληψη

  • Δεν τρίβουμε τα θηλώματα με τα χέρια μας, με σφουγγάρι, με πετσέτες, με κοσμήματα.
  • Αποφεύγουμε το ξύρισμα σε περιοχές με θηλώματα.
  • Μείωση σωματικού βάρους.
  • Εμβολιασμός κατά των HPV.

Θεραπεία

Η θεραπεία των θηλωμάτων είναι επιβεβλημένη για να αποφύγουμε τη διασπορά τους αλλά και για αισθητικούς λόγους. Η αφαίρεση των θηλωμάτων είναι εύκολη, γρήγορη και σχεδόν ανώδυνη με τη χρήση ενέργειας που επιλέγει ο ιατρός (διαθερμία, ραδιοσυχνότητες, laser), με πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα. Η αφαίρεση γίνεται στο ιατρείο με ελάχιστη τοπική αναισθησία και κανείς επιστρέφει στις δραστηριότητες του μετά από λίγη ώρα.

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up