Ποια είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Αυτό ήταν! Οι γιορτές τελείωσαν.  Για τον καθένα από εμάς το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων αφήνει διαφορετική γεύση.

Μετά από τη χαλαρότητα των τελευταίων ημερών, το αρκετό φαγητό και το αλκοόλ καλούμαστε να επιστρέψουμε στη ρουτίνα της καθημερινότητας, πίσω στην αληθινή ζωή που δεν είναι πάντα τόσο απολαυστική όσο οι γιορτές.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς υπάρχει κάθε χρόνο μια ημέρα που είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους. Συγκεκριμένα η υποτιθέμενη «πιο καταθλιπτική Δευτέρα του έτους» ή αλλιώς blueMonday  είναι στις 20 Ιανουαρίου.

Αυτή η Δευτέρα είναι και η καθοριστική για την απόλυτη επιστροφή στην πραγματικότητα και υπάρχει μια εξήγησή πίσω από τα καταθλιπτικά συναισθήματα που προκαλεί.

Τη συγκεκριμένη Δευτέρα, οι άνθρωποι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου.

Η θεωρία της Blue Monday προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση που γεννήθηκε στο μυαλό του ακαδημαϊκού Dr. Cliff Arnall, η οποία συνδυάζει παράγοντες όπως ο καιρός, τα χρέη, τον μηνιαίο μισθό, τον χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων, το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης κτλ.

Επίσης η μετά των εορτών κατάθλιψη προκύπτει χάρη στην εσωτερική λειτουργία του εγκεφάλου μας και τη ντοπαμίνη, μέσα σε αυτό.

“Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, μια χημική ουσία που μεταφέρει σήματα στον εγκέφαλο. Μεταξύ των πολλών καθηκόντων του έχει, έχει και τον κρίσιμο ρόλο να  σηματοδοτεί και τα  συναισθήματα απόλαυσης τα οποία προκύπτουν  από τις απολαύσεις της ζωής” όπως λέει  ο συγγραφέας Ed Yong στο περιοδικό Discover.

Μετά από λίγες εβδομάδες διασκέδασης με την οικογένεια μας, γέλια και  εορταστικές χαρές  γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η επιστροφή στον κανονικό μας τρόπο ζωής μπορεί να προκαλέσει μια «συντριβή» διάθεσης καθώς η ντοπαμίνη μας είναι “στα κάτω της”. Βέβαια  για τους περισσότερους από εμάς, οι υγιείς νευροαισθητήρες του εγκεφάλου μας κρατούν τη ντοπαμίνη σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

 Ωστόσο και ο πιο ελεγχόμενος εγκέφαλος δεν μπορεί να αποφύγει τα άσχημα αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ντοπαμίνης. Συμπέρασμα: Eίναι φυσιολογικό να πέφτουμε λίγο ψυχολογικά τις ημέρες μετά τις λαμπερές γιορτές κάνοντας όμως αισιόδοξες σκέψεις είναι σίγουρο οτι θα ξεπεράσουμε πιο εύκολα την προσωρινή κακή μας διάθεση.

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up