Παγκόσμια ημέρα Παρκινσον – Τα βασικά συμπτώματα

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη νόσο Πάρκινσον. Οι άνθρωποι που έχουν στην οικογένειά τους κάποιο δικό τους πρόσωπο που πάσχει από αυτή την ασθένεια σίγουρα κατανοούν σε βάθος τη σημασία της συγκεκριμένης ημέρας. Για όλους τους υπόλοιπους η σημερινή ημέρα έχει έναν πολύ σημαντικό στόχο, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους σε σχέση με την ασθένεια, τα συμπτώματά της, τις διαθέσιμες θεραπείες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον γιορτάζεται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα επειδή είναι η ημερομηνία γέννησης του Άγγλου γιατρού Τζέιμς Πάρκινσον. Ο Πάρκινσον το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου γιαυτό  και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας  (EPDA), η οποία εκπροσωπεί τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους γιατρούς τους σε όλη τη γηραιά ήπειρο με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία διαταραχή του κινητικού συστήματος που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Προκύπτει από την απώλεια ντοπαμίνης που παράγουν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο ενώ τα πρώιμα σημάδια  μπορεί να είναι ήπια και να περάσουν απαρατήρητα.

Συνήθως όλα ξεκινούν από τη μία πλευρά του σώματος και  παραμένουν πιο έντονα σε εκείνη την πλευρά, ακόμα και όταν υπάρχουν ίδια συμπτώματα και στην άλλη πλευρά.

 Τον 1997 δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA» με σκοπό να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.

Σύμφωνα με τη «Χάρτα της EPDA», οι άνθρωποι που πάσχουν από Πάρκινσον έχουν το δικαίωμα να:

-Συμβουλεύονται γιατρούς με εξειδίκευση στη νόσο Πάρκινσον,

-Να λαμβάνουν σωστή διάγνωση,

-Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας,

-Να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα,

-Να παίρνουν μέρος στη διαχείριση/αντιμετώπιση της ασθένειάς τους.

 Τα βασικά συμπτώματα  συνήθως περιλαμβάνουν 

  • Τρέμουλο.Αρχίζει συνήθως στο χέρι ή στα δάχτυλα όταν ξεκινάει μια κίνηση μπρος-πίσω μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη.
  • Βραδυκινησία.Συνήθως με το πέρασμα του χρόνου η νόσος Πάρκινσον μειώνει την ικανότητα για γρήγορο περπάτημα ενώ δυσκολεύει ακόμα και τις κινήσεις της καθημερινοτητάς σας π.χ. να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή την καρέκλα.
  • Ακαμψία μυών.Η μυϊκή δυσκαμψία μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματόςενώ περιορίζει τις κινήσεις και μπορεί να προκαλέσει πόνο.
  • Διαταραχή της στάσης του σώματος και της ισορροπίας.Μπορεί να προκύψει ξαφνικά πρόβλημα ισορροπίας αλλά και να αλλάξει η στάση του σώματος.
  • Απώλεια αυτοματισμού στις κινήσεις.Τα άτομα με Πάρκινσον μπορεί να έχουν μειωμένη ικανότητα να εκτελούν “ασυνείδητες”, ή “αυτοματοποιημένες” κινήσεις, όπως το άνοιγμα/κλείσιμο των βλεφάρων, το χαμόγελο, ή η κίνηση των χεριών καθώς περπατάει.
  • Αλλαγές στην ομιλία.Η νόσος Πάρκινσον είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην ομιλία. Η ομιλία μπορεί να γίνει πιο δύσκολη.
  • Αλλαγές στην γραφή.Μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τον τρόπο γραφής εξαιτίας της δυσκολίας στις κινήσεις των χεριών.

 

Photo by JORGE LOPEZ

 

 

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up