Οι 7 οδηγίες για τον Κορωνοϊό και  τα ταξίδια με αεροπλάνο

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Θα ξαναταξιδέψουμε με αεροπλάνο και τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε πως να πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Σύμφωνα με τη  Deutsche Welle υπάρχουν κάποιες οδηγίες που αν τις ακολουθήσουμε όλα θα πάνε καλά.

Αν και  δεν υπάρχουν σχετικές επιστημονικές μελέτες για την μετάδοση του κορωνοιού στο αεροπλάνο, ερευνητές συμφωνούν, ότι οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις.

Έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC δείχνει πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η χρήση προστατευτικής μάσκας, αλλά και του συστήματος εξαερισμού. Ειδικοί εξέτασαν στα πλαίσια έρευνας πολύωρη πτήση από το Ντουμπάι στο Όκλαντ, στην οποία τέσσερις επιβάτες μολύνθηκαν από ιό με τον οποίο είχαν προσβληθεί ένας ή δύο άλλοι επιβάτες πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Ας σημειωθεί ότι δύο από τους τέσσερις επιβάτες δεν φορούσαν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον το σύστημα εξαερισμού του αεροσκάφους τέθηκε για μισή ώρα εκτός λειτουργίας σε ενδιάμεσο σταθμό στη Μαλαισία, γεγονός που ενδέχεται να ευνόησε τη μετάδοση του ιού

Πόσο αποτελεσματικά καταπολεμά το σύστημα εξαερισμού τη μετάδοση;

Απο το  κλιματιστικό εισρέει μέσα στο αεροσκάφος φρέσκος αέρας. Ο υπάρχοντας αέρας της καμπίνας περνά από φίλτρα HEPA (High-Efficiency Particulate Air-Filter), τα οποία συγκρατούν μέχρι και το 99,95% των μικροσωματιδίων περιορίζοντας καθοριστικά το κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Στη συνέχεια ο αέρας από έξω και ο υπάρχοντας καθαρισμένος αέρας αναμειγνύονται και περνούν στη καμπίνα. Η ποσότητα φρέσκου αέρα, αλλά και ο αριθμός ανανέωσης του αέρα της καμπίνας εξαρτάται από το μέγεθος και το μήκος του αεροσκάφους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες επιστημονικές μελέτες για τα συστήματα εξαερισμού αεροσκαφών. Ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα συστήματα δεν μπορούν να προστατεύσουν 100% από μια μετάδοση.

Μπορούμε να τρώμε ή να πίνουμε στη διάρκεια της πτήσης;

Οι ειδικοί προτείνουν να μην τρώμε ή να πίνουμε κατά τη διάρκεια της πτήσεις: «Αν όμως κριθεί απαραίτητο, τότε οι γύρω επιβάτες θα πρέπει να φορούν οπωσδήποτε μάσκα», αναφέρεται σε έκθεση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τον περιορισμό των κινδύνων μετάδοσης COVID σε αεροσκάφη. «Όσο περισσότερη ώρα βρισκόμαστε στο αεροσκάφος χωρίς μάσκα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης», τονίζει ο γερμανός επιδημιολόγος Τίμο Ούλριχς.

Μπορούμε να  πηγαίνουμε στην τουαλέτα;

Οι ειδικοί προτείνουν φυσικά τη χρήση μάσκας και στη τουαλέτα αλλά και την χρήση αντισηπτικού αμέσως μετά.  Το άγγιγμα επιφανειών στην τουαλέτα του αεροσκάφους, όπως είναι για παράδειγμα η μπαταρία του νιπτήρα και το πόμολο της πόρτας καθιστά αναγκαία τη χρήση αντισηπτικού.

Τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης για να προστατευτούμε;

Σε ΗΠΑ, Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες η χρήση προστατευτικής μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη είναι υποχρεωτική. Ο Λέοναρντ Μάρκους συστήνει τη χρήση ακόμα και δύο μασκών στο πρόσωπο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι στόμα και μύτη είναι καλυμμένα. Ο ειδικός προτείνει εκτός αυτού στους επιβάτες να ανοίγουν την ατομική βαλβίδα εξαερισμού πάνω από τη θέση τους. Μελέτη του Πανεπιστημίου Οξφόρδης επιβεβαιώνει ότι ο εξαερισμός βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και συμβάλλει στη μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τι ισχύει σε περίπτωση που έχουμε  εμβολιαστεί;

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC εκτιμά ότι, για να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία των εμβολιασμένων, θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν ταξιδέψουν. Ο επιδημιολόγος Τίμο Ούλριχς συστήνει παράλληλα στους εμβολιασμένους να τηρούν όλους τους ισχύοντες κανόνες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους συνανθρώπους τους.

Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε  στο αεροπλάνο;

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί καθ΄ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης. Δηλαδή, όχι μόνο στο αεροσκάφος, αλλά και κατά τη προσέλευση στο αεροδρόμιο, τον έλεγχο χειραποσκευών, τα καταστήματα του αεροδρομίου και γενικά όπου συναθροίζονται άνθρωποι. Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στην ιστοσελίδα του στους ταξιδιώτες με αφορμή τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού να παρακολουθούν πριν αναχωρήσουν προσεκτικά τη κατάσταση της υγείας τους για τυχόν συμπτώματα.

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up