Οι στάσεις  σώματος που πρέπει να αποφεύγουν  τα παιδιά

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν οι στάσεις του σώματος των παιδιών σας είναι  οι σωστές; Ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία και φτάνοντας στην παιδική είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε τα μωρά και τα παιδιά στέκονται ή κοιμούνται σωστά. Επειδή τα κόκαλα των παιδιών είναι ακόμη σε φάση εξέλιξης και πολύ εύπλαστα μια ακατάλληλη στάση μπορεί να δημιουργήσει διάφορα ορθοπεδικά προβλήματα. 

Με την βοήθεια του παιδιάτρου  Δρ. Σπύρου Μαζάνη θα δούμε ορισμένες  από τις στάσεις που θα πρέπει να αποφεύγονται ειδικά  στις πολύ μικρές ηλικίες.  

 ΣΤΡΑΤΑ

Είναι πολύ συνηθισμένο μόλις το μωρό αρχίζει να στηρίζεται στα πόδια του και να κάνει τα πρώτα του βήματα, οι μαμάδες και ιδιαίτερα οι γιαγιάδες, να θέλουν να αγοράσουν μια στράτα διότι νομίζουν οτι με αυτόν τον τρόπο το μωρό θα βοηθηθεί και θα περπατήσει πιο σύντομα. 

    Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη και ΜΕΡΙΚΕΣ φορές και επικίνδυνη για το παιδί. Ο γιατρός εξηγεί τους λόγους

   – Η στράτα δε βοηθάει το παιδί να περπατήσει. Το παιδί στη στράτα δεν  περπατάει αλλά… τσουλάει. Δεν μαθαίνει να περπατάει βάζοντας πρώτα τη φτέρνα στο πάτωμα και μετά τα δάκτυλα. Μαθαίνει να περπατάει ανορθόδοξα αφού βάζει πρώτα τις μύτες των δακτύλων. 

    Έχει υπολογιστεί οτι για κάθε μέρα χρήσης της στράτας, το μωρό καθυστερεί κατά 3,5 μέρες να σταθεί και να περπατήσει με το σωστό τρόπο. 

–  Η στράτα μετά από καιρό μπορεί να δημιουργήσει μερικά ορθοπεδικά προβλήματα όπως πόνο στις κνήμες, πόνο στη σπονδυλική στήλη και στους ώμους. Επίσης επειδή το παιδί δεν χρησιμοποιεί επαρκώς τα δάκτυλά των χεριών, μένει πίσω όσον αφορά την εξέλιξη των λεπτών κινήσεων των χεριών. 

   – Μια άλλη αντένδειξη για τη χρήση της στράτας είναι η πρόκληση πολλών ατυχημάτων στο σπίτι από πτώση, σύγκρουση σε τοίχους και έπιπλα, κατάποση και δηλητηρίαση  από αντικείμενα που βρίσκονται πιο ψηλά από το παιδί και με την στράτα μπορεί να τα φτάσει κλπ. 

 ΘΕΣΗ ΑΓΓΛΙΚΟΥ W ή ΑΝΑΠΟΔΟΥ Μ

 Τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτή την θέση καθίσματος  το κάνουν διότι την βρίσκουν πιο αναπαυτική. 

     Βασικά δεν πρέπει να γίνεται εμμονή για τους γονείς, όμως καλό θα ήταν το παιδί να την αποφεύγει διότι μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι αιτία για αρκετά ορθοπεδικά προβλήματα. 

    Επειδή η πλάτη και η  σπονδυλική στήλη δεν γυμνάζονται μπορεί το παιδί να έχει πόνους .

    Επίσης επειδή δεν γυμνάζεται να κάνει στροφή του κορμού δεξιά-αριστερά , δεν αναπτύσσεται η στροφή του κορμού και έτσι μπορεί να δυσχεραίνεται να γράφει και να διαβάζει, ασχολίες που προϋποθέτουν την κίνηση χεριού ή κεφαλιού από αριστερά προς τα δεξιά. 

   Ένα ακόμη πρόβλημα είναι οτι όλο το σώμα στηρίζεται στη βάση που δημιουργεί το άνοιγμα των μηρών και των πελμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στράβωμα των ποδιών με φορα προς τα έξω. 

    Αντίθετα μια πολύ καλή στάση για να κάθεται το παιδί  στο πάτωμα είναι αυτή του οκλαδόν. Είναι μια καλή στάση που γυμνάζει όλο το σώμα (στάση γιόγκα). 

 ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ 

 Σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά βαδίζει στις μύτες των ποδιών χωρίς να υπάρχει καμία παθολογική αιτία. Είναι κάτι σαν ” χαριτωμενιά”!

    Πολλοί γονείς  ανησυχούν διότι έχουν ακούσει οτι μπορεί το παιδί αυτό να έχει αυτισμό. Αυτό δεν είναι απόλυτο. Ένα από τα συμπτώματα των παιδιών με αυτισμό είναι και το βάδισμα στις μύτες. Όμως κάθε παιδί που βαδίζει στις μύτες δεν σημαίνει οτι είναι και αυτιστικό. 

    Ένας άλλος κίνδυνος είναι οτι  η βάδιση στις μύτες μπορεί να κρύβει κάποια εγκεφαλική παράλυση ή άλλο νευρολογικό πρόβλημα τα οποία φυσικά θέλουν διερεύνηση. 

   Επίσης τα  πρόωρα βρέφη έχουν λόγο να περπατάνε στις μύτες. Επειδή κατά την παραμονή τους στο τμήμα εντατικής νοσηλείας για να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις  μερικές φορές τρυπιούνται  στη φτέρνα τους αποκτούν μια αρνητική εμπειρία η οποία καταγράφεται στο υποσυνείδητο τους και έτσι δεν τους αρέσει να ακουμπούν τη φτέρνα τους στο πάτωμα. 

 Κάποια άλλα μωρά που έχουν ακόμη ανώριμη την όραση τους, σηκώνονται στις μύτες στην προσπάθεια τους να δουν καλύτερα. 

 Το βάδισμα στις μύτες των δακτύλων πρέπει να αποφεύγεται διότι μπορεί να προκαλέσει πόνους στις κνήμες και στην πλάτη. Επίσης μπορεί να στραβώσουν οι κνήμες και τα πέλματα προς τα έξω. 

 Αν το παιδί περπατάει για πάνω από έξι μήνες στις μύτες των δακτύλων, θα πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο ή ορθοπεδικό παίδων ώστε αν διαπιστωθεί κάποιο παθολογικό πρόβλημα να διορθωθεί εγκαίρως με φυσιοθεραπεία ή και χειρουργείο σε περίπτωση που υπάρχουν κοντοί αχίλλειοι τένοντες. 

Δρ. Σπύρος Μαζάνης, Παιδίατρος – Νεογνολόγος

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σπούδασε Ιατρική και Χειρουργική στο Universita degli Studi di Roma (La Sapienza) στην Ιταλία. Το 1986 πήρε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Από το 1986 έως σήμερα ανοίγει το δικό του ιατρείο και ιδιωτεύει ως Παιδίατρος στο Χολαργό Αττικής και στο Ίλιον Αττικής. Σήμερα είναι Παιδίατρος του Μαιευτηρίου «ΙΑΣΩ» και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης.   Ήταν συχνά καλεσμένος ομιλητής για παιδιατρικά θέματα σε πολλές εκπομπές και δελτία ειδήσεων, σε πολλά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς ιδιωτικά και κρατικά, επίσης αρθρογραφεί σε πολλά περιοδικά. Αυτό που κάνει στην τηλεόραση είναι κοινωνική εκπαίδευση και ενημέρωση του κόσμου. Εχει την ικανότητα να προσεγγίζει επιστημονικά θέματα με απλό τρόπο. Εχει γράψει  3 βιβλία παιδιατρικά με οδηγίες για τους γονείς. Επίσης υπάρχουν δημοσιεύσεις του σε επιστημονικά παιδιατρικά συνέδρια. Είναι επίσημο μέλος της «Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας», μέλος του «Ελληνικού Παιδιατρικού Κολλεγίου», μέλος της «Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας» και ιδρυτικό μέλος της «Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής Ελλάδας».

 

photo by Picsea

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up