Οι απαντήσεις στις κρίσιμες ερωτήσεις των ταξιδιωτών για προστασία από την πανδημία

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια εποχή ήταν ήδη προγραμματισμένες οι καλοκαιρινές μας διακοπές. Φέτος όμως είναι μια διαφορετική χρονιά και αυτό το έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει όλοι μας. Κρεμόμαστε κάθε τόσο από τα χείλη των γιατρών και των καθηγητών για να μάθουμε τα νεότερα σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο fm μίλησε για κάποια βασικά δεδομένα που πρέπει να ακολουθούμε για να είμαστε ασφαλείς στις φετινές μας καλοκαιρινές διακοπές. Και μπορεί να ακούγονται απλά αλλά είναι πραγματικά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε  και το πιο εύκολο έτσι ώστε και τις διακοπές μας να απολαύσουμε και την υγεία μας να διαφυλάξουμε.

Τόνισε λοιπόν μεταξύ άλλων  ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας είναι τα δύο βασικά μέτρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε στιγμή το φετινό ιδιαίτερο καλοκαίρι του 2020. Αναφερόμενος σε πρόσφατες μελέτες από τις ΗΠΑ μάς πληροφόρησε ότι το 39% των φορέων είναι ηλικίας 18 – 44 και το 35% 45 -64. «Που σημαίνει ότι το 75% των φορέων είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι ηλικίες που κυκλοφορούν έξω και όχι οι πολύ μικροί ή οι μεγαλύτεροι που περιορίζονται στα σπίτια. Άρα λοιπόν ο κίνδυνος είναι ανάμεσά μας».

Στις φετινές μας διακοπές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πλοία, στο τρένο, στο αεροπλάνο και το αυτοκίνητο. Ο κ. Χαλβατσιώτης δίνει συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην διαδρομή :

 • Θα πρέπει να ακολουθήσουμε κατά γράμμα όλες τις οδηγίες που μας δίνει η αεροπορική εταιρεία, ή η εταιρεία των τρένων ή των ΚΤΕΛ.
 • Στο δικό μας αυτοκίνητο καλύτερα να μην βάλουμε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην οικογένεια μας ή  άτομα με τα οποία συμβιώνουμε.
 • Όταν θα σταματήσουμε σε διάφορους σταθμούς, να προσέξουμε πάρα πολύ,  να αγοράσουμε προϊόντα που είναι σε ατομικές συσκευασίες.
 • Σημαντικό είναι να μην ξεχαστούμε και ακουμπήσουμε επιφάνειες, ειδικά αυτές που είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή πλαστικό, που είναι και οι περισσότερες, και στις οποίες ο ιός μπορεί να μείνει ζωντανός, έως και τρεις μέρες.
 • Για τις πληρωμές μας, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ανέπαφες κάρτες ή να έχουμε προαγοράσει online τα προϊόντα, επισημαίνει ο καθηγητής.
 • Επίσης να επισκεφτούμε τους χώρους υγιεινής στον περιορισμένο αριθμό που δίνουν οι οδηγίες.
 • Να μειώσουμε τις πιθανότητες να πιάσουμε με τα χέρια μας χειρολαβές ή οτιδήποτε άλλα υλικά που μπορεί να είναι μολυσμένα.

Όταν φτάσουμε στον προορισμό των  διακοπών μας σύμφωνα με τον καθηγητή είναι προτιμότερο :

 • Να περιορίσουμε τη χρήση κοινών αντικειμένων και παιχνιδιών στη θάλασσα ή στην πισίνα. Για παράδειγμα μάσκες, αναπνευστήρες κ.α.
 • Καλό είναι να διαπιστώνουμε, είτε στις παραλίες, είτε στα εστιατόρια, beach bars, ότι τηρούνται οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, ή των ομπρελών, οι οδηγίες για την αντισηψία που πρέπει να ακολουθεί το προσωπικό καθώς επίσης και οι οδηγίες για τη χρήση μάσκας.
 • Κρατάμε τις προφυλάξεις που έχουμε και στο σπίτι μας ή στον προσωπικό μας χώρο και περιορίζουμε τον κίνδυνο της έμμεσης λοίμωξης.

Οι απαντήσεις του κ. Χαλβατσιώτη στις συνηθισμένες ερωτήσεις όσων ετοιμάζονται για καλοκαιρίνες διακοπές

 • Παρά το γεγονός οτι πλέον οι επιβάτες κάθονται δίπλα δίπλα στο αεροπλάνο όταν φοράμε όλοι μάσκες ο κίνδυνος της διασποράς είναι ελάχιστος, κοντά στο 5%. Στην περίπτωση που ο συνεπιβάτης μας δεν φορά μάσκα, ζητάμε από το πλήρωμα ευγενικά να του το υπενθυμίσει και να τον υποχρεώσει να τη φορέσει. Πολλές αεροπορικές εταιρείες κατεβάζουν επιβάτες αν δεν συμμορφώνονται στη χρήση της μάσκας.
 • Καλύτερα να προτιμήσουμε χειραποσκευή και όχι βαλίτσα που θα την πιάσουν πολλά και διαφορετικά χέρια. Το check in και το κλείσιμο των εισιτηρίων ευτυχώς γίνεται διαδικτυακά.
 • Πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας, επειδή τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, καλό είναι να ενημερωθούμε από τις αρχές, ή από την αεροπορική εταιρεία, εάν έχει αλλάξει κάτι στον τόπο προορισμού μας σε σχέση με κρούσματα.

Την ίδια ώρα ένας ακόμα καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία ενδεχόμενου δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην Ελλάδα Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι ο ιός θα επανακάμψει, αλλά δε θα έχουμε την κατάσταση του Μαρτίου.  Συμπλήρωσε ότι αν και θα έχουμε για πολύ καιρό ακόμα κρούσματα, δε θα χρειαστούν ξανά γενικευμένα lockdown, καθώς ο κόσμος είναι ενημερωμένος. Το κλειδί από εδώ και στο εξής για την αντιμετώπισει του ιού είναι η πρόληψη.  Όπως είπε  «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης των εισαγόμενων κρουσμάτων. Αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση του ιού είναι η γρήγορη ιχνηλάτηση και η γρήγορη απομόνωση».

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • chat
  Προσθήκη σχολίου
  keyboard_arrow_up