Νόσος των στεφανιαίων αγγείων και γυναίκες – Τελικά κινδυνεύουν λιγότερο από τους άνδρες;

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η καρδιαγγειακή νόσος με πιο συχνό εκφραστή το έμφραγμα μυοκαρδίου αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στις σύγχρονες κοινωνίες και αυτό αφορά τον ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό. Ωστόσο ανέκαθεν υπήρχε η εντύπωση ότι το γυναικείο φύλο νοσεί λιγότερο συχνά και ότι οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων και κατ επέκταση της καρδιάς  αφορούν κυρίως  ανδρική νόσο.

Όπως μας ενημερώνει ο ειδικός καρδιολόγος Θάνος Αγγελής, τα επιστημονικά δεδομένα από μελέτες μεγάλου πληθυσμού ασθενών  έρχονται να ανατρέψουν αυτή την πεποίθηση  κατατάσσοντας το γυναικείο φύλο εξίσου ευάλωτο ίσως και περισσότερο ιδίως  μετά την εμμηνόπαυση.

Πράγματι, τα οιστρογόνα προστατεύουν τα αγγεία καθυστερώντας την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες κατά δέκα χρόνια σε σχέση με τους άνδρες ,καθιστώντας τις πιο ευάλωτες από την έκτη δεκαετία της ζωής τους  ενώ οι άνδρες πλήττονται από την πέμπτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα αλλά και η πρώιμη εμμηνόπαυση  φαίνεται να αναιρούν  το προνόμιο αυτό εξισορροπώντας τον κίνδυνο και στα δύο φύλλα. Συγκεκριμένα το κάπνισμα έχει αντιοιστρογονικές και θρομβογόνες ιδιότητες ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά τέσσερις με επτά φορές στις γυναίκες ενώ κατά δύο με τρείς φορές στους άνδρες. Επιπλέον η εμφάνιση διαβήτη της κύησης αλλά και προεκλαμψίας φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου στη μετέπειτα ζωή.

Αλλά ακόμα και όταν η στεφανιαία νόσος δίνει συμπτώματα αυτά είναι διαφορετικά στις νέες κυρίως γυναίκες. Συγκεκριμένα, ο κλασικός στηθαγχικός πόνος στην προσπάθεια που αναφέρεται από άνδρες δεν είναι το κυριότερο σύμπτωμα και τη θέση του λαμβάνουν άτυπα θωρακικά ενοχλήματα, θωρακικό άλγος ηρεμίας αλλά και αίσθημα  κόπωσης ή δύσπνοια στην προσπάθεια. Σε μεγαλύτερες ηλικίες  φαίνεται τα συμπτώματα να είναι παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες. Ανατομικά δεδομένα επίσης αναφέρουν ότι ή διάμετρος των στεφανιαίων αγγείων είναι μικρότερη στο γυναικείο σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό γεγονός που καθιστά τις γυναίκες πιο ευάλωτες στην καρδιακή βλάβη που προκαλείται από σπασμό του αγγείου.

Η καθυστέρηση κατά μία δεκαετία στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σε συνδυασμό με τα μη τυπικά συμπτώματα οδηγούν είτε στην εσφαλμένη είτε στην καθυστερημένη διάγνωση αυξάνοντας έτσι τις μετέπειτα επιπλοκές και τη συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας. Χαρακτηριστικά η πρόγνωση μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου , αγγειοπλαστική ή και by pass στεφανιαίων αγγείων είναι χειρότερη στις γυναίκες από ότι στους  άνδρες. Οι νέες γυναίκες με οξύ σύνδρομο από τα στεφανιαία αγγεία έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τους αντίστοιχους νέους άνδρες ασθενείς. Αυτά και μόνο φαίνεται να εξισώνουν τα δεδομένα θνητότητας από καρδιαγγειακά που αρχικά έδειχναν να είναι πιο ευνοϊκά για το γυναικείο φύλλο.

Όσο αφορά άλλους κλασικούς παράγοντες κινδύνου η αρτηριακή υπέρταση φαίνεται να τετραπλασιάζει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες ενώ τον τριπλασιάζει στους άνδρες. Το οικογενειακό ιστορικό και συγκεκριμένα το έμφραγμα μυοκαρδίου ή ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε αδερφή μικρότερη από 55 ετών δωδεκαπλασιάζει τον κίνδυνο  για έμφραγμα ενώ αν αυτό συμβεί σε αδελφό ο κίνδυνος πενταπλασιάζεται.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση ή η υστερεκτομή  φαίνεται να εξισώνουν τον καρδιαγγειακό  κίνδυνο στα δύο φύλα. Επιπλέον οι ορμονικές  αλλαγές που συνεπάγονται σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και αθηρογόνες μεταβολές των λιπιδίων ορού όπως η αύξηση της LDL χοληστερόλης . Και τα δύο σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αγγειακής νόσου.

Τέλος, λόγω εσφαλμένης πεποίθησης ότι οι γυναίκες νοσούν λιγότερο από καρδιαγγειακά η και λόγω άτυπης συμπτωματολογίας η αντιμετώπιση τους στα τμήματα επειγόντων Νοσοκομείων είναι πιο συντηρητική από τους άνδρες.

Συνοψίζοντας η στεφανιαία νόσος πλήττει τις γυναίκες  μια δεκαετία αργότερα από τους άνδρες , όφελος που αποδίδεται στην ευνοϊκή δράση των οιστρογόνων. Επιβαρυντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης αμβλύνουν τη διαφορά αυτή καθιστώντας το γυναικείο φύλο εξίσου ευάλωτο με το ανδρικό πρώιμα χρονικά και πριν την εμμηνόπαυση. Επίσης  φαίνεται ότι τα συμπτώματα που εκδηλώνουν μπορεί να αποπροσανατολίσουν τη σωστή διάγνωση και επακόλουθη θεραπεία.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια και ενημέρωση  στοχεύοντας τόσο στην  πρόληψη αλλά και στην ενδεδειγμένη και επαρκή θεραπεία ώστε να μειωθεί η νοσηρότητα και θνητότητα από την καρδιαγγειακή νόσο στο γυναικείο φύλο.

Αθανάσιος Αγγελής – Ειδικός Καρδιολόγος

Email:nasosangelis@gmail.com

photo by Ben White

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up