Νεφρολιθίαση- Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η λιθίαση του ουροποιητικού είναι η δημιουργία λίθου ή λίθων μέσα στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος. Ανάλογα λοιπόν με την εντόπιση, έχουμε λιθίαση των νεφρών (νεφρολιθίαση), λιθίαση των ουρητήρων (των σωλήνων που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη), λιθίαση της ουροδόχου κύστης και τέλος λιθίαση της ουρήθρας (του σωλήνα που βγάζει τα ούρα από την κύστη προς τα έξω.

Η κα Λίτσα Ξενικού, φαρμακοποιός – χημικός, τονίζει πως  «Η βασικότερη αιτία για τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά είναι η υψηλή συγκέντρωση στα ούρα μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο που αποτελεί και την πιο συχνή μορφή ουρολίθων».

 Συμπτώματα Λιθίασης 

Η λιθίαση του ουροποιητικού εμφανίζεται κλινικά σαν οξύς πόνος, ο γνωστός μας κολικός. Πρόκειται για πόνο στην οσφυϊκή χώρα με αντανάκλαση στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και στα έξω γεννητικά όργανα.

Όταν νιώθουμε τον συγκεκριμένο πόνο δεν μπορούμε να βρούμε ανακούφιση σε καμία θέση. Γενικά ένας ασθενής με πέτρα στο ουροποιητικό μπορεί να εμφανίσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνο στην πλάτη και στα πλάγια της κοιλιάς που επεκτείνεται μπροστά και χαμηλά στις βουβωνικές χώρες και τα γεννητικά όργανα και έρχεται κατά κύματα
  • Ναυτία, εμετό
  • Τσούξιμο στην ούρηση
  • Αιματουρία
  • Συχνουρία
  • Πυρετό με ρίγος, αν συνυπάρχει ουρολοίμωξη
  • Επίμονη ανάγκη για ούρηση
  • Μικρές ποσότητες ούρων

 Οι περισσότεροι λίθοι περνούν απαρατήρητοι μέχρι να προκαλέσουν έντονη συμπτωματολογία. Άλλες φορές ανακαλύπτονται τυχαία στα πλαίσια απεικονιστικού ελέγχου για αιματουρία ή κάποια άλλη πάθηση. Αν είναι μικρού μεγέθους και σχήματος δύναται να αποβληθούν φυσιολογικά αν όμως είναι μεγαλύτεροι και προκαλούν έντονα συμπτώματα (>7χιλ.) η πιθανότητα αυτόματης αποβολής είναι χαμηλή και συνήθως απαιτείται μικροεπέμβαση στο νοσοκομείο.

 Παραδοσιακά, η νεφρολιθίαση θεωρήθηκε ότι ήταν μια ασθένεια που σχετίζεται με τη διατροφή και τον ανώμαλο νεφρικό χειρισμό των ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν  είναι δείκτης σοβαρότερων συστηματικών διαταραχών όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιαγγειακή νόσος.

Ενώ κάποτε η χαμηλή διατροφική πρόσληψη σε ασβέστιο θεωρείτο παράγοντας αποτρεπτικός για τη δημιουργία λίθων στα νεφρά, μια έρευνα (1986) επιστημόνων σε μια μελέτη επαγρύπνησης των επαγγελματιών υγείας (HPFS) διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που αργότερα ανέπτυξαν νεφρικές πέτρες είχαν χαμηλότερη μέση πρόσληψη ασβεστίου από τους άνδρες που δεν ανέπτυξαν ποτέ νεφρική πέτρα. Σε αντίθεση με την αυξημένη λήψη διαιτητικού ασβεστίου η συμπληρωματική πρόσληψη ασβεστίου αύξησε τον κίνδυνο νεφρικών λίθων, γεγονός που αποτελεί και τη βασικότερη διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις γυναίκες για τους λόγους ανάπτυξης λίθων στα νεφρά.

 Υγιεινή Διατροφή

Η συμβουλή των ειδικών είναι η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας  νερού. Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν οξαλικό οξύ. Μερικά χαρακτηριστικά είναι τα σπαράγγια, οι φράουλες, το τσάι, η μαύρη σοκολάτα και το σπανάκι. Αποφύγετε την αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών (αυγά, κρέας, αλλαντικά). Κατανάλωση πρωτεϊνών πάνω από 50gr την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Παρόλο που πολλές πέτρες είναι από ασβέστιο είναι λάθος να αποφεύγετε τροφές με ασβέστιο όπως γάλα ή γιαούρτι. Έχει αποδειχθεί ότι εάν δεν καταναλώνετε καθόλου ασβέστιο ο κίνδυνος να εμφανιστούν πέτρες ασβεστίου είναι ο ίδιος με μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και πολύ μεγαλύτερος από μια διατροφή με ισορροπημένη πρόσληψη ασβεστίου. Να αποφεύγετε τα συμπληρώματα βιταμίνης D, διότι ενδέχεται να αυξήσουν το ποσοστό οξαλικού ασβεστίου στον οργανισμό.

Συμπληρώματα διατροφής με βάση το Solidago που μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νεφρολιθίασης είναι τα παρακάτω. 

Ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν, με βάση το solidago, είναι το A.Vogel Nephrosolid 50ml, όπου  είναι φυτικό ενισχυτικό του ουροποιητικού

Κατάλληλο για:

  • εύρυθμη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος
  • ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα της ουρολοίμωξης
  • ενίσχυση της λειτουργίας των νεφρών
  • Χωρίς γλουτένη
  • Χωρίς λακτόζη

Περιέχει βάμμα από φρέσκα Solidago virgaurea, Betula pendula, Ononis spinosa, Equisetum arvense (σολιντάγκο, ασημένια σημύδα, ονωνίδα, ιππουρίδα),  φρέσκα βότανα, 100% βιολογικής καλλιέργειας που βοηθούν στην υποστήριξη και καλή υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα:

-Το Solidago virgaruea παρουσιάζει ισχυρή διουρητική δράση. Η σημαντικότερη όμως ιδιότητά του είναι η αντιφλεγμονώδης, η σπασμολυτική και αντισηπτική δράση του στο ουροποιητικό σύστημα. Για το λόγο αυτό θεωρείται πολύτιμο βότανο σε περιπτώσεις μολύνσεων και φλεγμονών στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, καθώς και στη διαδικασία διάλυσης και απομάκρυνσης των λίθων του ουροποιητικού.

Betula pendula (ασημένια σημύδα- Birch) παρουσιάζει διουρητικές, αντισηπτικές και τονωτικές ιδιότητες. Τα φύλλα της σημύδας είναι αποτελεσματικό ίαμα για την κυστίτιδα και άλλες φλεγμονές και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και είναι πλούσια σε σαπωνίνες.

Οnonis spinosa ( ονωνίδα- Restharrow) παρουσιάζει διουρητικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.Το υπέργειο τμήμα συλλέγεται σε πλήρη άνθηση, ενώ οι ρίζες την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Στην παραδοσιακή ρωσική βοτανοθεραπεία, χρησιμοποιείται ως αντιφλογιστική, προφυλακτική,  διουρητική. Θεωρείται χρήσιμο για τη θεραπεία του καταρροϊκού του ουροποιητικού συστήματος, της φλεγμονής των νεφρών και των ρευματισμών, καθώς επίσης βοηθά στην καταπολέμηση συσσώρευσης ουρικού οξέος και σε περιπτώσεις νεφρολιθίασης.

– Το Equisetum arverse (ιππουρίδα- horsetail) χρησιμοποιείται για την κατακράτηση υγρών (οίδημα), τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, την αδυναμία ελέγχου της ούρησης (ακράτεια) και τις γενικές διαταραχές του νεφρού και της ουροδόχου κύστης.

 avogel.gr

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up