Μυοκαρδιοπάθεια από stress – Eίναι οι   γυναίκες πιο ευάλωτες και πότε ;

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η μυοκαρδιοπάθεια από stress αφορά  οξεία και κατά κανόνα  παροδική βλάβη της καρδιάς και συγκεκριμένα του καρδιακού μυοκαρδίου μετά από σωματική ή ψυχική καταπόνηση (stress). Περιγράφεται για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, γίνεται γνωστή ως Takotsubo μυοκαρδιοπάθεια αλλά αναγνωρίζεται αρκετά αργότερα (2006) ως ξεχωριστή νόσος του μυοκαρδίου. Η παρατήρηση ότι η συχνότητα της αυξάνεται μετά από περιόδους έντονου stress όπως φυσικές καταστροφές  (π.χ σεισμοί, πλημμύρες) βοηθά στην καταγραφή και κατανόηση του φαινομένου.

Όπως μας λέει ο ειδικός καρδιολόγος Αθανάσιος Αγγελής, από την αρχή διαπιστώνεται ότι προσβάλλονται πολύ συχνότερα οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και ιδίως στη μέση ηλικία ή μετά την εμμηνόπαυση. Οι βασικοί μηχανισμοί υπεύθυνοι για αυτό είναι η δυσλειτουργία των μικρών αγγείων και τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων που συνοδεύουν τις μεγαλύτερες ηλικίες σε συνδυασμό με την απότομα αύξηση  κατεχολαμινών , ορμονών που ο οργανισμός παράγει σε καταστάσεις έντονου stress.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι κάτι ανάλογο μπορεί  να συμβεί  και σε  νεότερες ηλικίες ιδίως μετά από  χειρουργικές επεμβάσεις που επιφέρουν απότομη έκπτωση των οιστρογόνων της γυναίκας όπως κάποια γυναικολογικά χειρουργεία.

Όσο αφορά τα ερεθίσματα που προκαλούν τη νόσο, ποικίλλουν και  περιλαμβάνουν εκτός από έντονη λύπη ή άγχος και την ξαφνική χαρά ή την έντονη σωματική καταπόνηση όπως  σε χειρουργική επέμβαση ή επίπονη άσκηση. Επίσης, μπορεί να συμβεί στη πορεία κάποιου άλλου νοσήματος που προσβάλλει και καταπονεί τον οργανισμό ( πνευμονία, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληψία κ.α). Από μελέτες που εκπονήθηκαν και στην Ελλάδα φαίνεται οι νεότερες γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς στο σωματικού τύπου stress ενώ οι μεγαλύτερες σε ψυχικού.

Τα συμπτώματα όπως ο ξαφνικός πόνος ή το αίσθημα βάρους στο στήθος συχνά  θυμίζουν έμφραγμα μυοκαρδίου αλλά  και προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια με εύκολη κόπωση και δύσπνοια σε ηρεμία. Σπανιότερα η νόσος εισβάλλει με αρρυθμίες ενίοτε επικίνδυνες για τη ζωή.

Ο βασικός μηχανισμός οφείλεται στη βλάβη των κυττάρων του μυοκαρδίου με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του καρδιακού μυός άλλοτε άλλου βαθμού. Πάντως στην αρχική προσβολή της νόσου μπορεί  να σημειωθεί σημαντικού βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια που καθιστά επιβεβλημένη την εισαγωγή και  παρακολούθηση του ασθενή σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Απαραίτητο πρώτο βήμα στη διάγνωση και εξέλιξη της νόσου να αποκλεισθεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου μιας και η αντιμετώπιση είναι εντελώς διαφορετική από τη μυοκαρδιοπάθεια από stressστην οποία η θεραπεία είναι κατά κανόνα συντηρητική με φαρμακευτική αγωγή.

Η βλάβη και η εικόνα που παρατηρείται είναι αναστρέψιμες και οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα καρδιακής λειτουργίας εντός λίγων εβδομάδων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δωθεί όμως στις πρώτες ημέρες όπου ο κίνδυνος για επικίνδυνες αρρυθμίες είναι αντίστοιχος ενός ισχαιμικού επεισοδίου από τα στεφανιαία αγγεία.

Συμπερασματικά, η μυοκαρδιοπάθεια από stressαφορά αναστρέψιμη  βλάβη του καρδιακού μυός μετά από έντονη ψυχική ή σωματική καταπόνηση. Εκδηλώνεται συνηθέστερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας όμως δεν μπορεί να αποκλεισθούν οι νεότερες και οι άνδρες που προσβάλλονται σε μικρότερο ποσοστό.

Αν και το αναστρέψιμο της κατάστασης παραπέμπει σε καλοήθη νόσο,  τις αρχικές ημέρες μετά τα συμπτώματα  ο καρδιαγγειακός κίνδυνος φαίνεται αντίστοιχος του εμφράγματος μυοκαρδίου.

Σε κάθε περίπτωση ενοχλημάτων που παραπέμπουν σε καρδιακό νόσημα η άμεση επαφή με τον καρδιολόγο που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα κατευθύνει περαιτέρω ενέργειες κρίνεται επιβεβλημένη.

photo by Siddharth Bhogra

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up