Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η συμπτωματική χολολιθίαση και η οξεία χολοκυστίτιδα αντιμετωπίζονται χειρουργικά με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως.

Η κλασσική ανοικτή χολοκυστεκτομή αποτελεί πρακτικά παρελθόν και εφαρμόζεται πλέον μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί διεθνώς την θεραπεία για  τις παθήσεις της χοληδόχου κύστεως και των επιπλοκών της.

Όπως μας εξηγεί ο χειρούργος  Θεόδωρος Τσαβολάκης στην χολοκυστεκτομη μας οδηγούν ενδείξεις όπως η συμπτωματική χολολιθίαση, η οξεία χολοκυστιτιδα, πολύποδες χοληδόχου κύστεως, υδρωπας, εμπυημα και κατά κύριο λόγο η αλιθισιακη χολοκυστιτιδα.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, τις περισσότερες φορές ξεκινάει με την εισαγωγή λαπαροσκοπίου κάτωθεν του ομφαλού και χορήγηση ενδοκοιλιακά διοξειδίου του άνθρακος υπό καθορισμενη πιεση. Ο χειρουργός έτσι μπορεί να βλέπει σε μεγέθυνση την χοληδόχο κύστη σε μια οθόνη και να την αφαιρέσει με την χρήση ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων που μπαίνουν με την βοηθεια τριών επιπλεον σωληνισκων (trocars) διαμέτρου 5 χιλιοστών. Ακολουθεί ανατομική παρασκευή των ανατομικών στοιχείων δηλαδή του κυστικού πόρου και της κυστικής αρτηρίας και την απολίνωση αυτών με ειδικά κλίπς. Ακολουθεί η αποκόλληση της χοληδόχου κύστεως από το ήπαρ, και η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως από την οπή του ομφαλού με ειδικό σάκο. Οι τομές κλείνουν με πλαστική ραφή, δίνοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

 Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η επέμβαση σταθμός, η οποία άνοιξε το δρόμο για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές λόγω των πλεονεκτημάτων της λαπαροσκοπικης προσέγγισης όπως μικρότερη τομή, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος. Οι τομές είναι μόλις 2mm ενώ η  πιθανότητα για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων είναι μειωμένη. Σημαντικό επίσης είναι οτι πετυχαίνουμε πλέον καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (μικρό τραύμα) και ταχεία έξοδο από την κλινική (την επόμενη κιόλας ημέρα).

 Ο στόχος της επέμβασης είναι η πλήρης και ασφαλής αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως.  Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού αποτελεί γενικά μια ασφαλή επέμβαση με ελάχιστο κίνδυνο επιπλοκών, μερικές από τις οποίες  είναι αιμορραγία, χολόρροια, παγκρεατίτιδα, τραυματισμός γειτονικών οργάνων όπως χοληδόχος πόρος, ήπαρ και λεπτό έντερο.

 Μετεγχειρητικά η νοσηλεία είναι συνήθως 24ώρη, η κινητοποίηση άμεση και η σίτιση ξεκινά με την χορήγηση υγρών μετά το 2ωρο και ελαφρού γεύματος, το βράδυ της ίδιας ημέρας. Το ίδιο απόγευμα μετά την επέμβαση θα είστε σε θέση να σηκωθείτε και να φάτε ένα συνήθως ελαφρύ γεύμα. Μετά από μια επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής η δίαιτα που προτείνεται δεν είναι αυστηρή όπως σε άλλες επεμβάσεις αλλά δεν είναι και  εντελώς ελεύθερη για μικρο χρονικό διάστημα ώστε να δωθεί χρόνος στον οργανισμό να προσαρμόσει την πέψη της τροφής στα νέα δεδομένα. Το σίγουρο πάντως είναι οτι μπορείτε να επανέλθετε πολύ σύντομα στις συνήθεις δραστηριότητές σας, μέσα σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.

Θόδωρος Τσαβολάκης – Γενική & Λαπαροσκοπική χειρουργική

tsavolakis-laparoscopic.gr

photo by Ani Kolleshi

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up