Κρεατάκια – Ριζική και ανώδυνη αφαίρεση

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Τα κρεατάκια είναι κι αυτά μια αμυγδαλή που όλοι έχουμε στο πίσω μέρος της μύτης από τη γέννησή μας και συνήθως συρρικνώνεται μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Όπως μας λέει η  Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ. τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούν  είναι το ροχαλητό, ο ξηρός βήχας, το μπούκωμα και η κακουχία. Πιο σπάνια όμως μπορεί το παιδί  να «σαλιώνει» το μαξιλάρι και να έχει κακοσμία.

 Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται στο ιατρείο μ’ έναν μαγικό και ανώδυνο τρόπο χάρη στο εύκαμπτο ενδοσκόπιο, που μετατρέπει την όλη διαδικασία σε ευχάριστο παιχνίδι για το παιδί και οδηγεί στο να αποφύγουμε τις ακτινογραφίες.

Ποια άλλα όργανα μπορεί να ενοχληθούν;

Τα κρεατάκια «επικοινωνούν» με τα αυτιά μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας και επομένως μπορεί να «υποφέρουν» κι αυτά είτε με τη μορφή της οξείας μέσης ωτίτιδας ή της εκκριτικής. Επίσης, οι αμυγδαλές ως γειτονικά όργανα μπορεί να εμφανίζουν συχνά φλεγμονές, αφού μαζί με τα κρεατάκια αποτελούν όργανα του λεμφικού ιστού.

Ποια είναι η θεραπεία για τα κρεατάκια;

Όταν το παιδί έχει απλά ήπιες ενοχλήσεις, η λύση μπορεί να δοθεί με τοπική αγωγή της μύτης που αφορά κυρίως πλύσεις με ειδικές συσκευές. Αν όμως το πρόβλημα επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει το παιδί, με επίμονες φλεγμονές στα γειτονικά όργανα όπως τα αυτιά και οι αμυγδαλές, η επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη.

Τι άλλαξε με τα χρόνια στο χειρουργείο με τα κρεατάκια;

Με τις σύγχρονες μεθόδους η επέμβαση είναι ανώδυνη και ακριβής, χάρη στη χρήση και ενδοσκοπικών εργαλείων. Η αφαίρεση είναι πλήρης, γεγονός που σημαίνει ότι το παιδί δε θα χρειαστεί ξανά χειρουργείο. Η ανάρρωση είναι άμεση και δε χρειάζεται καν νοσηλεία όταν αφαιρεθούν μόνο τα κρεατάκια. Είναι πολύ σημαντικό στο ίδιο χειρουργείο, αν κριθεί απαραίτητο από τον ωτορινολαρυγγολόγο, να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα των αυτιών, είτε απλώς με παρακέντηση ή και με τοποθέτηση σωληνίσκων, και τα προβλήματα των αμυγδαλών.

Η απόφαση για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση σ’ ένα παιδί, μετατρέπεται σε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί, όταν υπάρχει μια δυνατή και ειλικρινής σχέση επικοινωνίας με το θεράποντα γιατρό.

www.pataridou.gr

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up