Κορονοϊός: Οι απαντήσεις στις απορίες σου με απλά λόγια

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Φαίνεται πως οι επόμενες ημέρες θα είναι οι πιο  κρίσιμες για τη χώρα μας καθώς ο κορονοϊός ζει πλέον αναμεσά μας. Είναι σίγουρο πως στην προσπάθειά μας να ενημερωθούμε για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε έτσι ώστε να προστατευθούμε και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας έχουμε πάθει μια μικρή ή μεγάλη σύγχυση.

Κάποιοι από εμάς ίσως κάνουν υπερβολές που δεν έχουν νόημα και κάποιοι άλλοι ίσως παραμένουν αδιάφοροι. Ευτυχώς υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που κρατάνε μια ισορροπία και συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα. Είναι εκείνοι που τελικά θα μας σώσουν.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές αν υπάρχει ένας τρόπος να λειτουργήσουμε σωστά είναι η σωστή ενημέρωση. Η ενημέρωση που δεν βασίζεται σε υπερβολές και βαρύγδουπους τίτλους αλλά εξηγεί με απλά λόγια την πραγματικότητα.

Όπως μας εξηγεί ο εσωτερικός παθολόγος, Χρήστος Κόκκαλης,  επιστημονικός συνεργάτης του ιατρικού κέντρου Αθηνών έχουμε μια συγκεκριμένη ευθύνη όλοι μας και αυτή είναι να ακολουθήσουμε τα μέτρα πρόληψης  που έχουμε ακούσει και έχουμε σίγουρα διαβάσει. «Αν όμως παρόλα αυτά αποτύχουμε να αποφύγουμε τη νόσο, η άμεση ιατρική καθοδήγηση είναι απαραίτητη για την ορθή αντιμετώπιση πιθανής εμφάνισης των επιπλοκών της».

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

 Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προφυλαχτούμε. Επειδή δυστυχώς δεν είναι σίγουρο οτι όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε στο σπίτι μας, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις συναντήσεις μας με συνεργάτες, συναδέλφους, φίλους και γνωστούς. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε την απόσταση των δύο μέτρων και να μην δίνουμε το χέρι μας σε κανέναν.

Γι’ αυτό και ακούμε να επαναλαμβάνουν οτι πρέπει να μείνουμε στο σπίτι μας. Ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους αν κάποιος, που είναι προσβεβλημένος από τον ιό,  μας μιλάει σε κοντινή απόσταση είναι πιθανό να μας τον μεταδώσει.

Είμαι σίγουρη οτι το έχετε ξανακούσει αλλά πόσοι τελικά το εφαρμόζουν στην πράξη;

Και ας δούμε τώρα την περίπτωση που τελικά ήρθατε σε επαφή με κάποιον άνθρωπο που δύο μέρες αργότερα έμαθε οτι είναι θετικός στον κορονοιό και σας ενημέρωσε. Τι θα κάνουμε; Αν έχουμε ευσυνειδησία και θέλουμε να προστατεύσουμε τους γύρω μας και τον εαυτό μας, θα μείνουμε στο σπίτι μας σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών. Επίσης θα ενημερώσουμε για το γεγονός όλους εκείνους που συναντήσαμε, μιλήσαμε, κάναμε χειραψία τις προηγούμενες ημέρες.

Αν τελικά εκδηλώσετε  συμπτώματα ενώ είστε σε αυτοπεριορισμό, σύμφωνα πάντα με τον γιατρό,  τότε θα πρέπει να μπουν  σε καραντίνα και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί σας, όλοι  εκείνοι δηλαδή που τους είχατε ενημερώσει οτι μπορεί να είστε πιθανό κρούσμα. Τι πρέπει να κάνουν εκείνοι; Nα μπούνε σε καραντίνα και αυτοπεριορισμό.

Ο εσωτερικός παθολόγος, Χρήστος Κόκκαλης μας εξηγεί οτι σε κάθε περίπτωση η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε αν έχουμε τα συμπτώματα του ιού  είναι να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας. Ο γιατρός μας είναι εκείνος που θα μας κατευθύνει σωστά και θα μας πει τι πρέπει να κάνουμε.

Τα συμπτώματα πάντως είναι συγκεκριμένα (πονόλαιμος, πυρετός, ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, δύσπνοια, μυαλγίες και κόπωση) και αν είναι ήπιας μορφής αντιμετωπίζονται με τους γνωστούς τρόπους που αντιμετωπίζουμε τη γρίπη. Δηλαδή αντιπυρετικά, αφεψήματα καλή διατροφή και ξεκούραση.  «Εκείνο που διαφοροποιεί την περίπτωση είναι  το επιδημιολογικό ιστορικό. Βαριές κλινικές εικόνες με πολύ υψηλό πυρετό με αιφνίδια ή και προοδευτική έναρξη και δύσπνοια είναι σημάδι πιθανής επιπλοκής της νόσου» μας εξηγεί ο κ. Κόκκαλης.

Σ’ αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο που θα μας υποδείξει ο γιατρός μας η ο ΕΟΔΥ. Όχι σε οποιοδήποτε νοσοκομείο αλλά μόνο σ’ εκείνα που είναι έτοιμα να δεχτούν τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Τώρα για να μην φτάσουμε μέχρι εκεί τι μπορούμε να κάνουμε; Να εφαρμόσουμε τους κανόνες πρόληψης.

Ο ιός λοιπόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με τους ειδικούς και  σύμφωνα με μελέτες έχει διάρκεια ζωής αρκετών ημερών ανάλογα την επιφάνεια στην οποία βρίσκεται. 

 Συμπέρασμα αν αγγίξουμε κάτι που έχει αγγίξει κάποιος με κορονοιό και στην συνέχεια βάλουμε τα χέρια μας στο στόμα μας, στα μάτια μας ή στη μύτη μας τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να κολλήσουμε. Για παράδειγμα είσαι στο σούπερ μάρκετ και πιάνεις μια συσκευασία που λίγο νωρίτερα κάποιος άλλος την έχει αγγίξει δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσεις να πλύνεις τα χέρια σου ή να χρησιμοποιήσεις αντισηπτικό.

Τώρα σχετικά με τη μάσκα που τόσα και τόσα έχουμε ακούσει τις προηγούμενες ημέρες η απλή λογική είναι εκείνη που δίνει την σωστή απάντηση.

Αν είσαι άρρωστος φοράς μάσκα για να μην κολλήσεις τους γύρω σου όταν βήξεις ή φτερνιστείς. Αν δεν είσαι άρρωστος δεν φοράς μάσκα διότι οι μάσκες από το πλάι «μπάζουν», να το πω απλά. Δηλαδή αν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά σου δεν θα προστατευθείς φορώντας μάσκα.

Επίσης το άλλο λάθος που γίνεται με τις μάσκες και το έχουν πει άπειρες φορές οι ειδικοί είναι οτι είναι μιας χρήσης. Την πετάμε μετά την χρήση και την άλλη μέρα φοράμε καινούρια.  

Τώρα αν θέλουμε να απολυμάνουμε το σπίτι μας και συγκεκριμένα σημεία που φοβόμαστε οτι μπορεί να έχει αγγίξει κάποιος προσβεβλημένος από τον κορονοιό  θα πρέπει να βάλουμε στον κουβά νερό και χλωρίνη.  Η σωστή αναλογία είναι 1 προς 10.   

Και τέλος προσοχή στα αντισηπτικά, θα πρέπει να είναι καλά και δυνατά για να λειτουργήσουν σωστά.

Όπως λένε οι ειδικοί «Η κορύφωση του κορονοιού στη χώρα μας θα  είναι τις επόμενες μέρες, σε λίγο δεν θα μετράμε κρούσματα αλλά μόνο  πόσοι είναι σε σοβαρή κατάσταση».

*Με την συνεργασία του Εσωτερικού  παθολόγου, Χρήστου Κοκκαλη, επιστημονικού  συνεργάτη του Ιατρικού κέντρου Αθηνών.

 

 

 

 

 

 

 

  

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up