Καλοκαίρι, θάλασσα και υψηλές θερμοκρασίες – Πως επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία;

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Αναμφισβήτητα οι καλοκαιρινοί μήνες στη χώρα μας συνάδουν  με την εικόνα της θάλασσας, των μπάνιων και  ξέγνοιαστων στιγμών παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους.

Η κολύμβηση και γενικότερα η κίνηση μέσα στο νερό έχει πολλαπλά οφέλη καθώς αποτελεί συνδυασμό αεροβικής άσκησης με ταυτόχρονη μυϊκή ενδυνάμωση συνιστώντας  ιδανική τόνωση για το  καρδιαγγειακό σύστημα  και αποφεύγοντας  μυϊκούς  τραυματισμούς.

Ο ειδικός καρδιολόγος Θάνος Αγγελής μας εξηγεί εάν η κολύμβηση είναι το ίδιο ευεργετική πάντα για όλους  ή εγκυμονούν κίνδυνοι.

Καταρχήν οι υψηλές και μόνο θερμοκρασίες που επικρατούν το καλοκαίρι  επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων που καλούνται  να ανταπεξέλθουν σε ιδιαίτερα αυξημένο έργο και συνθήκες καταπόνησης.

Οι αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης  σε συνδυασμό με την αφυδάτωση  που συχνά παρατηρείται  έχουν επιπτώσεις στο καρδιακό ρυθμό και μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες που σε ευπαθή άτομα όπως ηλικιωμένοι ή ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορεί να αποβούν επικίνδυνες  ακόμα και για τη ζωή.

Επιπλέον οι μεταβολές του όγκου του αίματος  παράλληλα με το φυσικό-σωματικό stress που κατά κανόνα οι  ακραίες συνθήκες καύσωνα προκαλούν μπορεί να πυροδοτήσουν τη ρήξη αθηρωματικής πλάκας  στα στεφανιαία αγγεία με συνέπεια την πλήρη ή μερική απόφραξη τους.

Ακόμα όμως και σε νεότερα και υγιή άτομα όμως  η πολύωρη έκθεση σε αυξημένες θερμοκρασίες  σε συνδυασμό με  σωματική καταπόνηση  δημιουργεί συνθήκες θερμοπληξίας , κατάστασης  που  επιβαρύνει ιδιαίτερα την υγεία.

Η απάντηση στα παραπάνω , είναι το μέτρο. Κανείς  δε θα πρέπει να στερηθεί την ψυχική και σωματική ευεξία που η θάλασσα προσφέρει αρκεί να γνωρίζει τις δυνατότητες του και να έχει επίγνωση της κατάστασης της υγείας του.

Άλλωστε η υπερβολή ακόμα και στο επίπεδο της συστηματικής άσκησης κάθε άλλο παρά οφέλη προσφέρει.

Σε συνθήκες καύσωνα η  προτίμηση σε ώρες της ημέρας όπου η θερμοκρασία δεν είναι η ψηλότερη είναι απαραίτητη για την προφύλαξη της υγείας.

Η σύνεση στη διαχείριση των δυνάμεων του καθενός αποτελεί βάση για καλές και πάνω από όλα ασφαλείς διακοπές.

Αθανάσιος Αγγελής – Ειδικός Καρδιολόγος

Email:nasosangelis@gmail.com

 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up