Θεραπείες υπογονιμότητας – Ο γιατρός συμβουλεύει

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που εξαιτίας της  μη ύπαρξης συντρόφου αλλά και εξαιτίας των επαγγελματικών τους φιλοδοξιών βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη μητρότητα.  Έτσι λοιπόν συνεχίζουν έναν αγώνα δρόμου για την επαγγελματική τους εξέλιξη και κάποια στιγμή που τελικά μπαίνει στη ζωή τους εκείνος ο άνθρωπος με τον οποίο θέλουν να  κάνουν οικογένεια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο πίστευαν.

Τα πιο γόνιμα χρόνια στη γυναίκα είναι από τα 26-35, όταν οι ωοθήκες περιέχουν ακόμα ένα μεγάλο αριθμό υγιών ωαρίων. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι μια γυναίκα σταματά να είναι γόνιμη περίπου 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Συνεπώς είναι λάθος να νομίζει η γυναίκα ότι, επειδή έχει τακτική μηνιαία περίοδο, είναι ταυτόχρονα και γόνιμη. Αυτό ισχύει προφανώς εντονότερα για τις γυναίκες που είναι άνω των 38 ετών.

“Η υπογονιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία είναι το συχνότερο πρόβλημα υπογονιμότητας σε όλες τις προηγμένες δυτικές κοινωνίες”  όπως μας εξηγεί ο γυναικολόγος Γιώργος Ιωαννίδης. “Το δυσκολότερο όλων είναι ότι, η γυναίκα δεν συνειδητοποιεί ή δεν θέλει να παραδεχθεί ότι η ηλικία είναι ο δυσκολότερος «εχθρός» της γονιμότητάς της. Ευτυχώς τώρα υπάρχει λύση και η γυναίκα μπορεί να διατηρήσει τη γονιμότητά της καταψύχοντας ωάρια σε νεαρή ηλικία. Προκειμένου να καταψύξουμε ώριμα ωάρια, υποβάλουμε τη γυναίκα για 10-15 ημέρες συνολικά σε ένα βραχύ κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης”.

Έτσι, εάν θέλετε να έχετε ένα βιολογικά δικό σας παιδί στο μέλλον, αλλά τώρα δεν έχετε τις προυποθέσεις να το πραγματοποιήσετε (μη ύπαρξη συντρόφου, κοινωνικές καταστάσεις, επαγγελματικές φιλοδοξίες) μπορείτε να κάνετε το τεστ αποθέματος ωαρίων σας με μία απλή εξέταση αίματος – την αντιμυλλέριο ορμόνη (ΑΜΗ) . Αν η εξέταση δείξει ότι το απόθεμα και η ποιότητα των ωαρίων μειώνονται, τότε μπορείτε να καταφύγετε σε διαδικασία διατήρησης γονιμότητας με κατάψυξη των ωαρίων σας.

Τα ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων όταν αποψυχθούν είναι της τάξης του 95%, ενώ τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από απόψυξη ωαρίων και γονιμοποίηση εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας όταν τα κατέψυξε. Η καλύτερη ηλικία για κατάψυξη ωαρίων είναι από 28-35 έτη.

Διατήρηση γονιμότητας για γυναίκες με καρκίνο

Κάθε νέα γυναίκα που θα διαγνωσθεί με καρκίνο έχει αναφαίρετο διακαιώμα να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες για διατήρηση της γονιμότητάς της.  Είναι υποχρέωση τόσο του ογκολόγου να την ενημερώσει για την ύπαρξη τέτοιων δυνατοτήτων πρίν την έναρξη θεραπείας για τον καρκίνο,  όσο και των ιατρών αναπαραγωγής να της δώσει άμεσα τη δυνατότητα να καταψύξει ωάρια ή ωοθηκικό ιστό.

Η θεραπεία για καρκίνο σε νέα ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα. Αν πρόκειται για γυναικολογικό καρκίνο, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του όγκου αλλά μπορεί να κριθεί αναγκαία και η απομάκρυνση των ωοθηκών, της  μήτρας ή των σαλπίγγων.

Αν χρειαστεί χημειοθεραπεία, μπορεί να καταστραφούν, εκτός από τα καρκινικά κύτταρα, και τα ωάρια. Ο κίνδυνος της στειρότητας που προκύπτει από χημειοθεραπεία σχετίζεται με την ηλικία της γυναίκας, τους ειδικούς χημειοθεραπευτικούς παράγοντες που θα χρησιμοποιηθούν, τη χορηγούμενη δόση και η διάρκεια της θεραπείας. Το ίδιο ισχύει και για την ακτινοθεραπεία, ιδίως αν διεξάγεται στην περιοχή της πυέλου και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι επιλογές πριν από την έναρξη της θεραπείας για τον καρκίνο, είναι:

  • η κατάψυξη ώριμων ωαρίων,
  • η κατάψυξη εμβρύων,
  • η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού,
  • η λήψη φαρμάκων που θα μπορούσαν να προστατεύσουν εν μέρει τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Ο ειδικός γυναικολόγος αναπαραγωγής σε συνεργασία με τον ογκολόγο θα λάβει υπόψη το είδος του καρκίνου που πάσχει η γυναίκα, το σχέδιο θεραπείας, την ηλικία και θα καταστρώσει το εξατομικευμένο  σχέδιο δράσης.

gonimotis.gr

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up