Η σωστή ανατροφή των παιδιών – Οι δυσκολίες και η συμβουλή του ειδικού

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα πολυδιάστατο και πολύπλευρο θέμα το οποίο πρέπει πάντα να απασχολεί και τους δύο γονείς.

Ωστόσο πολλές φορές ο ένας γονιός αποποιείται της ευθύνης της ανατροφής με τη δικαιολογία ότι εργάζεται πολλές ώρες και το μεγάλωμα των παιδιών το έχει αναλάβει ο άλλος γονιός. Άλλες φορές πάλι την ανατροφή την αναλαμβάνουν οι παππούδες και γιαγιάδες με τη δικαιολογία ότι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά αφού και οι δύο γονείς εργάζονται πολλές ώρες. Μάλιστα σ’ αυτή την περίπτωση οι γονείς προτιμούν το λιγοστό διάστημα που περνούν μαζί με τα παιδιά τους να μην το αναλώνουν σε τσακωμούς και επιβολή ορίων αλλά στο να τους κάνουν όλα τα χατίρια για να αναπληρώσουν τις στιγμές που είναι χώρια. Είναι  κατανοητό ότι καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι σωστή. Η ψυχολόγος Φρόσω Πατσού μας εξηγεί ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μας για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά ώριμους ενήλικες.

«Η διαρκής ενημέρωση, η συζήτηση και η απόκτηση γνώσεων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών οφείλει να είναι στις προτεραιότητες μας ως γονείς προκειμένου να έχουμε ώριμους συναισθηματικά ενήλικες». 

 Και μπορεί να μην υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή που να αποτελεί εγγύηση οτι θα μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας ωστόσο η ειδικός μας δίνει μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που αν τις ακολουθήσουμε σίγουρα όλα θα πάνε καλύτερα.

Η Φρόσω Πατσού μας εξηγεί ποιά θα πρέπει να είναι τα βηματά μας:

 Μιλήστε μεταξύ σας και δεσμευτείτε καταγράφοντας σε χαρτί όσα θα ειπωθούν. Το χαρτί αυτό ουσιαστικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως το “συμβόλαιο” σας για τον τρόπο ανατροφής των παιδιών. 

 Αρχικά συζητήστε και λύστε μεταξύ σας οι ενήλικοι τα όποια προβλήματα προκύπτουν και μην βάζετε τα παιδιά μεσολαβητές.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλήσουν μαζί σας και καταγράψτε τις δικές τους ανάγκες ώστε να μπορέσετε να συμπεριλάβετε και τα δικά τους θέλω όπου είναι δυνατόν στον τρόπο ανατροφής τους. 

Επισημάνετε στα παιδιά ότι οι αποφάσεις και τα όρια που τους τίθενται είναι σε κοινή συνεννόηση και από τους δύο γονείς και δεν υπάρχει “καλός” και “κακός” γονιός. 

Λάβετε υπόψη  τα πιθανά προβλήματα της καθημερινότητας και βρείτε από κοινού λύσεις. Ουτοπικά όρια και περιορισμοί που δεν θα τεθούν σε εφαρμογή απλά αποσυντονίζουν τα παιδιά και τα κάνουν να μην αισθάνονται ασφαλή. 

Αποφύγετε το κατηγορητήριο και την έκφραση παραπόνων για τον άλλον γονιό.

 Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα όσο το δυνατόν σταθερό πρόγραμμα αλλά να έχετε κατά νου ότι τα πάντα μπορούν να διαφοροποιηθούν στην καθημερινότητα όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν και όταν οι γονείς έχουν μιλήσει γι’ αυτές τις αλλαγές και έχουν συμφωνήσει.

ΦΡΟΣΩ ΠΑΤΣΟΥ

M.Sc. Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου

idealpsychology.gr

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up