Η “μάχη” της μάσκας και του αντισηπτικού

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει, η διάθεση μας είναι τις περισσότερες ώρες της ημέρας πεσμένη και η ψυχολογία μας κάπως «κουρασμένη». Δύσκολο τέτοιες ώρες και τέτοιες εποχές να διατηρείς την αισιοδοξία σου ωστόσο είναι το μοναδικό  που μπορεί ο καθένας από εμάς να προσπαθήσει να κάνει έτσι ώστε να νιώθει καλύτερα και να μην έχει κρίσεις πανικού.

Ο φόβος δεν είναι κάτι που παλεύεται εύκολα και ειδικά όταν ακούς καθημερινά τη λίστα να μεγαλώνει. Ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας μας ενημέρωσε και σήμερα αυτή τη φορά για τα 48 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα  (743 συνολικά σε όλη τη χώρα μέχρι σήμερα 24/3/20) και τους 20 συνολικά θανάτους στη χώρα μας από covid 19.  «Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο τον καταλαβαίνουμε. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση. Δεν πρέπει να κάτσουμε ως αβοήθητοι παρατηρητές αυτής της κατάστασης» είπε ο λοιμοξιωλόγος στέλνοντας το μήνυμά να συνεχίσουμε  ο καθένας από εμάς την ατομική του προσπάθειά για λιγότερα κρούσματα.

Όσο περισσότεροι ακολουθούν τη βασική οδηγία του κράτους #μένουμε σπίτι τόσο καλύτερα θα είναι τα νούμερα. Τι γίνεται όμως και με όλους εκείνους που πρέπει να κυκλοφορήσουν έξω για είδη πρώτης ανάγκης ή επειδή η εργασία τους δεν γίνεται από το σπίτι;

Ο κόσμος στην πλειοψηφία  κυκλοφορεί με μάσκα και αυτό επειδή η μάσκα μπορεί σ’ ένα βαθμό να σε προφυλάξει. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έλλειψη σε μάσκες ff3 και ο κόσμος καταφεύγει στις υφασμάτινες. Τι λένε όμως οι ειδικοί για τις μάσκες; O κ. Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνών που εργάζεται στο  Αττικό  νοσοκομείο μας εξηγεί.

 “Κοιτάξτε όλοι όσοι είναι ασθενείς είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκα σε κάθε έξοδό τους. Είτε έχουν καταρροή, είτε βήχα ή πυρετό είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας για να προφυλαχθούν όλοι οι υπόλοιποι με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή».

       Γιατρέ αυτή την εποχή υπάρχει έλλειψη σε μάσκες ff3 και ο κόσμος σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιεί υφασμάτινες. Προφυλάσσουν οι υφασμάτινες κατά τον ίδιο τρόπο όπως οι μάσκες ff3;

«Σίγουρα δεν είναι το ίδιο ωστόσο από το να μην φοράνε καθόλου μάσκα όσοι είναι ασθενείς ας επιλέξουν έστω υφασμάτινη. Το θεμελιώδες όμως είναι όλοι οι ασθενείς να μένουν στο σπίτι.

Τώρα όσοι δεν έχουν κάποια συμπτώματα και φοράνε μάσκα στην καθημερινότητά τους δεν σημαίνει ότι προφυλάσσονται 100%. Δεν μπορεί να σε προφυλάξει η μάσκα 100%. Το βασικό είναι να κρατάμε την απόσταση των δύο μέτρων. Να μην πλησιάζουμε ο ένας κοντά στον άλλον. Σίγουρα δεν φοράμε μάσκα όταν είμαστε μόνοι μας ή στο ύπαιθρο. Η υπερβολική χρήση μάσκας θα οδηγήσει σε ελλείψεις μασκών σε εκείνους που τις έχουν απόλυτη ανάγκη, όπως είναι οι ασθενείς και οι υγειονομικοί».

 

Και δεν είναι μόνο η μάσκα που έχει γίνει απαραίτητη στην καθημερινότητά μας αλλά και το αντισηπτικό αποτελεί για τον καθένα από εμάς «ασπίδα» προστασίας από τον covid 19.

Το καλό πλύσιμο των χεριών επαναλαμβάνεται καθημερινά με μεγάλη συχνότητα μέσα στη μέρα είτε με σαπούνι και νερό είτε με κάποιο αντισηπτικό.

Σε τι βαθμό και πως  μπορεί όμως να αποτρέψει την εισβολή του ιού στον οργανισμό μας ένα  καλό αντισηπτικό;

Ο κ. Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνών που εργάζεται στο Αττικό  νοσοκομείο μας εξηγεί:

“Τα περισσότερα αντισηπτικά και σίγουρα τα αλκοολούχα, που είναι ευρέως διαθέσιμα, αδρανοποιούν τον ιό αποτελεσματικά”.

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up