Η λίστα με τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς πριν από τις οικογενειακές χειμερινές αποδράσεις!

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου πλησιάζει και κάποιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για χειμερινές αποδράσεις. Όταν η οικογένεια είναι μεγάλη και περιλαμβάνει παιδιά πρέπει να υπάρχει πάντα η ανάλογη προετοιμασία. Έτσι λοιπόν καλό είναι να ακούμε τις συμβουλές ενός έμπειρου παιδιάτρου για το τι θα πρέπει να έχουμε μαζί μας πριν ξεκινήσουμε για το ταξίδι μας. Η δρ. Άννα Παρδάλη, έμπειρη παιδίατρος μοιράζεται μαζί μας σημαντικές συμβουλές. 

«Τον χειμώνα ποτέ δεν ξέρει κάνεις πότε μπορεί να νοσήσει, πολύ περισσότερο που τις ημέρες των διακοπών οι μετακινήσεις των πληθυσμών είναι περισσότερες και η έκθεση σε πολυσύχναστους χώρους αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσουμε κάποια λοίμωξη, εμείς ή τα παιδιά μας. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε προνοήσει πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μακριά από το σπίτι μας. Επίσης είναι σημαντικό να αναβάλουμε οποιοδήποτε ταξίδι μας αν τα παιδιά μας έχουν πυρετό ή οξεία φάση νόσου, λοίμωξης κ.τ.λ. »

Είναι πολύ σημαντικό για τις οικογένειες που έχουν πολύ  μικρά σε ηλικία παιδιά,  να επιλέγουν με προσοχή τον προορισμό τους, αποφεύγοντας έτσι μέρη που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας. Σύμφωνα λοιπόν με την γιατρό «Οταν πρόκειται να ταξιδέψουμε εντός Ελλάδας – οπουδήποτε και αν είναι, σε ορεινό μέρος, νησί, πόλη ή επαρχία – καλό είναι να έχετε  διερευνήσει από πριν το οδικό δίκτυο, εάν υπάρχει νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή οποιαδήποτε πρωτοβάθμια δομή υγείας κοντά, και πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε αυτό».

Έτσι λοιπόν πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να  έχουμε βεβαιωθεί οτι η λίστα με τις κοντινές δομές υγείας είναι έτοιμη. Μην ξεχνάμε οτι τους χειμερινούς μήνες δεν μπορούμε ποτέ να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο τραυματισμών ειδικά αν εμπλακούμε εμείς και τα παιδιά μας σε χειμερινά σπορ.

Σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι και το κατάλυμα που θα επιλέξει κανείς, καθώς θα πρέπει να παρέχονται δυνατότητες ή υπηρεσίες ανάλογες με τις ανάγκες της οικογένειας που κατά κανόνα διαμορφώνονται από την ηλικία των παιδιών. Ετσι, για παράδειγμα, η φροντίδα των βρεφών συνοδεύεται από ιδιαίτερες απαιτήσεις, ενώ από την άλλη τα μεγαλύτερα παιδιά βαριούνται πιο εύκολα, γι” αυτό και συνήθως οι γονείς αναζητούν δομές με άνετους χώρους, πάρκα, ζωολογικούς κήπους, δραστηριότητες για παιδιά κ.λπ.

Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη μας συμβουλεύει για το πως πρέπει να το διαχειριστούμε σε περίπτωση που ταξιδέψουμε στο εξωτερικό.

«Εάν για παράδειγμα ο προορισμός είναι μια χώρα στην Ευρώπη, τότε οι γονείς πρέπει να ελέγξουν τις εκεί κλιματικές συνθήκες τη δεδομένη εποχή και να ερευνήσουν  εάν αντιμετωπίζει κάποια ιδιαίτερα νοσηρή επιδημιολογική κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε τις επιδημίες που κατά καιρούς  μαστίζουν διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Για τους πιο περιπετειώδεις που επιλέγουν ακόμη πιο μακρινές χώρες – ιδίως  εάν είναι γνωστές για επιδημίες – κρίνεται απαραίτητο να έχει προηγηθεί διερεύνηση έπειτα από επικοινωνία με ειδικές υπηρεσίες υγείας, όπως το Τμήμα Δημόσιας Υγείας ή το τμήμα Ταξιδιωτικής Ιατρικής σχετικά με την προετοιμασία, ακόμη και για σχετικούς εμβολιασμούς που απαιτούνται για να ταξιδέψει κανείς εκεί, πολλοί από τους οποίους απαιτείται να έχουν διενεργηθεί καιρό πριν».

 Το kit πρώτων βοηθειών για τις χειμερινές μας διακοπές

– Αντιπυρετικά/ παυσίπονα.
– Αμπούλες φυσιολογικού ορού, λίγες γάζες, θερμόμετρο.
– Ενα αντιισταμινικό σιρόπι (αλλεργικές αντιδράσεις).
– Μια τοπική αντιφλεγμονώδη κρέμα ή σε συνδυασμό με τοπικό αντιβιοτικό.
– Ενα οφθαλμικό κολλύριο.
– Ενα σκεύασμα με ωτικές σταγόνες (οι ωτίτιδες είναι συχνές, ειδικά στις αλλαγές κλιματικών συνθηκών με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας).
– Σκεύασμα ηλεκτρολυτών για την περίπτωση γαστρεντερίτιδας.
– Αντισηπτικά και είδη περιποίησης τραύματος (τραυμαπλάστ, τοπικά αντισηπτικά, κ.λπ.).
– Σιρόπι για τη ναυτία.
– Ελαστικοί επίδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι η κάκωση ή το διάστρεμμα των αρθρώσεων έχει εκτιμηθεί από ειδικό και οι γονείς έχουν λάβει σχετικές οδηγίες.

«Για την περίπτωση που ταξιδεύουμε στο εξωτερικό αεροπορικώς, συνήθως χρειάζεται να έχουμε μαζί μας και μια ιατρική συνταγή που να συνοδεύει τα φάρμακα σε υγρή ή κρεμώδη μορφή, αν αυτά βρίσκονται στις χειραποσκευές και είναι συγκεκριμένου όγκου (>100 ml) γιατί αλλιώς κατάσχονται», υπενθυμίζει η παιδίατρος.

annapardali.gr

Photo by Mike Arney

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up