Η Ελλάδα τρίτη χώρα στην Ευρώπη με τους πιο ηλικιωμένους κατοίκους

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Στον παππού και τη γιαγιά είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα καθώς η 1η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένωνσύμφωνα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990. Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε για να τιμήσουμε τους ηλικιωμένους και το σημαντικό ρόλο που παίζουν στην κοινωνία μας αλλά και για να μας θυμίζει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανθρώπων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένωνέχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Προσφέρουν πολύ συχνά εθελοντικό έργο, μας μεταδίδουν τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις τους ενώ προσφέρουν την ανεκτίμητης αξίας βοήθειά τους στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους. Και τέλος ας μην ξεχνάμε οτι είναι πολλοί και εκείνοι που συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας.

Με αφορμή τη συγκρεκριμένη ημέρα μαθαίνουμε και την αξία της γηριατρικής. Η παθολόγος-γηρίατρος Νατάσσα Κουτσούρη που είναι διευθύντρια του Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης του «Ερρίκος Ντυνάν»  πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων και μιας επιστημονικής ημερίδας, με στόχο να αναδειχθεί η ειδικότητα της Γηριατρικής και η αναγκαιότητα της γηριατρικής αξιολόγησης. Τι είναι όμως η γηριατρική; H γιατρός εξηγεί :

«Πολλοί με ρωτάνε γιατί ασχολήθηκα με την γηριατρική και τι ακριβώς είναι γηριατρική. Στην ενασχόληση μου με την παθολογία εδώ και 25 χρόνια πάντα με έλκυαν οι ηλικιωμένοι ασθενείς, άνθρωποι με εμπειρία και προσωπική ιστορία που κουβαλούν μέσα τους τα «χρόνια» οι περισσότεροι όχι ως βάρος, αλλά ως απόδειξη ζωής. Η γηριατρική ασχολείται με τους ηλικιωμένους ανθρώπους και καλύπτει τα κενά μεταξύ αυτού που διδαχτήκαμε κατά την ειδικότητα και την πραγματικότητα, το κενό μεταξύ ενός χειρουργημένου κατάγματος και της λειτουργικής επιστροφής στο σπίτι, το κενό μεταξύ της ευπάθειας και της ανάκτησης της λειτουργικότητας…», τονίζει η κ. Κουτσούρη και προσθέτει: «Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η γηριατρική αξιολόγηση οδηγεί σε λιγότερες εισαγωγές, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, διατήρηση της αυτονομίας και αύξηση δεικτών παραγωγικότητας. Αυτά ανακουφίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς και διοχετεύουν κονδύλια σε άλλους τομείς όπως σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».

Στην πορεία της γήρανσης όπως όλοι γνωρίζουμε παρατηρείται φθορά στις γνωστικές, κινητικές, αισθητηριακές και καρδιαγγειακές λειτουργίες του ανθρώπου. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι  σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάνεται η αυτονομία. Ο στόχος του γηρίατρου είναι λοιπόν η πρόληψη, αλλά και η αντιμετώπιση αυτών των πολύπλοκων καταστάσεων, όπου πολύ συχνά τα συμπτώματα είναι άτυπα και η επικοινωνία με το πάσχον άτομο δύσκολη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την «Δεκαετία της υγιούς γήρανσης 2020-2030 ως μια ευκαιρία για κοινή δράση από κυβερνήσεις, κοινωνικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς, επαγγελματίες υγείας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ΜΜΕ, και τον ιδιωτικό τομέα σε μια εντατικοποιημένη προσπάθεια με στόχο την βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις άξονες: 1) Αντιμετώπιση της λειτουργικής έκπτωσης που περιλαμβάνει περιορισμό κινητικότητας, κακή θρέψη, γνωσιακή έκπτωση, βαρηκοΐα, κατάθλιψη. 2) Τα γηριατρικά σύνδρομα που έχουν σχέση με την απώλεια της αυτονομίας όπως κίνδυνος πτώσεων, ακράτεια, οστεοπόρωση, σαρκοπενία κ.α. και 3) Υποστήριξη φροντιστών ηλικιωμένων ασθενών»

Την ίδια ώρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, υπό τον γενικό τίτλο «Μεγαλώνοντας», στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν θα πραγματοποιηθούν  αυτή τη βδομάδα μια σειρά από εκδηλώσεις. 

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up