Η αποφυγή του ήλιου μπορεί να αποδειχθεί εξίσου βλαβερή με το κάπνισμα

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Πολύ συχνά ακούμε ότι πρέπει να αποφύγουμε την έκθεση στον ήλιο για να αποφύγουμε τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, το κάθε νόμισμα έχει 2 όψεις. Ο Nutritional Therapist Χρήστος Τσεκούρας μας εξηγεί  “Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σχετικά με τη σημασία της βιταμίνης D, η οποία παράγεται στο σώμα μας όταν το ηλιακό φως χτυπά το δέρμα, οι ερευνητές αρχίζουν τελικά να θέτουν  νέα ερωτήματα. Οι απαντήσεις δείχνουν με έκπληξη ότι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Στην πραγματικότητα, οι συντάκτες μιας  μελέτης που δημοσιεύθηκε κατέληξαν στο συμπέρασμά τους ότι η αποφυγή του ήλιου “είναι ένας παράγοντας κινδύνου για θάνατο και μάλιστα τόσο σημαντικός όσο το κάπνισμα.” Ο Dr. Michael Holick προειδοποίησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία ότι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος έχει ως αποτέλεσμα μια τέτοια πτώση των επιπέδων βιταμίνης D που για κάθε ζωή που σώζεται από καρκίνο του δέρματος πάνω από 100 άτομα θα χάσουν τη ζωή τους σε άλλα Μορφές καρκίνου, κυρίως στον καρκίνο του προστάτη και του μαστού. Αυτή η νέα μελέτη σίγουρα αποδεικνύει ότι η προειδοποίησή του είναι αλήθεια”.

Δεδομένα ερευνών:

Έρευνες έχουν δείξει τώρα ότι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο έχει δημιουργήσει μια επιδημία ανεπάρκειας βιταμίνης D. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι ότι τουλάχιστον το 50% του γενικού πληθυσμού και το 80% στα βρέφη είναι ανεπαρκείς στη βιταμίνη D. Τα χαμηλά επίπεδα D3 είναι τώρα γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών. Στην πραγματικότητα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι η πιο κοινή ιατρική κατάσταση στον κόσμο και η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να είναι η πιο αποδοτική στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση των ασθενειών. Οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν διπλάσιο ρυθμό θανάτου και διπλασιασμό του κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, το άσθμα και οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Νέα στοιχεία:

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων που αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο μειώθηκε κατά περίπου 2 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που είναι λιγότερο προσεκτικοί. Στην πραγματικότητα, οι μη καπνιστές που έμειναν έξω από τον ήλιο είχαν προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με τους καπνιστές που είχαν το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης στον ήλιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 29.518 γυναίκες στη Σουηδία που συμμετείχαν σε μια μελέτη που ξεκίνησε το 1990. Οι γυναίκες ήταν 25-64 ετών στην αρχή της μελέτης. Η μελέτη σχεδιάστηκε αρχικά για να αξιολογηθεί ο ρυθμός μελανώματος, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, οπότε η έκθεση στον ήλιο ήταν μία από τις μεταβλητές που εξετάζονταν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κάθονταν τακτικά στον ήλιο ζούσαν περισσότερο επειδή είχαν χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και θανάτους που δεν οφείλονταν σε καρκίνο ή CVD σε σύγκριση με εκείνους που αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο.

Επειδή οι μη καπνιστές που αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο είχαν προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με τους καπνιστές στην υψηλότερη ομάδα έκθεσης στον ήλιο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για θάνατο παρόμοιο με το κάπνισμα.

Σχολιασμός:

Είναι καιρός να υποστηρίζουμε την λογική έκθεση στον ήλιο αντί της πλήρους αποφυγής. Τα αντηλιακά έχουν τη θέση τους, αλλά χρειαζόμαστε κάποια έκθεση στον ήλιο για την υγεία μας. Και, επίσης, πρέπει να ελέγξουμε τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης D3. Για τη βέλτιστη υγεία, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν τα επίπεδα βιταμίνης D3 (25 (OH) D3) στο αίμα μεταξύ 50-80 ng / mL (125-200 nmol / L).

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up