Ημέρα δικαιωμάτων των παιδιών – Με μάσκα αλλά όχι χωρίς φωνή!

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

 Με αφορμή τη σημερινή ημέρα των δικαιωμάτων των παιδιών ας διαβάσουμε ξανά τα δικαιώματα των παιδιών και ας ευχηθούμε μέσα από την ψυχή μας το μέλλον να είναι γεμάτο από στιγμές ευτυχίας για τα παιδιά όλου του κόσμου!

Η κρίση που προκάλεσε φέτος η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε κρίση αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά είναι άμεσες και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή. Είναι η ώρα για τις γενιές να ενωθούν, ώστε να φανταστούν ξανά τι είδους κόσμο θέλουμε να δημιουργήσουμε.  Στις 20 Νοεμβρίου, τα παιδιά θα φανταστούν ξανά έναν καλύτερο κόσμο. Εσύ τι θα κάνεις;» Αυτό είναι το μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην ιστοσελίδα του, με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της βίας κάθε πέντε λεπτά. Επιπλέον, όπως προκύπτει από έρευνα του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τουλάχιστον 55 εκατομμύρια παιδιά σε 49 ευρωπαϊκές χώρες κακοποιούνται ή παραμελούνται σε όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, με κάθε μορφή βίας: σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική.

Το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού στέλνει και η UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις γενικότερες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στους  νέους και στους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας.

«Έξω από το παράθυρό μας, ο κόσμος υποφέρει. Γεμάτα νοσοκομεία πλημμυρισμένα από πόνο. Η διαφορετικότητα συναντά την απαξίωση. Ακούμε το κλάμα της μητέρας Γης. Είμαστε τα παιδιά της, που δεν μπορείς να τα κάνεις να σωπάσουν. Θα ακούσει το ποίημα μας για τα δάση της, το τραγούδι μας για τους ωκεανούς. Το κάλεσμά μας θα είναι μια καταιγίδα. Δεν είμαστε ούτε πολύ νέοι ούτε πολύ μικροί… Ρατσισμός, διακρίσεις, ανισότητα. Ας βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά… Με μάσκα, αλλά όχι χωρίς λαλιά», επισημαίνουν παιδιά απ’ όλον τον κόσμο στο βίντεο της UNICEF με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

  Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:

“Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα….χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του”Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1959), Αρχή Πρώτη.

Ο Δεκάλογος των δικαιώματων του παιδιού

Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.

Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.

Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.

Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.

Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε μιά κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.

Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά. (Πηγή UNICEF)

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Προσθήκη σχολίου
    keyboard_arrow_up