Ζάχαρη και τερηδόνα – Μύθοι και πραγματικότητα

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Συχνά οι γονείς λέμε στα παιδιά μας ότι δεν πρέπει να τρώνε γλυκά γιατί θα χαλάσουν τα δόντια τους. Πόσο εύκολο είναι όμως να απαγορεύσεις τελείως τα γλυκά από τη διατροφή των μικρών παιδιών; ‘Eχουν όλα τα γλυκά την ίδια τερηδονογόνο δράση; Τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς για να προστατέψουμε τη στοματικη υγεία των παιδιών μας;

Η παιδοδοντίατρος  Λίλα Παπαδοπούλου μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για να κατανοήσουμε την πραγματική σχέση της ζάχαρης με την τερηδόνα. 

Στο Ινστιτούτο Vipeholmστη Σουηδία, διεξάχθηκε για μία δεκαετία (1945-1955) μία ιστορική έρευνα για την οδοντιατρική σε ιδρυματοποιημένους ασθενείς. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αποτελούν ακόμη και σήμερα σταθμό για τη σχέση των σακχάρων με την τερηδόνα. Στην έρευνα αυτή αποδείχθηκε ότι ρόλο παίζει η συχνότητα με την οποία καταναλώνεται ακόμη και μικρή ποσότητα ζάχαρης και όχι η ποσότητα της ζάχαρης. Επίσης οι ασθενείς που κατανάλωναν γλυκά με κολλώδη σύσταση (π.χ. καραμέλες) εμφάνιζαν μεγαλύτερο δείκτη τερηδόνας σε σχέση με αυτού που κατανάλωναν απλά γλυκά (π.χ. σοκολάτες) ακόμη και με την ίδια συχνότητα. Ακόμη και μες το 2014, οι έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  (WHO, WorldsHealthOrganization) για τις οδηγίες του (guidelines) για σωστή οδοντιατρική πρόληψη, αποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν <10% ζάχαρη στο καθημερινό διαιτολόγιό τους (παιδιά και ενήλικες) και σε μικρή συχνότητα, εμφανίζουν δραστικά μειωμένα ποσοστά τερηδόνας.

Ότι είναι γλυκό δηλαδή δεν προκαλεί και τερηδόνα. Η φρουκτόζη, που περιέχουν τα φρούτα, δε μεταβολίζεται με τους ίδιους ρυθμούς από τα τερηδονογόνα βακτήρια, όπως έχουν αποδείξει μικροβιολογικές μελέτες. Εκτός δηλαδή από τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, τα φρούτα αποτελούν ιδανικό σνακ και για τη στοματική μας υγειινή. Ιδιαίτερα τα πιο σκληρά φρούτα, όπως το μήλο, προστατεύουν και την υγεία των ούλων μας απομακρύνοντας την πέτρα ή εμποδίζοντάς τη να δημιουργηθεί. Τα γαλακτοκομικά είναι ένα πεδίο αντικρουόμενο για την οδοντιατρική. Οι γονείς , και ιδιαίτερα οι νεαρές μητέρες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μητρικό γάλα περιέχει πολλά σάκχαρα. Γι’αυτό δε θα πρέπει να θηλάζουν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας ή να αφήνουν το μωρό με το μπιμπερό. ‘Οταν όμως μιλάμε για μεγαλύτερα παιδιά ή για ενήλικες, τα γαλακτοκομικά έχουν διαφορετική επίδραση στην εμφάνιση της τερηδόνας. Μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι παιδιά που τρέφονται συχνά με γιαούρτι και τυρί, έχουν μεν μεγαλύτερη ανάπτυξη πλάκας, δεν αναπτύσσονται όμως τα τερηδονογόνα στελέχη. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους: οι τροφές αυτές περιέχουν μύκητες, που δρουν ανταγωνιστικά για τα τερηδονογόνα βακτήρια και επιπλέον με το ασβέστιο και το φώσφορο ενισχύουν τη φυσική άμυνα της αδαμαντίνης. Ένα γιαούρτι χωρίς ζάχαρη ή ένα σάντουιτς με τυρί αποτελεί ιδανική τροφή για την καλύτερη στοματική μας υγεία. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε εδώ και την σημαντική αντιτερηδονογόνο δράση που φαίνεται να έχει η κατανάλωση του μελιού. Ενώ διατροφικά το μέλι έχει ίση θερμιδική αξία με τη ζάχαρη, και ανεξάρτητα από την κολλώδη συστασή του, οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι έχει προστατευτική δράση έναντι της τερηδόνας. Αυτό συμβαίνει γιατί δε μεταβολίζεται με την ίδια ευκολία απο τα μικρόβια. Θα μπορούσαμε λοιπόν , στα πλαίσια και της μεσογειακής μας διατροφής, να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη σε πολλά γλυκίσματα με το μέλι (ροφήματα, μπισκότα κλπ).

Τα απόλυτα μέτρα (ΠΟΤΕ ΓΛΥΚΑ, ΠΟΤΕ ΖΑΧΑΡΗ) έχουν πολύ συχνά τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά. Θα πρέπει να έχουμε σαφή γνώση για την τερηδονόγονο δράση της κάθε τροφής έτσι ώστε με μικρά τρικ να μπορούμε να ικανοποιήσουμε την όρεξη των μικρών μας φίλων (ακόμη και τη δική μας) χωρίς να κινδυνεύει η υγεία των δοντιών μας. Σε αυτό , πάντα θα είναι συμμαχός μας η σωστή διατροφή και η επιμελής στοματική υγειινή.

 

Λίλα Παπαδοπούλου, DDS, MS, Παιδοδοντίατρος

www.happytoothclinic.gr

info@happytoothclinic.gr

photo by Sophie Elvis

 

Σας ικανοποίησε; Αν Ναί! Κοινοποιήστε μας και στους φίλους σας.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

keyboard_arrow_up